Mumie funnet i Peru:

Sjokkfunn: Bundet på hender og føtter

Da arkeologene tok seg inn i den underjordiske grotta, gjorde de en overraskende oppdagelse.

BUNDET FAST: Arkeologer ved Universidad Nacional Mayor de San Marcos oppdaget nylig noe mystisk i ei underjordisk grotte. Reporter: Anabelle Bruun / Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arkeologer fra Universidad Nacional Mayor de San Marcos gjorde nylig et oppsiktsvekkende funn i et gravkammer i Peru, ikke så langt fra hovedstaden Lima.

Det skriver universitetet selv på sine Facebook-sider.

Rundt 40 arkeologer begynte utgravningen ved Cajamarquilla i midten av oktober, og har nå gjort et funn av en mumie i svært god behold.

Fastsurret mumie

Funnet ble gjort under bakken, midt på et gammelt torg på den eldgamle handelsplassen. Det skal ifølge CNN ha kommet som en stor overraskelse, ettersom teamet slett ikke lette etter noen mumie.

Det spesielle med funnet er at mumien ble funnet i en ganske så brutal posisjon: Fastsurret i tau, i fosterstilling med hendene foran ansiktet.

Dette skal imidlertid være en vanlig begravelsesskikk fra fjellregionene i sørlige deler av Peru, ifølge forskerne som leder utgravningen.

- Oppdagelsen av denne beboeren gir oss ny kunnskap om samhandling og forhold i tida før spanjolene kom hit, sier arkeolog Pieter Van Dalen Luna til CNN.

Han har ledet utgravningen sammen med sin kollega Yomira Huamán Santillán. Studenter fra universitetene i San Marcos, San Cristobal de Huamanga og San Antonio de Abad del Cusco har bidratt i arbeidet.

Ifølge Luna er mumien trolig en ung mann mellom 25 og 30 år, som hadde reist fra fjellområdene ned til handelssenteret i Cajamarquilla.

- Høy status

Mumien kan være så gammel som mellom 800-1200 år, noe som betyr at den hører til ei tid lenge før spanjolene kom til kontinentet.

Den er også eldre enn Inka-befolkningen, som blant annet er kjent for å ha etablert det kjente citadellet Machu Picchu på 1400-tallet.

Omstendighetene rundt oppdagelsen får forskerne til å tro at dette ikke var en vanlig borger, men trolig en viktig person i sin egen samtid.

PRATSOM: Forskere ved Leeds City Museum har ved hjelp av 3D-printing fått vite hvordan stemmen til en 3000 år gammel mann hørtes ut som. Reporter: Christian Wehus. Video: Leeds City Museum. Vis mer

- Det at vi finner en mumie med disse karakteristikken i midten av torget, gjør det klart at dette er noen med høy status, sier Luna.

Han sier at personen for eksempel kan ha vært en høytstående handelsmann.

Offergaver

På utsida av gravkammeret fant arkeologene flere bløtdyr fra havet. Dette kan ha vært gaver fra etterkommerne, ifølge arkeologene.

- Etter at liket plasseres i gravkammeret, skjer det konstant begivenheter og aktiviteter utenfor. Etterkommerne kommer tilbake over mange år for å legge fra seg mat og offergaver, inkludert bløtdyr, sier Luna.

GRAVID: Polske forskere oppdaget at det de i nesten 200 år har trodd var en mumifisert mannlig prest viste seg å være en gravid kvinne. Video: Det polske vitenskapsakademi / Dagbladet TV / NTB. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Han forteller at de også har funnet lamabein utenfor gravkammeret, et dyr som man ofte spiste på den tida. Forskerne mener derfor at stykker av lama må ha blitt tilberedt og deretter tilbudt som offer til den avdøde.

I tillegg skal arkeologene ha funnet keramikk, rester etter grønnsaker og steinredskaper, ifølge en artikkel i den britiske avisa The Guardian.

Nå skal det arkeologiske teamet bruke tida framover til å karbondatere levningene, slik at de kan snevre inn tidsperioden personen levde i, samt finne ut mer om individets identitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer