Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkmelding for folket i India: «1000- og 500-sedler ikke verdt noe om fire timer»

Den indiske statsministeren Narendra Modi har gått noe drastisk til verks i kampen mot korrupsjon og svarte penger.

SLUTT PÅ DENNE: Statsminister Narendra Modi har annonsert at alle 1000- og 500-sedlene fra og med midnatt ikke kan brukes i store deler av landet. Foto: AP Photo/Manish Swarup/NTB Scanpix
SLUTT PÅ DENNE: Statsminister Narendra Modi har annonsert at alle 1000- og 500-sedlene fra og med midnatt ikke kan brukes i store deler av landet. Foto: AP Photo/Manish Swarup/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Se for deg at statsminister Erna Solberg klokka 20.00 en kveld annonserer at 500-lappen og 1000-lappen ikke lenger kan brukes i store deler av Norge fra og med midnatt.

Det er det som nettopp har skjedd i India.

Den indiske statsministeren Narendra Modi har gått noe drastisk til verks i kampen mot korrupsjon og svarte penger i det asiatiske landet.

Han annonserte til folket tidligere i dag at sedlene Rs. 500 og Rs. 1000 (500 og 1000 indiske rupi) vil bli verdiløse fra og med midnatt lokal tid. Deadline var satt til fire timer etter den spesielle annonseringen.

- Sedler med Rs. 1000 og Rs. 500 vil bare være papir uten verdi, sier Modi ifølge The Indian Express.

Statsminister forteller at han og staben har jobbet for å få bukt med korrupsjonen i landet. Og nå tror de dette er noe av løsningen.

- Noen få mennesker sprer korrupsjon for egen gevinst, sier Modi.

Du kan lese hele pressemeldingen på engelsk her.

Kan veksles inn

Folk kan veksle inn de gamle sedlene i nye Rs. 2000 sedler som nå blir introdusert. Folk har fram til 30. desember på seg til å veksle inn de verdiløse sedlene i banker og postkontor. De må også vise fram gyldig legitimasjon for å få vekslet penger.

Etter 30. desember er det kun én bank som vil akseptere veksling, mot at folk fyller ut en erklæring.

Business Standard skriver at 45 prosent av pengeverdien som sirkulerer i landet er 500-sedler, mens 1000-sedlene står for 39 prosent av verdien i sirkulasjon.

Nesten 40 prosent av Indias økonomi blir drevet av firmaer som er av liten eller medium størrelse, som hovedsaklig drives på pengetransaksjoner, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Fra og med midnatt vil ikke minibanker i India fungere. De blir holdt stengt 9. og 10. november. Bankene vil også holde stengt i morgen. Folk strømmet derfor til minibankene i landet for å ta ut mindre sedler.

Det er fortsatt visse steder du fortsatt kan bruke sedlene de neste 72 timene. Det gjelder f.eks. sykehus/apotek, autoriserte bensinstasjoner, transportmidler (tog/fly osv) og begravelsesbyråer.

Sjokk

Annonseringen ble møtt med sjokk og vantro av mange i sosiale medier, skriver Indian Express.

BBC-journalist Simon Jack, som er i New Delhi, skriver at han satt på en restaurant da nyheten slo ned som en bombe, og at folk ikke kunne tro det. Samtidig er det mange som hyller besluttsomheten til statsministeren.

BBC skriver at det ikke virket som om noen av nyhetsbyråene i landet var forberedt på meldinga fra Modi. De ble tatt fullstendig på senga.

Kriminelle har en tendens til å bruke store sedler i sitt virke, og dette er et mottiltak for å få bukt med svarte penger - noe som har vært en trend i landet lenge.

Det er også mange falske sedler i omløp i India. Modi peker også på at en vanlig person har vanskelig for å skille falske sedler fra ekte sedler.

Alle de øvrige sedlene, som Rs. 100, Rs. 50, Rs. 10, Rs. 5, Rs. 2 og Re. 1, i tillegg til mynter, vil fortsette sirkulasjonen.

INDIAS STATSMINISTER: Narendra Modi. Foto: AP Photo/Saurabh Das/NTB Scanpix
INDIAS STATSMINISTER: Narendra Modi. Foto: AP Photo/Saurabh Das/NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!