FOSSER FORBI: Bare i løpet av en måned har Hillary Clinton tatt igjen og fosset forbi Donald Trump i kampen om å bli USAs neste president: Foto: AFP/NTB Scanpix
FOSSER FORBI: Bare i løpet av en måned har Hillary Clinton tatt igjen og fosset forbi Donald Trump i kampen om å bli USAs neste president: Foto: AFP/NTB ScanpixVis mer

Sjokkmåling for Trump: Nå er Hillary i tosifra ledelse

Leder med 12 prosent i fersk meningsmåling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Støtten til den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har stupt den siste måneden, viser en meningsmåling utført av Washington Post og ABC News.

Undersøkelsen er utført i tidsrommet 20.-23. juni og baserer seg på 1001 tilfeldig valgte voksne amerikanere som er intervjuet, og skal ha en maksimal feilprosent på 3,5 prosentpoeng i begge retninger.

Tallenes tale viser at 51 prosent av velgerne nå ville gitt sin stemme til demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton om presidentvalget hadde vært i dag.

Bare 39 prosent ville ha stemt på Donald Trump.

Den ferske målinga viser at ting snur fort i amerikansk politikk. I en tilsvarende måling i forrige måned hadde Trump en knapp ledelse på Clinton, med 46 mot 44 prosent.

- Katastrofe

I en kommentarartikkel i Washington Post heter det at «Trumps juni måned har vært en total katastrofe på alle måter».

Meningsmålinga viser at velgerne i økende grad synes urolige for såvel Trumps retorikk rundt terrorisme som til måten han skjøtter sine egne forretninger på.

Den amerikanske storavisa påpeker at valget i november mer enn noe annet vil bli «en folkeavstemning om Trump».

Det er ingen tvil om at Trump, som nylig ga sin egen valgkampsjef sparken, sliiter i motbakke for tida.

Den ferske meningsmålinga viser at to av tre amerikanere mener Trump er ukvalifisert til å lede nasjonen, de frykter ideen om ham som president, misliker hans ytringer om kvinner, minoriteter og muslimer og ser på hans angrep på en føderal dommer av meksikansk herkomst som rasistisk, skriver Washington Post.

Historisk upopulære

Hillary Clinton sliter også med populariteten, og halvparten av velgerne uttrykker også bekymring for hvordan hun vil utføre presidentjobben.

Faktisk så er de to kandidatene fra de to store partiene historisk upopulære, går det fram av den ferske undersøkelsen.

Dette til tross, så har Hillary Clintons støtte blant mannlige velgere skutt i været siden siste måling, og i denne gruppa er hun nå på samme nivå som Trump med 45 prosents oppslutning.

Trump har fremdeles et lite overtak på Clinton blant hvite velgere, 50 mot 40 prosent, mens Clinton knuser Trump blant de ikke-hvite velgerne, med 77 mot 15 prosent.

Dessuten har Clinton nå en ledelse på Trump i alle aldersgrupper. Forskjellen i støtte mellom de to kandidatene er størst blant unge velgere.