Sjokkmøte med regnskogen

JAMBI (Dagbladet): Helt siden miljøvernminister Børge Brende var barn, har han drømt om å besøke regnskogene. Men møtet med den avhogde regnskogen i Indonesia ble sjokkartet. - Dette er en naturkatastrofe, sier Brende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nå ønsker statsråden forbud mot import av ulovlig hogd tømmer.

Børge Brende og utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson var i helga på øya Sumatra i Indonesia for å se på regnskogsituasjonen. Den var langt fra oppløftende.

- Det er en sjokkartet opplevelse å se at regnskogen er i ferd med å forsvinne. Hele økosystemet på Sumatra er truet, noe som vil få store konsekvenser både for Indonesia og for resten av verden, sier en rystet miljøvernminister.

Importforbud

At avskogingen i Indonesia er blant de høyeste i verden, visste Brende på forhånd. Men da miljøvernministeren dro over store deler av Sumatra med helikopter, så han at det knapt er regnskog igjen.

87 prosent av øya var opprinnelig dekket av skog. I dag er øya overfylt med oljepalmeplantasjer og skogfrie områder.

- Jeg har alltid synes at palmer er fine, men det gjør jeg ikke lenger. Det er forferdelig å se at regnskogen er i ferd med å forsvinne. Norge må bidra til å snu denne utviklingen, sier Brende og foreslår forbud mot import av ulovlig hogd tømmer.

- Jeg mener at WTOs regelverk ikke er i veien for forbud mot import av ulovlig hogd tømmer, og vil se nærmere på hvordan vi kan få på plass et slikt forbud i Norge, sier Brende engasjert.

Og han vil handle fort fordi han vet at det haster.

Ifølge Verdensbanken vil regnskogen på Sumatra være totalt ødelagt innen 2005 hvis hogsten fortsetter som i dag.

Regnskogtall

Sumatras regnskog er redusert med 61 prosent fra 1985 til 1997.

Her er tallene:

  • 1900: 160000 kvadratkilometer med regnskog på Sumatra (halve Norge)
  • 1985: 56000 kvadratkilometer (en tredjedel er hogd ned)
  • 1997: 21000 kvadratkilometer
  • 2005: 0 - ifølge Verdensbanken.

Over halve Norge

I løpet av 90-tallet ble hele 190000 km2 naturskog hogget og ødelagt i Indonesia. Det tilsvarer hele 60 prosent av Norge. Så snart som mulig vil Brende ta kontakt med indonesierne for å vurdere muligheten for å etablere en avtale om forbud mot innførsel av ulovlig hogd tømmer.

- Hvis den regnskogen som er igjen på Sumatra skal reddes, er vi nødt til å få i gang tiltak for å stoppe den ulovlige hogsten med en gang. Jeg vil også ta opp med UD hvordan Norge kan ta initiativ til å styrke mulighetene i WTO for å kunne kreve merking av tømmer, sier Brende.

Livets bibliotek

Rundt ti prosent av verdens gjenværende tropiske skoger finnes i Indonesia. Her finnes det over 20000 plantearter (10 prosent av jordas totale antall), 12 prosent av jordas pattedyrarter og 17 prosent av fugleartene.

Hvis nedhoggingen av regnskogen fortsetter i samme fart som i dag, vil de snart være tapt for alltid. Dermed står både orangutangen, Sumatra-tigeren og -neshornet og solbjørnen i fare for å dø ut.

- Økosystemet på Sumatra - og i resten av verden - vil bli ødelagt. Bare her på Sumatra finnes det en rekke arter som kan være livsviktige for eksempel innenfor medisin. Livets bibliotek er i ferd med å brenne opp, sier Brende.

Vitamininnsprøytning

Hele 70 prosent av all hogsten i Indonesia foregår ulovlig, ifølge Verdensbanken.

Korrupsjon i det politiske systemet og i rettsapparatet gjør at det er vanskelig å slå ned på den illegale hogsten. Hogsten drives fra reine profitthensyn, og den pågår i en vanvittig fart.

I tillegg til at en rekke urbefolkninger har blitt tvangsflyttet til områder utenfor skogene, har også flere tusen mennesker mistet livet i flommer som skyldes sterk erosjon etter at skogen er hogd bort.

- Jeg gleder meg til neste gang jeg skal på talerstolen for å snakke om biomangfoldet. Det har vært deprimerende å se hvor dårlig det står til med regnskogen. Situasjonen er så alvorlig at vi må handle umiddelbart, sier Brende.

FLATHOGST: Her ser du resultatet av ulovlig hogst av regnskog på Sumatra, Indonesia: Den lille regnskogen som er igjen på Sumatra er fylt med 20000 plantearter, som er ti prosent av verdens plantearter. Hvis indonesierne fortsetter å hogge ned skogen, vil plantene bli tapt for alltid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer