MyHeritage:

Sjokket etter 30 år: - Ble nervøs

Plutselig dukket det opp ei fremmed jente blant DNA-treffene. Snart skjønte Steins (48) bror hva som hadde skjedd.

SJOKKBESKJED: Line Frances Edøy (t.v.) og Stein Steiro Sitter (t.h.) har levd de siste 30 åra på hver sin kant, uten å vite om hverandre. To DNA-tester og én telefon skulle endre det. Foto: Privat
SJOKKBESKJED: Line Frances Edøy (t.v.) og Stein Steiro Sitter (t.h.) har levd de siste 30 åra på hver sin kant, uten å vite om hverandre. To DNA-tester og én telefon skulle endre det. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Like før jul fikk Stein Steiro Sitter (48) en telefon fra sin bror Karl Johan som skulle snu opp ned på det meste for familien.

«Var du på fest i nærheten av Kristiansund sommeren 1991?».

De ti små ordene satte i gang en massiv tankeprosess.

- Jeg kjenner min bror, så jeg lurte på hva han var ute etter. Om han mente at vi hadde et søsken til, eller om han prøvde å sikte til at jeg heller var far til noen, forteller Stein til Dagbladet.

Sommeren 1991

Skrur vi tida rundt 31 år tilbake, var Stein en 17 år gammel gutt som allerede hadde rukket å oppleve mye i livet.

Han er opprinnelig fra Moss, men oppvokst i fosterhjem i Oslo. Fram til han var 16 år bodde han på barnehjem og ungdomshjem.

- Jeg vet hvordan det er å lete etter foreldrene sine, sier han.

Sommeren 1991 hadde han fått kontakt med faren sin igjen. De to jobbet sammen på en lastebåt som seilte fra Trondheim til Sortland og Værøy og Røst for å frakte sand.

Tilfeldighetene ville ha det til at Stein befant seg i Kristiansund denne sommeren. Som ungdommer flest var han tiltrukket av fest og moro, og fant seg rett som det var en real bygdefest.

Bygdefesten

Denne sommerkvelden endte han opp på ei øy utafor Kristiansund.

- Jeg husker kvelden godt. Vi hadde med oss en egen dunk, så vi var populære. Å sitte på en bygdefest og ha draget på ei eldre dame, da var det bare å hive seg på, sier Stein.

Festen skulle imidlertid ikke få noen spesielt stor betydning for ham - ennå. 17-åringen ble værende i Kristiansund i et halvt års tid, før det bar tilbake til Oslo.

LINE. Line Frances Edøy (30) ble født i mars 1992, og vokste opp på Tustna. I barndommen visste hun ikke hvem faren var. Foto: Privat
LINE. Line Frances Edøy (30) ble født i mars 1992, og vokste opp på Tustna. I barndommen visste hun ikke hvem faren var. Foto: Privat Vis mer

Mars 1992 kom det ei lita jente til verden. Line Frances Edøy (30) er vokst opp på Tustna, ei øy i Aure kommune i Møre og Romsdal fylke.

- Jeg har alltid visst at faren min var der ute et sted, men jeg visste ikke hvem det var, sier hun til Dagbladet.

Prøvde DNA-test

I 2019 så Line reklame for slektsforskningstjenesten MyHeritage på TV.

- Jeg tenkte at det ikke kunne skade å prøve, så jeg bestilte meg en helt enkel test, sier hun.

Etter en måneds tid kom resultatet: Blant DNA-treffene lå det mange slektninger av henne som hun kjente til fra tidligere. I tillegg var det veldig mange fra en annen slekt, som hun aldri hadde hørt om før.

- Men de var så langt uti slekta, at jeg greide ikke å sile ut hvor de hørte til, forklarer hun.

GRØNNE ØYNE: Line var i mange år den eneste i familien som hadde grønne øyne. Nå vet hun hvor trekket kommer fra. Foto: Privat
GRØNNE ØYNE: Line var i mange år den eneste i familien som hadde grønne øyne. Nå vet hun hvor trekket kommer fra. Foto: Privat Vis mer

Line hentet inn hjelp fra en bekjent som hadde mer erfaring med slektsgranskning. Sammen greide de å finne det de trodde var oldefaren hennes. Under ham igjen, var det oppført elleve personer.

- Noen var døde, andre var for unge. Til slutt sto vi igjen med fem til seks personer. Lenger kom vi ikke.

Den fremmede jenta

Det gikk både dager, uker og år. Kalenderen viste november 2022, da Line plutselig fikk en messengermelding fra en ukjent mann.

Det var Steins bror, Karl Johan. For selv om ikke Stein selv har sendt inn DNA til MyHeritage, hadde broren gjort det. Nå så han at han hadde et nært slektskap til ei 30 år gammel, fremmed jente fra Tustna.

- Av hans slektninger var det jeg som var nærmest. Han hadde aldri hørt om meg, og lurte på hvor jeg hørte til.

Nå begynte ballen å rulle. De to prøvde å finne svaret på mysteriet sammen: Hvem i familien kunne være Lines far?

- Han mente det måtte være en av brødrene hans som var faren min. Han hadde ingen tro på at det kunne være hans egen far som hadde vært ute på vift, forklarer hun.

DNA-bekreftelsen

Da Stein Steiro Sitter fikk telefonen fra sin bror, gikk det slag i slag.

