FAVORITT: Mitt Romney, her på et valgkampmøte ved Centro Incorporated i den svært viktige delstaten Iowa, ligger best an til å bli nominert som republiknaernes presidentkanidat. Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS / SCANPIX
FAVORITT: Mitt Romney, her på et valgkampmøte ved Centro Incorporated i den svært viktige delstaten Iowa, ligger best an til å bli nominert som republiknaernes presidentkanidat. Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS / SCANPIXVis mer

Sjokkmåling for Obama

Romney leder med seks prosentpoeng. Partiets nominasjon kan han vinne allerede på tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mitt Romney, storfavoritt til å bli republikanernes presidentkandidat i 2012-valget, kan en langt enklere start på året enn han hadde trodd. De siste meningsmålingene viser at den tidligere Massachussetts-guvernøren, som tapte mot John McCain i 2008, har gode sjanser til å vinne det første nominasjonsvalget, i delstaten Iowa 3. januar.

Siden Romney har en klar ledelse i neste stat ut, New Hampshire, kan et godt resultat i Iowa i praksis sikre ham nominasjonen før de seks andre kandiatene rekker å hevde seg.

Romney-leiren jobber  hardt for å senke forventningene, men da nyhetsbyrået Reuters i dag spurte ham om sjansen til å ta storeslem, smilte han bredt.

- Jeg kan ikke på noen måte la meg selv tenke så optimistisk, sa kandidaten, ledsaget av et bredt smil.

Sjokkmåling Seinere på dagen fikk Romney flere grunner til å glise. I en meningsmåling offentliggjort av Rasmussen i kveld, har Romney gjort et kraftig hopp målt mot Barack Obama.

RIVAL: Newt Gingrich vil få seg en nesestyver 3. januar, og kommer til å streve tungt med valgkampen om Romney vinner også i New Hampshire.Foto: ERIC GAY / AP / SCANPIX
RIVAL: Newt Gingrich vil få seg en nesestyver 3. januar, og kommer til å streve tungt med valgkampen om Romney vinner også i New Hampshire.Foto: ERIC GAY / AP / SCANPIX Vis mer

45 prosent av de spurte sier nå at de vil stemme på Romney, mens 39 prosent svarer Obama. Ledelsen på seks prosentpoeng er den største en republikansk kandidat har hatt over en sittende president så lenge Rasmussen-målingen har eksistert.

Det har vært praktisk talt dødt løp mellom Obama og Romney på meningsmålingene i 2011, og for ei uke siden lå Romney tre prosentpoeng bak presidenten. Nå er Romney den eneste av republikanerne i feltet som har hatt ledelse over Obama på mer enn én måling, og den demokratiske presidenten har aldri ligget dårligere an.

Spørsmål om valgbarhet står sentralt i primærvalgkampen, og sjokkmålingen kan bidra ytterligere til Romneys framgang der.

Gingrich stuper Slik mange ventet, falt den republikanske utfordreren Newt Gingrich på meningsmålingene i desember da det for alvor ble gravd i fortida hans samtidig som Romney-apparatet gikk til angrep med tv-reklamer (som den ved siden av). Innbyggerne i de viktigste delstatene blir teppebombet med budskapet fra stråmenn i den pengesterke Romney-kampanjen, om at Gingrich er en vinglete, upålitelig politiker med skitne hemmeligheter i bagasjen.

Gingrich leder klart på meningsmålingene i delstaten Sør-Carolina, som avholder valg 21. januar, men det hjelper ham lite hvis Romney allerede har etablert seg som storfavoritt.

Den eksentriske libertarianeren Ron Paul er i ledelsen på flere målinger fra Iowa, men det har også medført et mediesøkelys han ikke har opplevd alle de andre andre gangene han har stilt som kandidat de siste 23 åra. De siste dagene har det blitt tydelig at han har skjeletter i skapet som vil hjemsøke ham i en valgkamp i full skala. Blant annet sliter Paul med å forklare hvem som sto bak flere nyhetsbrev med rasistisk innhold som ble sendt ut på hans vegne på 1970-tallet.

Uansett er det få av valgkampstrategene som frykter den 76 år gamle kongressrepresentanten. Selv om han skulle vinne i  lille, konservative Iowa, har han neppe mulighet til å hanke inn nok delegater på valgdagene som følger.

Sex og homohets Romney drar nytte av at mer konservative kandidater har splittet en stor mengde velgere som uansett ikke ville stemt Romney. Samtidig har flere av rivalene implodert etter tur på grunn av skandaler, hodeløse medieopptredener eller begge deler.

Pizzasjefen Herman Cain, som fikk sitt blaff på meningsmålingene, kastet inn håndkleet 3. desember etter at sextrakkaseringshistoriene hopet seg opp samtidig som han framsto som kunnskapsløs i flere intervjuer.

Erkekonservative Rick Perry presterte tidenes jernteppe i en direktesendt debatt da han glemte hvilke departementer det var han hadde foreslått å legge ned. Hans videre strategi med å rakke ned på homofile for å fri til kristne velgere ser heller ikke ut til å ha lyktes.

GAMMEL I GAMET: Den evige presidentkandidaten Ron Paul har en dedikert grasrotorganisasjon, men har små sjanser til å få noe flertall i den republikanske leiren. Foto: Charlie Riedel / AP / SCANPIX
GAMMEL I GAMET: Den evige presidentkandidaten Ron Paul har en dedikert grasrotorganisasjon, men har små sjanser til å få noe flertall i den republikanske leiren. Foto: Charlie Riedel / AP / SCANPIX Vis mer

Heller ikke Michele Bachmann, som er sterkt knyttet til Tea Party-bevegelsen, har innfridd som en samlende kandidat for de kristenkonservative, og har ingen sjanse til å vinne de første nominasjonsvalgene. Bachmanns romjulsgave ble at en av valgkamplederne hennes helt uventet skiftet side og ble Ron Paul-tilhenger,

- Rike og konservative Men Romney tør neppe ta seieren på forskudd. Fram til nå har primærvalgkampen vært uvanlig åpen, og det spesielle Iowa-valget er notorisk uforutsigbart. Trolig er det bare rundt 100 000 personer som kommer til å stemme, og de som er dedikerte nok til å troppe opp på et langvarig valgmøte om kvelden i januarkulda er ikke særlig representative.

Eller som New York Times-kommentator Gail Collins skriver: «På tirsdag blir det avholdt en konkurranse om å velge den foretrukne kandidaten hos en liten gruppe mennesker som er eldre, rikere og hvitere enn amerikanske velgere generelt, og mer politisk ekstreme enn den jevne Iowa-republkaner»