FUNN: Massegraver er oppdaget i Tikrit i Irak. Myndigheten frykter at det kan være 1 700 drepte irakere som skjuler seg under jorda. Foto : REUTERS/Stringer
FUNN: Massegraver er oppdaget i Tikrit i Irak. Myndigheten frykter at det kan være 1 700 drepte irakere som skjuler seg under jorda. Foto : REUTERS/StringerVis mer

Sjokkfunn: Her graver de fram det som kan være 1 700 lik fra massegraver

«Den største rapporterte hendelsen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Massegraver er funnet i Tikrit i Irak. Byen ble nylig befridd etter den var under kontroll av Den islamske stat (IS).

Ifølge CNN kan det skjule seg rundt 1 700 døde kropper etter nye funn. Dette settes i sammenheng med at IS hevder de henrettet soldater som ble tatt til fange ved den irakiske militærbasen «Camp Speicher» i juni i fjor.

Tikrit ligger nord for hovedstaden Bagdad og er provinshovedstad i Saladin. Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch beskriver «Camp Speicher» som den «største rapporterte hendelsen», der de opererer med at rundt 1000 soldater ble tatt til fange og 800 av disse trolig henrettet.

DNA-test Flere kropper skal ha blitt gravd opp i går og irakiske militærstyrker sørget og hadde en sermoni på stedet.

FRYKTER HØYE TALL: Døde kropper er funnet i Tikrit i Irak. Nå fryktes myndighetene at en rekke massegraver kan skjule 1 700 drepte. Foto: REUTERS/Stringer
FRYKTER HØYE TALL: Døde kropper er funnet i Tikrit i Irak. Nå fryktes myndighetene at en rekke massegraver kan skjule 1 700 drepte. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer

Flere av likene som er funnet er sendt til Bagdad for DNA-testing.

Myndighetene frykter også å finne ytterligere flere massegraver i Irak. Blant annet skal det være gjort funn inne i det tidligere presidentpalasset til den irakiske diktatoren Saddam Hussein, ifølge CNN.

De henrettede soldatene skal ha blitt delt i mindre grupper før de ble drept. Enkelte skal ha blitt lurt til å dro livene ble spart, før de ble brutalt henrettet og brent i massegraver.

Krever svar Statsminister Haider al-Abadi opplyser om at hevn ikke er måten å håndtere dette på, men at flere ansvarlige allerede er tatt.

HEDRER: En irakisk soldat gjør denne gesten ved massegraven. Foto: REUTERS/Stringer
HEDRER: En irakisk soldat gjør denne gesten ved massegraven. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer

Familiene til de mange savnede irakiske soldatene krever svar på hva som har hendt. Irakiske myndigheter mener det kan ta uker eller måneder å håndere alle de døde kroppene.

I påsken meldte flere nyhetsbyråer at regjeringshæren hadde kontroll over Tikrit.

Sjiamuslimske militskrigere som har bistått den irakiske regjeringshæren med å kaste de sunnimuslimske IS-opprørerne ut av Tikrit, er nå selv kastet ut av den irakiske byen. Befolkningen har klaget over at militskrigerne har plyndret butikker og kontorer og stjålet biler.

DØD: Disse hendene ble funnet i en massegrav i Irak. Foto:  REUTERS/Stringer
DØD: Disse hendene ble funnet i en massegrav i Irak. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer

- De er i ferd med å forlate byen denne ettermiddagen, bekrefter provinslederen Ahmed al-Kraim lørdag, ifølge NTB.

Byen, som ligger nord for Bagdad, var hjembyen til Iraks tidligere leder Saddam Hussein, og innbyggerne er hovedsakelig sunnimuslimer. I mars innledet det irakiske forsvaret en storstilt offensiv mot IS, med støtte fra sjiamuslimske opprørere