- I og med at jeg også lette etter egen familie da jeg var yngre, var det ikke så mye å tenke på. Det er så lenge siden at det ikke vil ha noen innvirkning på familielivet: Det er ikke som om jeg var utro, sier han.

Den enkleste måten å bekrefte farskapet, var å bestille seg en egen test.

- Broren min kjøpte og sendte til meg, og den lå i postkassa tre dager etterpå. Det gikk under en måned, så hadde vi svaret.

MyHeritage levner ingen tvil: Den viser at Line og Stein deler 49,8 prosent DNA - og estimerer dem som far og datter.

DELER DNA: Da DNA-testen kom tilbake, var det ingen tvil: Stein og Line deler nesten 50 prosent DNA, og er far og datter. Foto: Privat
DELER DNA: Da DNA-testen kom tilbake, var det ingen tvil: Stein og Line deler nesten 50 prosent DNA, og er far og datter. Foto: Privat Vis mer

Nå ville ikke Line vente lenger, og kastet seg på et fly til Oslo allerede dagen etter. I magen kjente hun spenningen stige.

- Jeg var fysisk dårlig, rett og slett. Jeg hadde snakket med ham noen dager før testen bekreftet farskapet. Men når alt ble en realitet, ble kroppen kvalm, uvel og nervøs, sier hun.

«Superklemmefamilie»

Heldigvis gikk det første møtet over all forventning. Line forteller at hun ble tatt imot av sin nye familiegren med åpne armer:

- Det var mer enn hva jeg hadde håpet på. Jeg hadde ingen forventninger. Jeg ville bare vite hvem faren min var, så jeg hadde et bilde å se på, sier hun.

GLEDELIG MØTE: Allerede dagen etter DNA-bekreftelsen kastet Line seg på flyet for å møte familien. Andre familiemedlemmer er sladdet etter ønske. Foto: Privat
GLEDELIG MØTE: Allerede dagen etter DNA-bekreftelsen kastet Line seg på flyet for å møte familien. Andre familiemedlemmer er sladdet etter ønske. Foto: Privat Vis mer

Stein beskriver familien sin som superinkluderende, både de som bor sør i Norge og de som bor oppe i Nord-Norge.

- Da er det veldig enkelt å komme inn i familien, spesielt med så harde bevis som DNA, sier han med glimt i øyet.

Nå kommer Line, som ikke egentlig er en person som klemmer så mye, inn i en «superklemmefamilie», forteller den «ferske» faren.

- Det må hun bare venne seg til, sier han og ler.

- Ikke landet helt

Ikke bare har Line møtt sin egen far for første gang, men også sin nye stemor, lillesøster (3), farmor, tante og søskenbarn. For Stein sin del har han ikke bare fått ei datter, men også et barnebarn på 10 år.

- Jeg kjenner at jeg ikke har landet helt etter helga, sier Line.

LIKHETSTREKK: Stein mener å se likhetstrekk mellom Line og de andre døtrene sine. Foto: Privat
LIKHETSTREKK: Stein mener å se likhetstrekk mellom Line og de andre døtrene sine. Foto: Privat Vis mer

Det var heller ikke uten skepsis at 30-åringen satte seg på flyet for å møte familien hun har hatt spørsmål om hele livet.

- De har jo sitt liv, og jeg har mitt. Jeg tenkte at dette kan gå begge veier. Nå er jeg såpass gammel at selv om han er faren min, tror jeg ikke han blir pappaen min. Det er noe som må bygges opp fra man er liten.

Det er Stein enig i:

- Jeg og faren min hadde aldri noe far-sønn-forhold før jeg var ganske gammel. Jeg kommer aldri til å bli den faren som belærer henne, men heller det leddet som hun manglet i livet, sier han.

LOFOTEN: I spektakulære omgivelser gjør Joel Eggimann et utrolig stunt på Svolværgeita. Video: Joel Eggimann / YouTube Vis mer

Men for Lines datter (10) sin del er det ikke for seint.

- Det kan være en sjans for henne å bli kjent med bestefaren sin, sier Line.

- Ser likheter

Stein, som har fire barn fra før, forteller at han allerede har funnet ut at han og Line har en del til felles.

- Vi er like sarkastiske, og har samme galgenhumor. Dessuten ser jeg likheter mellom Line og døtrene mine, og meg selv da jeg var liten.

FAR OG DATTER: Det viser seg at far og datter har flere likheter. Nå skal de bruke tida framover til å bli bedre kjent. Foto: Privat
FAR OG DATTER: Det viser seg at far og datter har flere likheter. Nå skal de bruke tida framover til å bli bedre kjent. Foto: Privat Vis mer

Far og datter deler også de samme, sjeldne grønne øynene. Et trekk som ikke finnes på morssida, og som Line i mange år har lurt på hvor kom fra.

Nå vet hun.

- Hadde det ikke vært for MyHeritage, hadde vi aldri funnet hverandre. Det var ingen på hennes side som visste at jeg og mora hennes hadde møttes. Den eneste som visste, var faren min, og han er død, sier Stein.

Selv hadde han aldri noen anelse om at den ville bygdefesten i 1991 resulterte i noe annet enn tømmermenn. Overraskelsen var stor da han fikk nyheten, men det var også gleden:

- Jeg ble bare overveldet, sier han, og legger til:

- Nå kommer hun nedover igjen i slutten av mars og skal bli ei uke, og denne gangen blir dattera hennes med. Det er gøy!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer