TRUMP TRUMFER HILLARY: Donald Trump får kjempeoppslutning i Ramussen Reports' nyeste meningsmåling. Foto: AFP PHOTO 
TRUMP TRUMFER HILLARY: Donald Trump får kjempeoppslutning i Ramussen Reports' nyeste meningsmåling. Foto: AFP PHOTO Vis mer

Sjokkmåling i USA: Trump med klar ledelse over Hillary Clinton

43 prosent oppslutning. Hillary Clinton får 39.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Støtten til den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har stupt den siste måneden viste en meningsmåling utført av Washington Post og ABC News fra forrige uke.

Men nå snur valgvindene, og dét ganske kraftig.

Donald Trump tar i dag innersvingen på Hillary Clinton i en ny måling, og nærmer seg oppslutning fra halvparten av velgerne i USA, viser tall fra velrenommerte Rasmussen Reports.

Dette skjer bare få dager etter 51 prosent av velgerne sa at de ville gitt sin stemme til demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton om presidentvalget hadde vært i dag.

Fire prosentpoeng forsprang

I dag sier derimot 43 prosent av de spurte at de støtter Trump. Clinton faller også kraftig, og får bare 39 prosent oppslutning.

Siden forrige måling har Bengazi-angrepet fra 2012 vært tema i den amerikanske kongressen - en sak som gjerne slår dårlig ut for Clinton som var utenriksminister da fire amerikanere, blant annet ambassadøren Chris Stevens, ble drept i angrepet. Rasmussen Reports' tall hevder likevel at Bengazi-saken ikke er årsaken til Clintons tilbakegang.

Samtidig leder Clinton på flertallet av meningsmålingene, ifølge Real Clear Politics, som gir Clinton et snittforsprang på 4,8 prosent.

Stemningen mellom de to kandidatene er alt annet enn god, til tross for at de var omgangsvenner på 90-tallet. Trump kalte nylig Clinton «en løgner i verdensklasse». Det er også få dager siden Dagbladet avslørte at Clinton-stiftelsen splitter opp økonomiske bidrag fra den norske stat slik at totalsummen virker lavere enn den i realiteten er.

Obama-link

Aldri før har Trump scoret så høyt på Rasmussens meningsmålinger. For bare én uke siden målte samme kilde ham til 39 prosent oppslutning.

12 prosent av de spurte sier også at de støtter en annen kandidat at duoen Trump /Clinton, mens fem prosent fortsatt ikke har bestemt seg ifølge Rasmussen-tallene.

Da Donald Trump kalte Hillary Clinton en løgner, fikk han stor applaus. Se video. Video: CNN Vis mer

Støtten til Trump og Clinton kan tydelig kobles til velgernes støtte til president Barack Obama. 89 prosent av dem som sier Obama gjør en meget god jobb støtter Clinton. 86 prosent av dem som sier Obama gjør en meget dårlig jobb støtter Trump.

Trump får Demokrat-støtte

Ett tusen potensielle velgere har deltatt i spørreundersøkelsen. Donald Trump støttes av 75 prosent av republikanske velgere, og går i tillegg tommel opp fra 14 prosent av demokratene som har deltatt.

Til sammenlikning får Clinton 76 prosent støtte av demokrater, men bare ti prosent av de spurte republikanerne sier de vil stemme på den tidligere utenriksministeren framfor Trump.

Nyheten kommer kort tid etter Trump sparket sin valgkampsjef, Corey Lewandowski.

Orlando-bråk

Trump, som ble republikanernes presidentkandidat mot mange renomerte republikaneres vilje, har stått i stormen den siste tida for en rekke kontroversielle uttalelser.

Etter Orlando-massakren uttalte Trump blant annet at han «setter pris på gratulasjonene for å ha rett angående radikal islam», men at han «ikke vil ha gratulasjoner».

«Jeg vil ha tøffhet og årvåkenhet. Vi må være smarte!» skrev han. Dagen etter angrepet sa Trump at «det er synd at de unge menneskene som ble drept i helgen, ikke hadde pistoler på hoften»

Vil bekjempe terror: Donald Trump benyttet anledningen etter terroren i Tyrkia, til å fortelle hans synspunkter på det hele. Han snakket igjen om "waterboarding", som er en kontroversiell torturmetode. Video: CNN. Vis mer