USA:

Sjokkfunn i podkast: Avslørte justismord

Darrell Lee Clark og Cain Joshua Storey ble dømt til livstid i 1996. Nå er begge løslatt.

STOR GLEDE: Darrell Lee Clark (t.h) klemmer familie og venner etter løslatelsen 8. desember. Foto: Georgia Innocence Project
STOR GLEDE: Darrell Lee Clark (t.h) klemmer familie og venner etter løslatelsen 8. desember. Foto: Georgia Innocence Project Vis mer
Publisert

Etter 25 år bak lås og slå kunne Darrell Lee Clark og Cain Joshua Storey fra Georgia endelig reise hjem til jul, takket være nye bevis som ble framlagt i true crime-podkasten «Proof».

Det skriver Georgia Innocence Project i en pressemelding. Den ideelle organisasjonen jobber for å forhindre urettmessige domfellelser og avsløre justismord i delstaten.

Frifinnelsen blir nå bredt omtalt i USA.

Clark og Storey var begge 17 år gamle da de ble arrestert og dømt til livstid for drapet på den 15 år gamle vennen Brian Bowling i 1996.

UTE: Darrell lee Clark og Cain Joshua Storey er begge frifunnet etter 25 år. Foto: Georgia Innocence Project
UTE: Darrell lee Clark og Cain Joshua Storey er begge frifunnet etter 25 år. Foto: Georgia Innocence Project Vis mer

Russisk rulett

15-åringen døde av et skudd mot hodet. Kort tid før våpenet ble avfyrt, snakket Bowling med kjæresten på telefonen. Han fortalte at han skulle spille russisk rulett med en pistol sammen med vennen Storey.

Det var sistnevnte som hadde tatt med håndvåpenet. Han var i rommet da Bowling etter alt å dømme skjøt seg selv i hodet.

Ifølge The Guardian hadde politiet opprinnelig siktet Storey for uaktsomt drap. Avdødes familie var imidlertid ikke tilfreds.

For at påtalemyndigheten skulle kunne reise sak, avhørte politiet nabokvinnen. Hun hevdet at hun hadde overhørt både Storey og Clark snakke om drapet på en fest, og at det hele var planlagt.

FIKK LIVSTID: Darrell Lee Clark satt uskyldig dømt i 25 år. Foto: Georgia Innocence Project
FIKK LIVSTID: Darrell Lee Clark satt uskyldig dømt i 25 år. Foto: Georgia Innocence Project Vis mer

- Jeg er så takknemlig

Også en tale- og hørselshemmet mann vitnet om at han så Clark løpe fra åstedet etter drapet.

Under rettssaken uttalte en rettsmedisiner at «magefølelsen» hans sa at skuddet ikke var selvpåført. Det ble imidlertid aldri foretatt en obduksjon av 15-åringen.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle tilbringe mer enn halve livet mitt i fengsel, for noe jeg ikke har gjort. Jeg er bare glad for at sannheten endelig kom fram etter 25 år, uttaler Clark i pressemeldingen, og fortsetter:

- Jeg er så takknemlig for Georgia Innocence Project og podkasten «Proof», for det de gjorde. Uten dem ville jeg fortsatt vært i fengsel.

Gikk saken etter i sømmene

Advokater ved Georgia Innocence Project sier at Clarks frifinnelse kom etter at det ble sendt inn nye bevis på alle feilene politiet gjorde under etterforskningen av drapet.

JUSTISMORD: Takket være podkasten «Proof» er både Darrell Lee Clark (t.v) og Cain Joshua Storey (iført dress og blått slips) nå frie menn. Foto: Georgia Innocence Project
JUSTISMORD: Takket være podkasten «Proof» er både Darrell Lee Clark (t.v) og Cain Joshua Storey (iført dress og blått slips) nå frie menn. Foto: Georgia Innocence Project Vis mer

Innehaverne av podkasten, Susan Simpson og Jacinda Davis, begynte å ettergå den gamle drapssaken i sømmene i 2021. De intervjuet to av nøkkelvitnene fra 1996 på nytt.

Charlie Childers, som er tale- og hørselshemmet, hadde problemer med å kommunisere i retten - og måtte bruke tolk.

Under det nye intervjuet med Simpson og Davis - og ved bruk av en ny tolk - forklarte mannen at han slettes ikke hadde sett Clark løpe fra stedet.

Også kvinnen som hevdet hun hadde overhørt guttene snakke om drapet, trakk tilbake vitnesbyrdet. Hun sier nå at politiet presset henne til å angi både Clark og Storey.

Trusler og manipulering

Ifølge podkasten truet politiet kvinnen med å ta fra henne barna, dersom hun ikke vitnet i påtalemyndighetens favør.

- Da vi endelig fikk tak i de to nøkkelvitnene, ble det raskt klart at begge to var feilaktig dømt, sier Jacinda Davis til CNN.

I september i år la Clarks advokater inn en begjæring som hevdet at domfellelsen fra 1996 var basert på vitnemanipulasjon og trusler.

Storey, som hadde med drapsvåpenet hjem til Bowling, inngikk en avtale med påtalemyndigheten. Han erkjente straffskyld for uaktsomt drap - i bytte mot en fengselsdom på ti år - som allerede var ferdigsonet.

Begge mennene ble løslatt 8. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer