Demonstrasjoner i Russland:

- Sjokket sprer seg

Russland-ekspert Inna Sangadzhieva sier til Dagbladet at sjokket sprer seg blant russere som tidligere ikke har demonstrert høylytt mot krigen i Ukraina. Dette etter at demonstrasjoner fant sted i flere titalls russiske byer onsdag kveld.

DEMONSTRASJONER. Over 400 mennesker skal ha blitt pågrepet i demonstrasjoner i Russland onsdag, etter nyheten om at Putin mobiliserer 300.000 reservister i Ukraina. Vis mer
Publisert

Onsdag ble hundrevis av demonstranter pågrepet i Russland. Demonstrasjonene fant sted i flere titalls russiske byer, og oppsto som følge av Russland-president Vladimir Putins beslutning om å mobilisere nye soldater til krigen i Ukraina.

- Det som skjedde onsdag er et sjokk for mange. For over halvparten av den russiske befolkningen er krigen deres største frykt, og så blir det kunngjort at det skal mobiliseres flere soldater, sier Russland-ekspert og fungerende fagsjef Inna Sangadzhieva ved Helsingforskomiteen til Dagbladet.

Hun forteller at Helsingforskomiteen har lagt merke til at stadig nye grupper med russere demonstrerer mot krigen, deriblant personer som aldri før har vært involvert i aktivisme.

- Veldig mange russere har håpet at krigen ikke skulle påvirke dem personlig. Derfor har man fått inntrykk av at det er mange som støtter krigen, men slik er det ikke, sier Sangadzhieva og fortsetter:

- Jeg vil tippe at omkring 20-25 prosent av Russlands befolkning faktisk støtter krigen. I tillegg har man en passiv majoritet som er i ferd med å våkne, og en aktiv minoritet som har tatt til gatene i dag.

REGNER FLAMMER: Disse dramatiske bildene skal vise termittbomber over byen Ozerne i Donetsk fylke i Ukraina. Video: @Defense of Ukraine. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

- Sjokket sprer seg

Sangadzhieva forteller at sjokket sprer seg i Russland.

- Nå er det mange russere som er i sjokk. Den aktive minoriteten har lenge vært sjokkert, men nå sprer sjokket seg blant den passive majoriteten også. For eksempel blant familiene som nå må gi fra seg sønnene, brødrene og fedrene sine.

Da Dagbladet var i kontakt med professor Geir Flikke ved Universitetet i Oslo onsdag kveld, fortalte han at demonstrasjonene var større enn han hadde trodd.

- Dette er mer omfattende enn jeg trodde, det er spontane demonstrasjoner, og det kan lett spre seg til større demonstrasjoner, sa Flikke til Dagbladet og fortsatte:

- Det som peker seg ut, er at Nasjonalgarden bruker relativt brutal tvangsmakt mot fredelige demonstranter. Samtidig synes demonstrantene å være mer resolutte enn tidligere.

TORDENTALE: Joe Biden tordnet mot Putin og Russland under FNs generalforsamling i FN-uka, 21. september. Video: AP. Vis mer

- Pisker folk inn i krigen

Sangadzhieva sier at hun som russisk statsborger er stolt.

- Som russisk statsborger er jeg veldig imponert og stolt over at så mange har tatt til gatene for å protestere mot krigen til tross for alt som har skjedd siden Russland invaderte Ukraina, deriblant alle lovendringene og truslene. Noen forventer kanskje å se et folkehav, slik som i Iran, men man må huske på at Russland er et stort land.

- Hvor store opplever du at disse demonstrasjonene er?

- Det avhenger av hva man sammenlikner det med. Tidligere har vi sett større demonstrasjoner i Russland, men da risikerte man ikke samme straff som demonstranter risikerer i dag. Det er volden og straffen som er skremmende. Russland fører en krig mot Ukraina, men de fører også en slags krig mot egen befolkning.

UAKSEPTABELT: EUs utenrikssjef Josep Borrell mener det Putin holder på med er uakseptabelt og en fare for hele verden. Video: AP. Vis mer

Den fungerende fagsjefen mener at den russiske staten pisker folk inn i krigen.

- De siste månedene har Russland forsøkt å lokke nye soldater, blant annet med penger, men har likevel ikke klart det. Så nå vil de gjøre det med makt i stedet, sier hun og fortsetter:

- Nasjonalgarden Rosgvardija utøver vold på vegne av staten og banker opp demonstranter som er imot krigen. Staten pisker folk inn i krigen. Rett og slett. Putin har fanget seg selv i en situasjon som han ikke vet hvordan han skal komme seg ut av.

ANSVAR: Jens Stoltenberg forteller til Dagbladets reporter at Joe Bidens tale var viktig og at USA tar ansvar i verden. Video og reporter: Vegard Kvaale / Dagbladet TV. Vis mer

Risikerer streng straff

Demonstrantene som ble pågrepet onsdag kveld risikerer flere år i fengsel.

- Dagens demonstranter blir behandlet verre sammenliknet med demonstranter som demonstrerte før invasjonen av Ukraina. Dette som følge av alle lovendringene som ble gjennomført, sier Sangadzhieva og fortsetter:

- For eksempel ble en lokalpolitiker dømt til sju års fengsel for å nevne at det pågår en krig. Menneskene som tok til gatene onsdag kan i beste fall få bøter på mange tusen rubler og i verste fall bli dømt til fengsel i 10 til 15 år.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer