Sjokkinnrømmelse fra ferieparadis

Asylsøkere hevder at de blir banket opp av politiet. Den kroatiske presidenten innrømmer nå at politiet nekter asylsøkere å komme inn i landet, i strid med internasjonal lov. - Alvorlige brudd på menneskerettighetene, sier professor.

IKKE BARE IDYLL: Solskinnsbilder som dette har lokket mange norske turister til Kroatia. Nye kommentarer fra landets president avslører imidlertid at ikke alt er idyll i ferielandet. Foto: NTB Scanpix
IKKE BARE IDYLL: Solskinnsbilder som dette har lokket mange norske turister til Kroatia. Nye kommentarer fra landets president avslører imidlertid at ikke alt er idyll i ferielandet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nordmenn flest kjenner Kroatia som et ferieparadis - men ved det krystallblå Adriaterhavet ligger et land som bærer på arven fra Balkan-krigene. Nå er det også blitt en av asylsøkeres hovedruter til Europa.

Men det er ikke lett å krysse grensen fra Bosnia til Kroatia.

Kroatias president, Kolinda Grabar-Kitarovic, har nå bekreftet at politiet bruker makt når de sender ut migranter i såkalte «pushback»-operasjoner.

- Jeg har snakket med innenriksministeren, politisjefen og betjenter på bakken, og de har forsikret meg om at det skjer uten overdreven maktbruk. Selvfølgelig må det brukes litt makt i slike «pushback»-operasjoner, sa hun til sveitsisk TV, ifølge rapporter til The Guardian.

Videoklipp avisa har fått tilgang til, viser blodige, oppbankede asylsøkere, og det hevdes at det er kroatisk politi som står bak.

- Banket opp av politiet

Pål Nesse er seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, og var selv på begge sider av grensa rett før jul i fjor. Han mener påstander om politivold er troverdige.

- Jeg snakket blant annet med asylsøkere som var afghanere, iranere, syrere, og noen afrikanere. Såpass mange fortalte at de hadde blitt banket opp av kroatisk politi - uavhengig av hverandre - at det i alle fall ikke er usannsynlig at det er sant. Eks-kolleger av meg, som jobber der nede, hadde hørt det samme, sier Nesse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer