TILBAKE I LEDELSEN: Hillary Clinton er tilbake i ledelsen i CNNs siste måling. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix
TILBAKE I LEDELSEN: Hillary Clinton er tilbake i ledelsen i CNNs siste måling. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpixVis mer

Sjokkmåling for Trump: Så kjapt tok Hillary igjen ledelsen

Clinton leder med ni prosentpoeng på Trump i fersk måling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en fersk meningsmåling utført av CNN og ORC like etter Demokratenes landsmøte i Philadelphia forrige uke, går Hillary Clinton kraftig fram på meningsmålingene.

Republikanernes kandidat Donald Trump får samtidig et kraftig tilbakeslag.

Målingen gir 52 prosents oppslutning til Clinton mot 43 prosent oppslutning til Trump i en duell mellom de to.

SOVNER UNDER KONAS TALE? Donald Trump var raskt ute med en ny kampanjefilm etter at bilder av at Bill Clinton «sovnet» under konas tale florerte på nettet. Video: Facebook/Donald Trump Vis mer

Går fram med sju poeng

I en måling der de to andre kandidatene Gary Johnson og Jill Stein også er med, leder Clinton med 45 prosents oppslutning mot Trumps 37 prosent.

Tallene er viser en meget stor endring hvis vi ser på tilsvarende måling fra kanalen for én uke siden. Den ble publisert på åpningsdagen for Demokratenes landsmøte, og ble gjennomført i dagene etter Republikanernes landsmøte i Cleveland.

Der ledet Trump på Clinton. I duell mellom de to fikk han en opppslutning på 48 prosent mot Clintons 45 prosent. I målingen med alle de fire kandidatene ledet Trump med 44 prosent mot Clintons 39.

I duell mot Trump har altså Clinton økt oppslutningen med sju prosentpoeng på én uke.

Mer negative mot Trump

CNNs nye måling viser at bare 35 prosent av velgerne nå har et positivt syn på Trump («favorable opinion»), mot 46 før demokratenes landsmøte.

TYDELIG KROPPSPRÅK: Den politiske kommentatoren Angela Rye klarte ikke skjule kroppspråket når Trump-tilhengeren fortalte om sitt politiske syn. Videoen skapte raskt reaksjoner på Twitter. Video: CNN Vis mer

43 prosent sier de har et positivt syn på Clinton.

Hopp etter landsmøtene

Såkalte «conventions bumps», altså at en kandidat får et hopp på målingene etter å ha hatt all oppmerksomhet rettet mot seg selv og partiet i én uke, er vanlige fenomener i amerikansk politikk, og økningen var derfor ikke uventet.

Trump lå foran Clinton på gjennomsnittet av meningsmålingene før Demokratenes landsmøte, og det var forventet at Clinton ville få et løft på målingene.

Allerede før CNN publiserte sin måling, konstaterte Fivethirtyeight-redaktør Nate Silver at Clintons meningsmålingshopp lå an til å bli høyere enn Trumps.

Fivethirtyeight anslår at Clinton nå har 60,3 prosents sjanse til å slå Trump. Tallene vil antakelig gå noe mer i Clintons retning etter resultatene fra de aller siste meningsmålingene.

HVA ER SJANSEN FOR AT HUN VINNER?: CNNs politiske journalist Chris Moody: - Hun kommer uten tvil styrket ut av dette landsmøtet. Video: CNN Vis mer

Modellen til New York Times The Upshot anslår at Clinton har 72 prosent sjanse til å vinne.

Den nye CNN-målingen viser for øvrig at Trump fortsatt gjør det sterkt blant gruppen som omtales som hvite arbeiderklasse-velgere, hvor han har en oppslutning på 60 prosent mot Clintons 34. Men New York Times Nate Cohn påpeker at det alene ikke er nok.

Kontroversiell helg

Trump gikk for øvrig til kraftig Twitter-angrep på CNN tidligere i dag.

- Folk tror like lite på CNN som på Hillary. Det sier noe! tvitret den republikanske presidentkandidaten.

Washington Post bemerker at Trump i flere måneder har omtalt CNN som «Clinton News Network».

Det har, foruten CNN-bråket, heller ikke vært en kontroversfri helg for presidentkandidat Trump, da han har lagt seg ut med familien til en muslimsk-amerikansk soldat som ble drept i Irak.

LANDSMØTENE PÅ 100 SEKUNDER: Republikanerne og Demokratene er ferdige med sine landsmøter. Får en oppsummering på 100 sekunder. Video: CNN / AP / Reuters / Klipp: Svein Dybdahl Vis mer

Trump har gått til verbale angrep på familien til l Humayun Khan, den muslimske, amerikanske soldaten som ble drept i et selvmordsangrep i Irak i 2004.

Trumps angrep på familien har blant annet ført til kraftig kritikk fra Det republikanske partiets presidentkandidat i 2008, John McCain.