Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkmelding for russen: Ber om alkonekt over hele landet i russetida

I årevis har politiet latt det passere at russen har nytt medbrakt alkohol på treff på landstreff og andre arrangementer på offentlig sted. I et brev til politidistriktene ber Politidirektoratet om at det nå blir stopp.  

FÅR BARE HA SKJENKEBEVILLING: Flere tusen russ blir påvirket av regelendringen.  Dette bildet er tatt under en av russesamlingene på Tryvann i Oslo i begynnelsen av mai 2015.
FÅR BARE HA SKJENKEBEVILLING: Flere tusen russ blir påvirket av regelendringen.  Dette bildet er tatt under en av russesamlingene på Tryvann i Oslo i begynnelsen av mai 2015. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En knapp måned før årets russetid sparkes i gang, kommer en sjokkmelding for norske russ.

Fra og med i år skjerpes nemlig skjenkepraksisen slik at det ikke lenger blir lov for russen å nyte medbrakt alkohol på offentlige arrangementer i russetida.

Det går fram i et brev sendt til norske politidistrikter fra Politidirektoratet.

Innskjerpingen vil særlig ramme de mange tusen ungdommene som samles til landstreff på for eksempel Fredriksten festning i Halden, eller på Lillehammer.

I brevet understreker Politidirektoratet at de samme reglene gjelder i hele landet, men det er foreløpig uklart hvordan det vil slå ut på enkeltarrangementer.

- Dette betyr at vi må løse årets russetreff på en annen måte enn vi har gjort tidligere. Innskjerpingen vil medføre at russen nå skal fratas all medbrakt alkohol. Arrangørene må ha et annet regime enn før, og sørge for at både folk og kjøretøy ransakes ved innpassering, forklarer politiførstebetjent Tord Linnerud, som er nestkommanderende på ordensseksjonen i Lillehammer-politiet.

Bakgrunn: Russ over hele landet risikerer alkonekt

- Spent på utviklinga

Han er kritisk til instruksjonen fra politidirektoratet, og påpeker at det har vært svært få problemer med landstreffet i akkurat Lillehammer.

- Vi er spente på hvordan utviklinga blir framover. Det er en del tusen som har meldt seg på allerede, men arrangøren har vært redd for at de ikke kommer likevel når reglene skjerpes inn. Som politi er vi redd for at russen i stedet kommer til å flyte rundt overalt, slik de gjorde for tyve år siden, sier Linnerud.

Han påpeker at det ikke bare vil ramme landstreff, men også andre arrangement i russetida som skjer på offentlig sted, deriblant den såkalte russedåpen som russekullene pleier å holde natt til 1.mai.

Eventbyrået ROK, som blant annet står bak treffet på Tryvann i Oslo, er også oppgitt over innskjerpingen.

- Hvis det ikke blir lov for russen å ta med medbrakt, frykter vi at ungdommene ikke kommer. Da reker de rundt gatelangs og inntar parkeringsplasser og alle andre steder i stedet for å være på Tryvann og Lillehammer hvor det er ordnede forhold, sier styreleder Ole Johan Prytz i byrået.

Byrået jobber nå med å prøve å få til en løsning med politiet i Oslo slik at medbrakt alkohol fortsatt skal bli lov på deler av området på Tryvann,.

De sier de vil gjøre noen tilpasninger i arrangementet, deriblant en utvidelse av det som i dag er skjenkeområdet, hvor det fra før av ikke er lov til å ha med medbrakt inn.

- Det er helt uforvarslig å foreslå sånne endringer så tett mot et arrangement, og vi har en god dialog med politiet opp mot en mulig løsning på Tryvann. Vi mener dette er mer aktuelt å diskutere opp mot 2018, sier Mie Skard i selskapet til Dagbladet.

Tydeliggjøring av reglene

Det som omtales som en innskjerping, er egentlig bare en tydeliggjøring av regelverket rundt drikking på offentlig plass.

Det er som kjent ikke egentlig lov, med mindre det er gitt skjenkebevilling fra den aktuelle kommunen, eller at drikkingen foregår i lukkede lag.

Enkelte polidistrikter har likevel latt det passere at russ har inntatt medbrakt øl og vin.

Det har ikke gått like glatt overalt.

Halden kommune har tidligere hevdet at hele 300 personer måtte behandles for alkoholrelaterte skader i forbindelse med fjorårets landstreff på Fredriksten festning, og 80 av disse blir beskrevet som overstadige.

Derfor ble medbrakt alkohol forbudt på årets utgave av treffet - og Halden kommune ba i den forbindelse om en redegjørelse om alkohollovens bestemmelser fra Helsedirektoratet.

Direktoratets svar var klokkeklart:

«Det følger av bestemmelsens første ledd nummer fire at det er forbudt å drikke eller servere alkohol uten bevilling selv om dette skjer uten vederlag på 'sted der offentlige møter, fester, utstillinger eller andre tilstelninger finner sted.'», skrev Helsedirektoratet i sin tolkning av alkoholoven, som Dagbladet omtalte i februar.

Klar tale

Helsedirektoratet påpekte da også at «et russearrangement arrangert av en arrangør ikke kan betegnes som et sluttet lag i alkohollovens forstand, selv om det aktuelle området er avsperret.»

I et brev sendt til polidistriktene i starten av mars, er Politidirektoratet tydelig:

«Politiet må forholde seg til Helsedirektoratets tolkning av alkoholloven, og vi ber alle politidistriktene rette seg etter den.», skriver direktoratet i brevet.

Ett politidistrikt skal ha påpekt at det allerede er gitt flere tillatelser som strider med beskjeden fra direktoratet.

«Politidirektoratet ber polidistriktene vurdere eventuelle slike tillatelser etter forvaltningslovens § 45 om omgjøring», skriver direktoratet.

Setningen åpner altså opp for at arrangementer som allerede er planlagt skal kunne gå av stabelen som planlagt hvis lokalt politi vurderer det som uforsvarlig å skjerpe inn praksisen.

Hvor mange polidistrikter som vil benytte seg av denne åpningen, er foreløpig uklart.

24 JENTER, 29 DAGER, 1 BUSS: Følg Selje, Tonje, Ida, Ingeborg og de andre jentene på russebussen Disneyland den neste måneden i dbtv-serien #Russ2013. Nesten direkte. Produsert av: KLIKKMONSTER Vis mer