Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkmøte med skolehverdagen

- Dette er jo helt meningsløst, sier en vantro kirke- og utdanningsminister Jon Lilletun (52). Læreres arbeidsforhold får Lilletun til å miste munn og mæle. Særlig når han ser at 66 lærere har en knøttliten telefonboks på deling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lilletun blir tatt skikkelig i skole av lærer Bente Borrebæk (37) og hennes godt forberedte femte klasse på Linderud skole i Oslo. Selv gir han klar beskjed om at han kommer for å lære, og han er en så interessant elev at han blir invitert på klassefesten i neste uke. Av ei jente med glimt i øyet.

Bente Borrebæk er synlig stolt av og glad i elevene sine. Linderud skole har godt miljø og flinke folk, sier hun.

Må slåss

Hun er en av lærerne i norsk skole som faktisk liker jobben sin. Hun snakker mer om bedre arbeidsforhold enn om bedre lønn, til Lilletun. Bente Borrebæk er en lærer som skolen trenger, men som ikke ser seg selv som lærer om fem år.

- Er det lærerne med mest spenst som forsvinner? spør Lilletun forsiktig.
- Ja, er Borrebæks kontante svar.

Så fortsetter hun:

- Den offentlige fattigdommen står i skarp kontrast til en blomstrende privatøkonomi. Vi må slåss for kontorplass, telefon, PC eller en hundrelapp til et spennede prosjekt med elevene. Ungene har ideer. Jeg har ideer. Som lærer i naturfag ser jeg de små forskerne boble av utforskertrang. Men vi har ikke utstyr. For to år siden kunne vi ikke være med på et europeisk prosjekt som skulle måle sur nedbør. Det kostet 250 kroner å være med for hele klassen. Gi oss mer status. Se hvilket ansvar vi har for kommende generasjoner. Nå tappes vi for energi.

Sjokk på sjokk

Etter et positivt møte med 24 oppvakte femteklassinger, begynner Lilletuns runde for å se hvordan Borrebæks arbeidsforhold er:

  • En telefonboks ved lærerværelset skal benyttes av 66 lærere. Elever som arbeider med prosjekt må også bruke telefonen. Dette er den eneste telefonen hvor man kan sitte i fred for støy og gjennomgang.
  • En arbeidspult av minimal størrelse. To slike pulter er delt på tre lærere. Borrebæk trenger den tre timer daglig.
  • Et lite PC-rom med tre PC-er for alle lærerne. Også lærere har lagt blyanten bort til fordel for moderne teknologi, men blyanten er god å ha når ventelista er lang.
  • Et avdanket røykerom er skolens eneste konferanserom til fortrolige samtaler med elever, foreldre og kolleger. Det er svært lite hyggelig. Hadde man hengt en naken lyspære i taket, ville enhver innkalt person tilstå hva som helst.
  • Trang økonomi som gjør at en fillesum på 50 kroner kan bli for mye.
    Den ferske undervisningsministeren ser rådvill ut. Han tror knapt nok det han ser.
    - Lærere må nok få hjelp til å rette ryggen, sier statsråden, og haster tilbake til sine milliarder på papiret.
Hele Norges coronakart