Sjokkmåling: Sp stør­re enn Ap i Finnmark

Arbeiderpartiet er halvert og må for første gang se seg forbigått av Senterpartiet i en fersk meningsmåling for Finnmark.

STØRST: Trygve Slagsvold Vedum kan slå fast at Senterpartiet for første gang er målt til Finnmarks største parti. Foto: Hans Arne Vedlog
STØRST: Trygve Slagsvold Vedum kan slå fast at Senterpartiet for første gang er målt til Finnmarks største parti. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum tror at partiets motstand mot sammenslåingen av Troms og Finnmark gir uttelling på målingen som InFact har utført for Altaposten.

- Vi har vært klart mot denne tvangssammenslåinga som det er sterk motstand mot blant folk både i Troms og Finnmark. I tillegg har vi vært tydelige på viktigheten av at folk har nærhet til grunnleggende tjenester som politi, beredskap og ambulanse, sier Vedum.

Opp fra 6 prosent

I det tradisjonelt Ap-dominerte Finnmark er Senterpartiet nå fylkets største parti med en oppslutning på 22,7 prosent.

Ved fylkestingsvalget for fire år siden var Sp femte størst i Finnmark med en oppslutning på 6,2 prosent.

Ap er på sin side mer enn halvert - fra 43,6 prosent ved fylkestingsvalget i 2015, til 20,1 prosent oppslutning på Altapostens måling.

Samlet for Finnmark og Troms er Ap hårfint større med 22,8 prosent mot 18,5 prosent for Sp.

Alle kommuner

Vedum har tilbrakt mye tid i Finnmark og Senterpartiet stiller for første gang lister i alle kommuner, mot bare i en håndfull kommuner for fire år siden.

- Får du betalt for strevet nå?

- Noe av det hyggeligste en partileder gjør er å reise rundt og ta den hverdagspraten. Jeg blir en bedre politiker av det. Jeg har hatt veldig mange turer, deltatt på mange kveldsmøter og møtt mange flinke folk, sier Vedum.

- Vi brenner for å utvikle hele Norge, og Finnmark merker sentraliseringspolitikken på kroppen. Vi har vel ganske enkelt gjort våre egne ord til handling, legger Sp-lederen til.

- Dette er et sterkt signal fra velgerne, sier Steinar Karlstrøm til Altaposten. Han er vararepresentant til Stortinget og har møtt flere ganger.

FLYR HØYT: Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum bød journalistene på jordbær og det vanlige gode humøret på partiets oppsummerende pressekonferanse. Vedum trekker på skuldrene av gårsdagens populist-angrep fra Ap-leder Jonas Gahr Støre. Video: Jørgen Gilbrant. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

- Der Senterpartiet vinner på sin tydelige stemme blir Ap straffet, sier Karlstrøm.

Flertall mot sammenslåing

InFact har også spurt folk i de to nordligste fylkene om sammenslåingen av Finnmark og Troms. Motstanden er ikke overraskende fortsatt stor.

I hele regionen sier 64 prosent nei til sammenslåing og bare 24 prosent er positive.

Motstanden er størst i Finnmark. Der er 71 prosent negative til å bli slått sammen med Troms. I Troms er 61 prosent mot.

Meningsmålingen er utført ved automatiske telefonintervjuer. Oppdragsgiver er lokalsamfunnsforeningen – en organisasjon som jobber for en aktiv distriktspolitikk. Målingen baserer seg på 1 024 intervjuer i Troms og Finnmark og er vektet på kjønn, alder, bosted og partivalg i 2017. Feilmarginen er inntil 3 prosentpoeng.

Presset på krisetall

På Iposos maimåling for Dagbladet (stortingsvalg) fikk Ap 26,9 prosent. På andre målinger har partiet prestert langt lavere.

Da Ap-leder Jonas Gahr Støre onsdag denne uka skulle oppsummere det siste halvåret og samtidig la fram 83 forslag mot økte forskjeller, var journalistene langt mer oppdatt av oppslaget i Klassekampen samme dag;

Blant 90 ordførere som avisa har vært i kontakt med, åpner ni for en diskusjon om Støres framtid som partileder dersom høstens lokalvalg blir så dårlig som noen av målingene kan tyde på.

Støre selv avviser enhver debatt om egen stilling:

- Helt og fullt. Jeg hører ingen stemmer om det. Og jeg ser heller ikke noe i Klassekampen som peker i den retning. Så i det daglige, i kontakten med ordførere hver dag, opplever jeg stor støtte, sa Støre til Dagbladet.

- Men hvordan reagerer du på at Ap-ordførere, ved inngangen til en valgkamp, tenker høyt om egen ledelse og kommer med kritikk?

- Jeg får ikke høy puls av det. Avisa har snakket med 90 ordførere, og de har vel vært på jakt etter de drøyeste utsagnene. Og jeg synes ikke det er noen drøye utsagn, svarte Ap-lederen.