Sjokkfunn i pengerapport: - Et jordskjelv

Ny SSB-rapport viser at de rikeste i Norge er langt rikere enn først antatt, og at de skatter langt mindre enn forskerne tidligere har trodd. - Ulikheten i Norge i dag er tilbake på samme nivå som slutten av 1800-tallet, sier SV. - De rikeste skatter etter evne, mener Frp.

KUTTE I SKATT: Erna Solberg har kuttet mye i skatter til landets rikeste. En ny SSB-rapport viser at de rikeste blant oss er langt rikere enn først antatt. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KUTTE I SKATT: Erna Solberg har kuttet mye i skatter til landets rikeste. En ny SSB-rapport viser at de rikeste blant oss er langt rikere enn først antatt. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ulikheten i Norge er betydelig større enn først antatt, og de rikeste bidrar med mindre av inntekten sin til spleiselaget enn folk flest.

Hør intervju med forfatteren av rapporten her:

Det slås fast i en SSB-rapport som ble publisert i morgentimene i dag. Tidligere statistikker har bare brukt inntekt rapportert inn gjennom skattemeldingene. Men denne gang har SSB brukt flere typer data.

«Vi kombinerer data for individers skatterapporterte inntekter med detaljerte selskaps- og eierskapsdata for å korrigere for manglene i den offisielle inntektsstatistikken for perioden 2001-2018», skriver SSB.

Rapporten viser blant annet følgende:

  • Den rikeste én prosenten i Norge mottar 19 prosent av all inntekt. Tidligere antok man at dette tallet var rundt 9 prosent.
  • De rikeste 0,01 prosenten, altså én tiendedels promille av befolkningen, rundt 370 mennesker, tjener 6 prosent av all inntekt.
  • Den rikeste én prosenten i Norge betaler i snitt 22 prosent skatt. SSB slår fast at skattesystemet i Norge i dag er regressivt. Topp 0,1 prosent betalte bare mellom 9 og 17 prosent skatt.
  • Selskapsskatten og formuesskatten utgjør en ubetydelig del av skatten til de fleste skattebetalerne.

- Et jordskjelv

SV er sjokkert over rapporten, og sier Erna Solbergs Høyre er sprø som vil avskaffe formueskatten på toppen av det hele.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer