Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkmåling ble ikke fulgt opp

Benzen-målinger ConocoPhillips utførte i 2002 viste eksponeringsverdier opptil åtte ganger høyere enn maksimalt tillatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

17. april 2002 foretok Seksjon for helse- og arbeidsmiljø i ConocoPhillips måling av benzen i modul C-12 og C-22, 2/4-J på Ekofisk:

«Prøve viste 8 ganger høyere nivå enn administrativ norm for 12 timers skift og 1,6 ganger høyere nivå enn korttidsnorm for benzen...Ingen av prosessteknikerne som var i området brukte personlig verneutstyr... I følge prosessteknikere i området er det periodevis mer damp fra utløp som er ledet til drain enn det som var tilfelle under målingene», heter det i rapporten.

Yrkeshygieniker Trond Magne Schei understreket alvoret i situasjonen:«Siden dette er å regne som en meget alvorlig eksponering, ber jeg om at drift prioriterer denne sak», skriver Schei.

Nekter å kjøpe testutstyr

Dagbladet har fått tilgang på møtereferater fra interne HMS-møter i ConocoPhillips, og kan dokumentere hvordan de ansatte en rekke ganger har etterspurt nye benzenmålinger, uten å bli hørt.

«Benzenmåling i C-12: Det var lenge siden Trond Schei ble forespurt om å foreta ny måling, men han har ennå ikke vært her», heter det i møtereferatet fra 30. september 2005.

De ansatte har også i lengre tid bedt om å få på plass et måleapparat for benzen som kan ta jevnlige målinger.«Benzenmåler vil ikke bli innkjøpt. Den blir for sart å ha liggende og det trengs opplæring på bruken sammen med at den er for dyr», heter det i møtereferat fra 18. mars 2005.

-  Benzenmålingen som ble gjort i 2002 kom etter at vi ansatte hadde bedt om det lenge. Ennå har ikke ConocoPhillips fulgt opp med nye målinger. Vi sjekket prisen på benzenmåleren de ikke vil kjøpe. Den koster 13-14 000 kroner, sier Jan-Erik Tandberg. Han er blant de skadde som nå utredes for mulig yrkesskade.

Kritisk til bransjen

Professor Bente Elisabeth Moen ved Universitetet i Bergen er involvert i to pågående prosjekter. Oljeindustriens landsforening (OLF) finansierer forskningen som skal gi en oversikt over hvilke kreftframkallende stoffer en kan finne der ute på plattformene. Forskningsrådet finansierer kartlegging av benzen.

Professor Moen mener selskapene har lett for å glemme helseskader som ikke skjer akutt.Dette skrev hun i Tidsskrift for Den norske lægeforening i fjor:

«Hvorfor har ikke en så rik bransje sett det som viktig å publisere slike data? Har økonomiske interesser hatt betydning? Holder oljeselskapene kortene tett til brystet når det gjelder allmenne opplysninger om de ansattes arbeidsmiljø og helse? Det er mulig dette gjelder i noen selskaper.»

Videre skriver Moen:

«Oppdragsforskning har vært brukt av petroleumsindustrien i stor grad for å få utført arbeid av høykompetente forskere. Alt for ofte har dette ført til hemmeligstemplede rapporter, uten innsyn og uten skikkelig kvalitetssikring. »

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media