Russlands invasjon av Ukraina:

Sjokk­melding

Russlands tidligere statsminister og president Dmitrij Medvedev har gått gjennom et hamskifte. Nå kommer han med nok en sjokkmelding.

LANGER UT: Dmitrij Medvedev, tidligere president og statsminister i Russland, langer ut mot Japan på Telegram, og ber den japanske statsministeren om å ta rituelt selvmord. Foto: AP / NTB
LANGER UT: Dmitrij Medvedev, tidligere president og statsminister i Russland, langer ut mot Japan på Telegram, og ber den japanske statsministeren om å ta rituelt selvmord. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Da Dmitrij Medvedev ble Russlands president i 2008, fulgte verden nøye med.

Ut av presidentkontorene i Kreml gikk Vladimir Putin, den tidligere KGB-generalen som hadde uttalt at Sovjetunionens oppløsning var den største geopolitiske katastrofen som hadde funnet sted på 1900-tallet.

Inn kom den tilsynelatende vestvendte og liberale Medvedev, jurist av utdannelse, og kanskje aller viktigst, ikke et produkt av Sovjetunionens brutale sikkerhet- og etterretningsapparat.

Nå, over 14 år seinere, har Medvedev gått gjennom et hamskifte og har blitt en av de mest aggressive haukene i Moskva. Lørdag befestet han sin stilling - nok en gang.

ENSOM: Russlands president Vladimir Putin feiret julegudstjenesten i Moskva for første gang siden 2001. Det gjorde han som ensom tilskuer i en katedral i Kreml - nå forklares det hvorfor. Vis mer

Langer ut

Fredag besøkte Japans statsminister Fumio Kishida USA for å avholde en rekke møter med den amerikanske presidenten Joe Biden.

Etter fredagens møte publiserte regjeringssjefene en felles uttalelse. I den advarte de Russland mot å bruke atomvåpen:

«Vi vil gjøre det klart at enhver bruk av et atomvåpen av Russland i Ukraina, vil være en fiendtlig handling mot menneskeheten og ikke mulig å forsvare på noen måte», het det blant annet i uttalelsen.

Lørdag langet ut Medvedev ut mot Kishida og Japan for uttalelsen, og anbefalte den japanske statslederen å begå rituelt selvmord.

Sjokkmeldingen kom på slutten av en lengre harang fra Medvedev, hvor han ba den japanske statsministeren, regjeringen og folk om å minnes de amerikanske atomangrepene mot Nagasaki og Hiroshima mot slutten av andre verdenskrig.

MØTE PRESSEN: Torsdag 22. desember holdt Russlands president en pressekonferanse. Der sendte han flere stikk mot Vesten. Video: Reuters. Vis mer

Sjokkmeldingen

«Dette er en så uhyrlig skam at jeg ikke engang kan kommentere paranoiaen om atomplanene til vår stat. Tenk på deg. Lederen for den japanske regjeringen, i ydmykende lojal ekstase, taler tull om Russland etter å ha forrådt minnet om hundretusener av japanere som ble brent i atombrannene i Hiroshima og Nagasaki», innleder Medvedev meldingen.

Han gjør deretter poeng ut av at USA er den eneste makten i verden som har brukt atomvåpen, og at disse ble rettet mot Japan.

Medvedev skriver at den japanske statsministeren heller burde ha «minnet» Biden på dette.

«Men nei, Kishida er bare en tjener for amerikanerne. Og tjenere kan ikke ha mot».

Deretter kommer nådestøtet fra Medvedev:

«En slik skam kan bare vaskes bort ved å begå 'seppuku' under et regjeringsmøte når de kommer hjem».

«Seppuku», eller «harakiri», er en form for rituelt selvmord som oppsto i Japan.

KRIGSMØDRE: Russlands president Vladimir Putin møtte fredag flere kvinner som skal ha vært mødre av soldater utskrevet til Ukraina. Avisa The Guardian mener møtet var «nøye regissert». Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Nestleder i sikkerhetsrådet

Da Dmitrij Medvedev besluttet ikke å ta gjenvalg i 2012, stilte Vladimir Putin til valg igjen. De to byttet i praksis plass: Putin ble igjen president, og Medvedev ble Russlands statsminister.

Rokaden forårsaket store demonstrasjoner i Russland.

Medvedev var Russlands statsminister fra 2012 til 2020. Nå er Medvedev nestleder i Russlands sikkerhetsråd.

Siden avgangen som statsminister har Medvedev blitt stadig mer kontroversiell og aggressiv i sine uttalelser, og dette har tiltatt ytterligere i styrke siden Russlands invasjon av Ukraina.

Han kommer regelmessig med tilslørte trusler mot Vesten, men en rekke vestlige analytikere mener Medvedev gjør dette for å bevare sin relevans, og ikke minst, stilling i Putins øyne.

Statsminister Kishida holdt lørdag en pressekonferanse, men kommenterte ikke Medvedevs uttalelser.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer