Da Dmitrij Medvedev ble Russlands president i 2008, fulgte verden nøye med.
Ut av presidentkontorene i Kreml gikk Vladimir Putin, den tidligere KGB-generalen som hadde uttalt at Sovjetunionens oppløsning var den største geopolitiske katastrofen som hadde funnet sted på 1900-tallet.
Inn kom den tilsynelatende vestvendte og liberale Medvedev, jurist av utdannelse, og kanskje aller viktigst, ikke et produkt av Sovjetunionens brutale sikkerhet- og etterretningsapparat.
Nå, over 14 år seinere, har Medvedev gått gjennom et hamskifte og har blitt en av de mest aggressive haukene i Moskva. Lørdag befestet han sin stilling - nok en gang.
Langer ut
Fredag besøkte Japans statsminister Fumio Kishida USA for å avholde en rekke møter med den amerikanske presidenten Joe Biden.
Etter fredagens møte publiserte regjeringssjefene en felles uttalelse. I den advarte de Russland mot å bruke atomvåpen:
«Vi vil gjøre det klart at enhver bruk av et atomvåpen av Russland i Ukraina, vil være en fiendtlig handling mot menneskeheten og ikke mulig å forsvare på noen måte», het det blant annet i uttalelsen.

- Da blir Nato et legitimt mål
Lørdag langet ut Medvedev ut mot Kishida og Japan for uttalelsen, og anbefalte den japanske statslederen å begå rituelt selvmord.
Sjokkmeldingen kom på slutten av en lengre harang fra Medvedev, hvor han ba den japanske statsministeren, regjeringen og folk om å minnes de amerikanske atomangrepene mot Nagasaki og Hiroshima mot slutten av andre verdenskrig.
Sjokkmeldingen
«Dette er en så uhyrlig skam at jeg ikke engang kan kommentere paranoiaen om atomplanene til vår stat. Tenk på deg. Lederen for den japanske regjeringen, i ydmykende lojal ekstase, taler tull om Russland etter å ha forrådt minnet om hundretusener av japanere som ble brent i atombrannene i Hiroshima og Nagasaki», innleder Medvedev meldingen.
Han gjør deretter poeng ut av at USA er den eneste makten i verden som har brukt atomvåpen, og at disse ble rettet mot Japan.

Medvedev: Kriger for å unngå tredje verdenskrig
Medvedev skriver at den japanske statsministeren heller burde ha «minnet» Biden på dette.
«Men nei, Kishida er bare en tjener for amerikanerne. Og tjenere kan ikke ha mot».
Deretter kommer nådestøtet fra Medvedev:
«En slik skam kan bare vaskes bort ved å begå 'seppuku' under et regjeringsmøte når de kommer hjem».
«Seppuku», eller «harakiri», er en form for rituelt selvmord som oppsto i Japan.
Nestleder i sikkerhetsrådet
Da Dmitrij Medvedev besluttet ikke å ta gjenvalg i 2012, stilte Vladimir Putin til valg igjen. De to byttet i praksis plass: Putin ble igjen president, og Medvedev ble Russlands statsminister.
Rokaden forårsaket store demonstrasjoner i Russland.
Medvedev var Russlands statsminister fra 2012 til 2020. Nå er Medvedev nestleder i Russlands sikkerhetsråd.

Truer med dødsstraff
Siden avgangen som statsminister har Medvedev blitt stadig mer kontroversiell og aggressiv i sine uttalelser, og dette har tiltatt ytterligere i styrke siden Russlands invasjon av Ukraina.
Han kommer regelmessig med tilslørte trusler mot Vesten, men en rekke vestlige analytikere mener Medvedev gjør dette for å bevare sin relevans, og ikke minst, stilling i Putins øyne.
Statsminister Kishida holdt lørdag en pressekonferanse, men kommenterte ikke Medvedevs uttalelser.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!