Toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un

Sjokkerte allierte på flyet til Singapore: - Kim må ikke få se noen amerikansk svakhet

Donald Trump har landet i Singapore for toppmøtet med Kim Jong-un.

- DOLKET I RYGGEN: Donald Trumps økonomiske rådgiver Larry Kudlow sier Justin Trudeau dolket Donald Trump i ryggen. Han sier samtidig det viktigste for USA er å ikke vise noe svakhet før toppmøtet med Nord-Korea. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Donald Trump reiste tidlig fra G7-møtet i Canada. Før det rakk han å holde en flammende pressekonferanse der han angrep sine allierte handelspartnere og klargjorde hva slags forventninger han har til tirsdagens toppmøte med Kim Jong-un.

I ettermiddag norsk tid landet presidentflyet Air Force One på den militære flybasen Paya Lebar noen timer etter at Nord-Koreas diktator Kim Jong-un hadde landet med en Boeing 747 fra Air China på den sivile flyplassen Changi.

PÅ PLASS: Kim Jong-un er allerede på plass i Singapore, to dager før toppmøtet med Donald Trump. Mange ville ha et glimt av Nord-Koreas leder. Reporter: Nikolai Eriksen / Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Snudde i lufta

Det er riktignok ikke slik at Trump har sittet stille i båten på sin ferd over Stillehavet. Etter at G7-landene seint i går kveld kom med en felles erklæring på alle punkter unntatt klima, så det ut til at G7-møtet hadde båret frukter.

Like før han reiste sa Trump at forholdet mellom ham og de andre lederne var en «tier», men plutselig fikk pipa en annen lyd fra den amerikanske presidenten.

Blant annet kalte han Canadas statsminister Justin Trudeau «uærlig og svak».

- Trudeau framsto så ydmyk og mild under møtene våre på G7, bare for seinere å stille på en pressekonferanse etter jeg dro, der han sier at «USAs toll er en fornærmelse» og at han «ikke vil bli herset med».

LANDET: Donald Trump ankom Singapore på Air Force One søndag ettermiddag. Han gjorde forholdet til sine allierte i G7 meget anspent på veien. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix
LANDET: Donald Trump ankom Singapore på Air Force One søndag ettermiddag. Han gjorde forholdet til sine allierte i G7 meget anspent på veien. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix Vis mer

- Veldig uærlig og svak. Vår toll er et svar til hans 270 prosent på meieriprodukter, skriver Trump på Twitter.

- Lar seg ikke bli herset med

Samtidig skriver presidenten at han vil be de amerikanske representantene om ikke å støtte slutterklæringen likevel.

Avgjørelsen har skapt furore blant verdens ledere, blant annet fra Erna Solberg, som mener USA mister innflytelse på grunn av snuoperasjonen.

MOTTAKELSE: Donald Trump ble møtt av Singapores utenriksminister Vivian Balakrishnan og andre regjeringsrepresentanter på den militære Paya Lebar-flyplassen i Singapore. Foto: Regjeringen i Singapore / Reuters / NTB Scanpix
MOTTAKELSE: Donald Trump ble møtt av Singapores utenriksminister Vivian Balakrishnan og andre regjeringsrepresentanter på den militære Paya Lebar-flyplassen i Singapore. Foto: Regjeringen i Singapore / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Nå har Trumps øverste handelsrepresentant, Larry Kudlow, forsøkt å forklare hva som skjedde. I et intervju med CNN sier Kudlow, som deltok på G7-møtet med Trump:

- Presidenten kommet ikke til å la en kanadisk statsminister herse med ham rett før toppmøtet. Han kommer ikke til å tillate noe form for svakhet på turen der han skal forhandle med Nord-Korea. Kim må ikke få se noen form for amerikansk svakhet, sier Kudlow til CNN.

- Dolket i ryggen

Han sier videre at USA føler seg sviktet. Bakgrunnen for USAs avgjørelse om å innføre ekstratoll på stål og aluminium også fra Canada. Nabolandet i nord har svart med å varsle mottiltak og kalt USAs nye toll for et svik overfor Canada.

- Trudeau dolket ham i ryggen, sier Kudlow. Han sier videre at Trumps avgjørelse om å ikke signere på den felles erklæringen ikke var noe annet enn en reaksjon på Trudeaus uttalelser.

- Du kan ikke bare oppføre deg sånn. OK? Det er et svik, sier Kudlow.

Trump ble møtt av Singapores utenriksminister Vivian Balakrishnan da han landet i ettermiddag. Like før det hadde Kim Jong-un, antrukket i maoist-dress og sine karakteristiske svarte briller med tjukk ramme, møtt landets statsminister Lee Hsien Loong.

På fredsoppdrag

Like før Donald Trump lettet fra Canada, fortalte han at han var på et fredsoppdrag og at Kim bare får denne ene sjansen. Han sa også at han bare trenger ett minutt på å avgjøre om Kim er seriøs i sine fredsbestrebelser.

TOPPMØTET: President Donald Trump sa han tror Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, forsøker å gjøre noe godt for folket sitt. Video: CNN Vis mer

- I løpet av det første minuttet vil jeg vite det. Min berøring er nok, min følelse - det er sånn jeg gjør. Det skjer kanskje i løpet av ett minutt. Det sier at du vet om du liker noen innen fem sekunder. Har du hørt det? Jeg vet veldig fort om noe bra vil skje, sier Trump.

- Også om noe bra ikke vil skje, vil jeg forstå det fort. Tror jeg ikke det vil skje noe bra, vil jeg ikke sløse bort tida mi. Jeg skal heller ikke sløse bort hans tid, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer