Kherson

Sjokkfunn: - Tortur og russisk rulett

Hundrevis av ukrainske sivile skal ha blitt fengslet og flere er fortsatt savnet i Kherson. Ukrainere skal også ha blitt utsatt for både tortur og russisk rulett i russisk fangenskap.

- TORTUR: Et portrett av Russlands president Vladimir Putin skal ha blitt funnet i et interneringssenter i Kherson. Etter frigjøringen av Kherson skal flere lik ha blitt funnet, og noen skal bære preg av å ha blitt utsatt for tortur. Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko / NTB
- TORTUR: Et portrett av Russlands president Vladimir Putin skal ha blitt funnet i et interneringssenter i Kherson. Etter frigjøringen av Kherson skal flere lik ha blitt funnet, og noen skal bære preg av å ha blitt utsatt for tortur. Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Minst 226 mennesker skal ha blitt fengslet, eller er savnet, i Kherson mens byen var under russisk okkupasjon. Flere skal angivelig ha blitt torturert, og fem skal ha omkommet i fengsel eller kort tid etter, ifølge en rapport fra Yale University, gjengitt av Reuters.

Rapporten konkluderer også med at det til nå har blitt funnet 12 steder der ukrainske fanger skal ha blitt fengslet og avhørt i Kherson og på Krim-halvøya. 55 av disse sakene innbefatter anklager om tortur, elektriske støt, tortur av slektninger, samt russisk rulett.

Russland har gjennom hele krigen i Ukraina avvist at de angriper sivile og sivile mål.

- Forferdelig

Rapporten fra Yale University er heller ikke den eneste som forteller historier om angivelig tortur i Kherson.

Etter frigjøringen av Kherson tidligere i måneden har ukrainske myndigheter hevdet at flere av Khersons innbyggere har blitt utsatt for tortur.

BBC skriver at 63 sivile lik skal ha blitt funnet og bære preg av tortur i Kherson.

BBC har snakket med Oleksandr Maksimenko (69) som skal ha delt celle med 15 andre menn. Han hevder de både ble banket opp, torturert, og fikk elektriske støt. Temperaturen i cella skal ha vært opp til 40 grader, og de skal ha blitt tvunget til å lære den russiske nasjonalsangen.

- Det var forferdelig. En mann som ble fraktet til cella etter avhør kom tilbake med en svart tunge. Den var så hoven at han ikke kunne få den tilbake i munnen.

TORTURKAMMER: Flere torturkamre skal ha blitt funnet i frigjorte Kherson. På bildet ses prorussiske inskripsjoner i det som skal ha vært et torturkammer. Foto: Ukrinform / Shutterstock / NTB
TORTURKAMMER: Flere torturkamre skal ha blitt funnet i frigjorte Kherson. På bildet ses prorussiske inskripsjoner i det som skal ha vært et torturkammer. Foto: Ukrinform / Shutterstock / NTB Vis mer

- Slått med jernstenger

Ukrainske etterforskere har hevdet at de har funnet 11 ulovlige fengsler og fire torturkamre i Kherson etter fylket ble frigjort. Det skal også ha blitt gjort funn av gjenstander som ifølge Security Service of Ukraine (SBU) indikerer at det har blitt utført fysisk tortur.

Flere enn 700 personer skal ha blitt rapportert som savnet. Det fryktes at de enten har blitt drept etter deportert til russiskkontrollerte territorier.

Det skal blant annet ha blitt funnet spor av at ukrainere ble torturert med strøm og slått med jernstenger før de ble drept, ifølge Ukrainas menneskerettighetskommissær Dmytro Lubinets.

PUTIN: Putins tidligere taleskriver Abbas Gallyamov forteller at Putin aldri sjekket de daglige talene - og at Putin nå er desperat for et resultat i Ukraina. Video: AP Vis mer
Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer