Klima

Sjokkfunn av plast i Arktis: - Som et søppelspann

Selv i de ytterste delene av Arktis finner forskerne nå voldsomme mengder mikroplast i snøen. - Ingen steder på kloden er uberørt av forurensningen, sier klimaforsker.

FANT PLAST: Forskerne fra Tyskland og Sveits fant mer enn 10 000 plastpartikler per liter snø i Arktis. Det er en sjokkerende mengde, ifølge forskerne. Foto: AP / NTB Scanpix
FANT PLAST: Forskerne fra Tyskland og Sveits fant mer enn 10 000 plastpartikler per liter snø i Arktis. Det er en sjokkerende mengde, ifølge forskerne. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Plast er ikke bare funnet i drikkevannet vårt eller i magesekken på dyr i havet - nå daler det også ned sammen med snøen og legger seg i de mest øde områdene av Arktis.

En fersk studie har nemlig påvist mer enn 10 000 plastpartikler per liter snø i Arktis, melder BBC.

Dette betyr at man risikerer å puste inn plastpartikler selv når man befinner seg på Nordpolen; et område som anses som et av klodens siste uberørte områder.

- Et ordentlig sjokk

Studien ble gjennomført av en tysk og sveitsisk forskergruppe ved å samle snøprøver fra Svalbard-øyene ved hjelp av en god, gammeldags skje og flaske.

En betydelig mengde av partiklene i snøen skal stamme fra plast, gummidekk, maling, lakk og muligens også syntetiske fibre, ifølge studien.

- Vi forventet å finne en del forurensning, men å finne såpass mye mikroplast var et ordentlig sjokk, uttaler lederen av forskergruppa, Melanie Bergmann, overfor BBC.

Bergmann understreker at det er helt klart at mesteparten av plastpartiklene de fant i snøen kom fra lufta, men store deler av partiklene var såpass små at det er umulig å si nøyaktig hvor de kommer fra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer