USA

Sjokkfunn i fryser - frykter dødelig virus

Fryste hetteglass med merket «kopper» funnet i amerikansk laboratorium.

KOPPEVIRUS: Kopper (variola) var en meget smittsom og farlig virussykdom hos mennesker, med en anslått dødelighet på mellom 20 og 60 prosent. Sykdommen ble erklært utryddet av Verdens helseorganisasjon i 1980. Foto: NTB / AFP PHOTO / CENTER FOR DISEASE CONTROL
KOPPEVIRUS: Kopper (variola) var en meget smittsom og farlig virussykdom hos mennesker, med en anslått dødelighet på mellom 20 og 60 prosent. Sykdommen ble erklært utryddet av Verdens helseorganisasjon i 1980. Foto: NTB / AFP PHOTO / CENTER FOR DISEASE CONTROL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En medarbeider på et laboratorium i Pennsylvania fant hetteglass som var merket med «kopper», ifølge amerikanske helsemyndigheter.

Hadde hansker og munnbind

- CDC, partnerne og politiet etterforsker saken, og hetteglassenes innhold synes å være intakt, skriver talsperson for Centers for Disease Control and Prevention, Belsie Gonzáles, i en e-post til AP.

KOPPER: Bildet viser et offer for koppeviruset, og er tatt mellom 1900-1925. Foto: Everett Collection / Shutterstock / NTB
KOPPER: Bildet viser et offer for koppeviruset, og er tatt mellom 1900-1925. Foto: Everett Collection / Shutterstock / NTB Vis mer

Medarbeideren som oppdaget hetteglassene, skal ha hatt på seg hansker og munnbind.

- Det er ingen grunn til å tro at noen har blitt utsatt for viruset fra de få hetteglassene, skriver Gonzáles.

CDC opplyser om at de vil komme med ytterligere detaljer når de vet mer.

LONDON: Ringeklokkekameraet fanget opp noe usedvanlig, og Matt Doughty er overbevist om at det er noe sjeldent. Video: Kennedy News & Media. Vis mer

NBC Philadelphia skriver at glassene ble funnet ved et laboratorium som tilhører Merck-konsernet, rundt fem mil nordvest for Philadelphia.

NBC forsøkte onsdag å komme i kontakt med Merck-konsernet for å få en kommentar, men de har ikke besvart TV-kanalens henvendelser.

Skal finnes to steder

Det finnes fortsatt to laboratorier der viruset blir lagret til forskningsformål.

Disse laboratoriene skal ifølge NBC være: Amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC) sitt hovedkvarter i Atlanta og et russisk laboratorium.

Takket være en sterk vaksineringsinnsats verden over ble viruset erklært utryddet i 1980.

CDC forklarer at man fremdeles har vaksiner for viruset, i tilfelle det skulle skje et utbrudd. Det skriver NBC.

Så fort en person får det klassiske koppeutslettet, kan ikke vaksinen beskytte dem lenger. Rundt tre av ti personer som fikk kopper, døde.

Det er anslått at kopper tok livet av mellom 300 og 500 millioner mennesker i det 20. århundret. Så seint som i 1967 anslo Verdens helseorganisasjon at 15 millioner mennesker ble smittet, og to millioner døde, ifølge Wikipedia.

Kopper er en dødelig infeksjonssykdom som herjet i århundrer og førte til død for nesten en tredel av de smittede.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer