Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Journalistdrapet på Malta:

Sjokkerte verden - nå faller regjeringa

Eksplosjonen var så kraftig at bilen ble kastet 80 meter vekk. Nå har drapsetterforskningen ledet politiet helt inn til regjeringskontorene på Malta.

VIL GÅ AV: Maltas statsminister Joseph Muscat går av 18. januar, ifølge kilder fra hans parti. Det skjer etter påstander om at hans medarbeidere kan knyttes til drapet på en journalist. Her fra statsministerens kontor. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VIL GÅ AV: Maltas statsminister Joseph Muscat går av 18. januar, ifølge kilder fra hans parti. Det skjer etter påstander om at hans medarbeidere kan knyttes til drapet på en journalist. Her fra statsministerens kontor. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I 2016 avslørte hun at en rekke hemmelige Panama-baserte selskap hadde bånd til en rekke høytstående og mektige personer på Malta.

Politikere, rikinger og til og med kona til statsminister Joseph Muscat ble implisert i avsløringen, og anklaget for korrupsjon.

Det la grunnlaget for den massive dokumentlekkasjen «Panama Papers», som i tur skapte sjokkbølger over hele verden.

Året etter ble den kvinnelige journalisten, 53 år gamle Daphne Caruana Galizia, brutalt drept av en bilbombe.

Nå, over to år seinere, har drapsetterforskningen ledet maltesisk politi helt inn i maktens innerste sirkler og kan felle hele regjeringa på Malta.

Stakk av i yacht

Drapet på Caruana Galizia sjokkerte en hel verden, og stilte samtidig Maltas mye omtalte og etter hvert veldokumenterte korrupsjon på utstilling, skriver Reuters.

Det var korrupsjonen Caruana Galizia ville til livs gjennom sin egen nyhetsblogg, som på et tidspunkt hadde flere antall besøkende enn innbyggertallet på Malta.

Etterforskningen er ennå ikke ferdig, men tre personer er tiltalt for å ha drept Caruana Galizia:

  • Vince Muscat, som for øvrig ikke er i slekt med statsminister Muscat, og brødreparet Alfred og George Degiorgio.
  • Ytterligere én person ble siktet lørdag kveld - den rike forretningsmannen Yorgen Fenech, ifølge BBC.

Fenech ble pågrepet i forrige uke, da han forsøkte å stikke av i yachten sin, skriver The Guardian.

Han ble i fjor avslørt som eieren av et mystisk Dubai-registrert selskap med navnet 17 Black.

Bare måneder før Caruana Galizia ble drept skrev hun om 17 Black og anklaget regjeringsmedlemmer og personer med nære forbindelser til regjeringen for korrupsjon.

Knyttes til regjeringa

Forretningsmannen Yenech hevder nemlig at statsminister Muscats stabssjef Keith Schembri sto bak drapet.

Stabssjefen nekter all befatning med saken, men valgte like fullt å trekke seg fra sin stilling tidligere i uka.

I tillegg til statsministerens stabssjef, har også to ministere trukket seg fra sine stillinger i kjølvannet av etterforskningen.

Nå skal også statsminister Joseph Muscat ha bestemt seg for å gå av, ifølge kilder fra hans parti, skriver NTB. Muscat vil gå av så snart partiet hans har valgt en ny leder, opplyser partikilder til AFP. Det skjer 18. april.

Den politiske opposisjonen og befolkningen på Malta har over lengre tid krevd at statsministeren trekker seg.

Hittil har han altså nektet, og skal ha sagt at han vil se drapet på Caruana Galizia «oppklares på hans vakt», skriver NTB.

Journalistens siste ord

I Caruana Galizia siste blogginnlegg, publisert samme dag hun ble drept, skrev gravejournalisten:

«Det er kjeltringer overalt nå. Situasjonen er desperat».

Da visste hun ikke at en bilbombe var plassert i bilen hennes samme dag hun publiserte innlegget.

Bilen sto vanligvis parkert på den inngjerdede eiendommen til familien, men om kvelden 15. oktober 2017 sto bilen på utsida.

Den ene tiltalte, Vince Muscat, har forklart til politiet at han og Degiorgio-brødrene oppsøkte bilen tidlig neste morgen, 16. oktober, ifølge Reuters.

De tok seg inn i bilen og plasserte bomba under sjåførsetet. Deretter dro en av Degiorgio-brødrene, George, til en yacht i havna Valletta. Fra om bord i yachten aktiverte han bomba med telefonen sin.

Fikk 150 000 euro

Forklaringen til Vince Muscat ble først kjent for offentligheten fredag, da Reuters kunne avsløre hva Muscat har sagt i politiavhørene.

Nyhetsbyrået publiserte ikke opplysningene før fredag, for å unngå å skade etterforskningen.

Ifølge Muscat var den opprinnelige planen å skyte journalisten med rifle fra langt hold, skriver Reuters. Han og Degiorgio-brødrene skal imidlertid ha besluttet at det ville bli for vanskelig og byttet skytevåpenet mot ei bombe.

De skal ha fått 150 000 euro - om lag 1,5 millioner kroner - for å gjennomføre drapet.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 05.04.2016 FORLOT INTERVJU: Islands statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, valgte å forlate et intervju med SVT da han ble konfrontert med opplysninger om selskapet Wintris. Video: SVT / Reuters Vis mer

Bilbombe fra mafia

Bilbomba de brukte til drapet, skal ha blitt kjøpt fra mafiamedlemmer på Malta, som igjen hadde fått bomba tilsendt fra italiensk mafia, har Muscat forklart, ifølge Reuters.

Politiet mener Muscat jobbet på oppdrag for George Degiorgio, angivelig leder for en kriminell gruppe. Broren Alfred var medlem av samme gjeng, ifølge politiet.

Brødrene avviser å ha hatt noe med drapet å gjøre og har nektet å svare på spørsmål fra politiet. Verken deres eller Muscats forsvarere vil kommentere saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media