Klima

Sjokkfunn av plast i Arktis: - Som et søppelspann

Selv i de ytterste delene av Arktis finner forskerne nå voldsomme mengder mikroplast i snøen. - Ingen steder på kloden er uberørt av forurensningen, sier klimaforsker.

FANT PLAST: Forskerne fra Tyskland og Sveits fant mer enn 10 000 plastpartikler per liter snø i Arktis. Det er en sjokkerende mengde, ifølge forskerne. Foto: AP / NTB Scanpix
FANT PLAST: Forskerne fra Tyskland og Sveits fant mer enn 10 000 plastpartikler per liter snø i Arktis. Det er en sjokkerende mengde, ifølge forskerne. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Plast er ikke bare funnet i drikkevannet vårt eller i magesekken på dyr i havet - nå daler det også ned sammen med snøen og legger seg i de mest øde områdene av Arktis.

En fersk studie har nemlig påvist mer enn 10 000 plastpartikler per liter snø i Arktis, melder BBC.

Dette betyr at man risikerer å puste inn plastpartikler selv når man befinner seg på Nordpolen; et område som anses som et av klodens siste uberørte områder.

- Et ordentlig sjokk

Studien ble gjennomført av en tysk og sveitsisk forskergruppe ved å samle snøprøver fra Svalbard-øyene ved hjelp av en god, gammeldags skje og flaske.

En betydelig mengde av partiklene i snøen skal stamme fra plast, gummidekk, maling, lakk og muligens også syntetiske fibre, ifølge studien.

- Vi forventet å finne en del forurensning, men å finne såpass mye mikroplast var et ordentlig sjokk, uttaler lederen av forskergruppa, Melanie Bergmann, overfor BBC.

Bergmann understreker at det er helt klart at mesteparten av plastpartiklene de fant i snøen kom fra lufta, men store deler av partiklene var såpass små at det er umulig å si nøyaktig hvor de kommer fra.

PLAST I HAVET: Naturfotograf Roger Brendhagen har besøkt og fotografert øya Runde på Sunnmøre og dens fjærkledde beboere i snart ti år - og i år er intet unntak. Men i år ble ikke dette noen hyggelig erfaring for fotografen. Video/foto: Roger Brendhagen. Klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

- Arktis som et søppelspann

Selv om mengden mikroplast er nok til å sjokkere de fleste, har det lenge vært kjent at dyrelivet i Arktis lider av plastsøppelet som hoper seg opp:

En rapport fra i fjor viser at konsentrasjonen av plast i Arktis er like høy eller enda høyere enn i flere by- og industriområder.

Klimaforsker ved Bjerknessenteret, Tore Furevik, understreker overfor Dagbladet at disse funnene viser at både miljøgift og forurensning generelt veldig ofte havner i Arktis.

- De fraktes over gjennom luftstrømmene og havstrømmene. Arktis blir dermed som et søppelspann for alt som blir kastet i havet og som havner i atmosfæren, sier han.

Plastpartikler og forurensning blir altså fraktet med vind og hav før ulike mekanismer, som forskerne enda ikke helt forstår, transporterer partiklene opp i atmosfæren. Her blir de deretter «vasket ut» ved hjelp av blant annet snø og regn.

Furevik legger til at disse nye funnene er nok et klart tegn på at alt henger sammen:

- Det har absolutt blitt mer plast i havet og mer i Arktis. Du kan si at det ikke er noe sted på kloden som er uberørt av forurensning sånn sett, sier klimaforskeren.

I Egeerhavet utenfor den greske øya Andros ble nylig tusenvis av mangefargede plastposer hentet opp fra havet etter å ha viklet seg inn i korallrevene.

- Fraktes over lange avstander

Mens det er enklere å slå fast hvordan hele plastposer havner i havet, er det ofte vanskeligere å si nettopp hvor plastpartiklene som har forvillet seg helt over til Arktis egentlig stammer fra.

Forskerne bak studien går ut ifra at en del av det kan ha kommet fra skip som dulter mot isen, men de lurer også på om noe kan ha kommet fra vindturbiner.

Fiberdelene kan komme fra klær, men det er ikke mulig å si dette helt sikkert.

Inger Lise Nerland, økotoksikolog og forsker ved NIVAs senter for miljøgifter, forklarer overfor Dagbladet at vi ikke vet helt sikkert hvordan disse plastpartiklene ender opp i Arktis.

- Noe kan komme fra havet, men det er sannsynlig at noe har kommet langveisfra gjennom atmosfæren på grunn av de høye nivåene, sier hun og legger til at dette kan skje med andre stoffer som er uønskede i miljøet, som for eksempel kvikksølv.

Nerland understreker at dette er et tydelig symptom på at det er store utslipp av mikroplast til miljøet.

- Det er ikke bare i umiddelbar nærhet at disse plastbitene ender opp, men denne studien tyder faktisk på at det kan transporteres over svært lang avstander. Flere studier har funnet plast i lufta vi omgir oss med, da særlig i fiberform, slår hun fast.

PLAST I HAVET: De siste årene er det meldt om flere tilfeller der dyr spiser plast. Derfor er det farlig. Video: Scanpix, Storyful. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Regner mangefarget plast

Det er likevel ikke bare Arktis som påvirkes av plast og forurensning; en annen studie publisert i april viser at mikroplast også falt ned fra himmelen over de franske Pyreneene - nok et område som er å regne som uberørt av mennesker.

I fjellkjeden Rocky Mountains i Canada har det også regnet mangefarget plast ned fra himmelen. Spor av plast er dessuten funnet i hele 90 prosent av regnvannet i Colorado, skriver avisa The Independent.

Ifølge en fersk studie får vi mennesker i oss 1769 plastpartikler hver eneste uke, bare via vannet vi drikker. Dette tilsvarer et kredittkort med plast i uka.

- Vi vet ikke sikkert om plasten er skadelig for menneskers helse eller ikke, men vi må absolutt passe mye bedre på hvordan vi behandler miljøet vårt, sier Bergmann til BBC.

Påvirker livet i havet

Det som er helt tydelig er at plastforurensingen påvirker livet i havet:

I mai ble en ung spermhval funnet død på Sicilia med flere kilo plast i magen - og i Japan døde ni hjorter etter å ha spist plastemballasje.

Bergmann framhever at vi burde sette spørsmålstegn ved hvorvidt vi egentlig trenger produkter som leder til plastforurensning:

- Vi må spørre oss selv om vi trenger plastemballasje og polymeren i maling? Kan vi finne en ny måte å framstille bildekk på hvor det ikke er behov for gummi? Dette er viktige problemstillinger i framtida, slår hun fast.

Flere land har allerede begynt å innføre forbud mot engangspartikler av plast, og i slutten av mars ble det kjent at EU forbyr engangsplast som q-tips, sugerør og plastbestikk.