Nyrecellekreft:

Sjokkoppdagelse: Holdt på å dø

Da legene skjønte hva som befant seg i mannens mage, måtte de handle raskt. NB! Vi advarer om sterke inntrykk.

ENORM HEVELSE: Mannen hadde gått i lang tid uten å oppsøke hjelp. Den enorme magen skjulte en dødelig hemmelighet. Foto: Newslions
ENORM HEVELSE: Mannen hadde gått i lang tid uten å oppsøke hjelp. Den enorme magen skjulte en dødelig hemmelighet. Foto: Newslions Vis mer
Publisert

En 53 år gammel mann fra Kadapa i India ble henvist til et sykehus i Hyderabad med en enorm hevelse på magen.

Han hadde over lengre tid slitt med hevelse i mageregionen, en hevelse som hadde blitt stadig verre ettersom tida gikk.

Det skriver nyhetsbyrået Newslions.

Potensielt dødelig

Da legene begynte å undersøke mannen, fant de en svær masse i mageregionen. Raskt ble det klart at mannens liv kunne stå i fare.

Den svære magen skjulte nemlig en potensielt dødelig svulst.

CT-undersøkelser viste at det vokste en svulst ut fra mannens venstre nyre. Massen var så stor at den tok opp to tredjedeler av plassen i buken, og den lå og presset på mannens innvoller.

Et team av urologer, bestående av blant annet Mallikarjuna C, Taif Bendigeri og Rajesh K Reddy, gikk løs på den krevende oppgaven.

Veide ti kilo

Operasjonen fant sted ved Asian Institute of Nephrology and Urology den 17. november - og legene greide å fjerne den enorme svulsten.

Det viste seg at 53-åringen hadde båret på ti kilo ekstra dødvekt.

Det er første gang en slik operasjon har funnet sted i de sørøstlige indiske delstatene Andhra Pradesh og Telangana, og andre gang i landet noensinne.

KULERUND: Svulsten stor som en fotball, og inneholdt ondartede kreftceller. Foto: Newslions
KULERUND: Svulsten stor som en fotball, og inneholdt ondartede kreftceller. Foto: Newslions Vis mer

Urologene forteller at svulsten ikke kunne fjernes med robotteknologi, og at de derfor valgte åpen operasjon:

- Vi la ned en stor innsats for å fjerne svulsten, og operasjonen var vellykket. Etter operasjonen oppdaget vi at svulsten var like stor som en fotball. Ytterligere undersøkelser viste at det dreide seg om en kreftsvulst, sier de ifølge nyhetsbyrået.

Nyrekreft

Svulsten var et såkalt nyrecellekarsinom, som ifølge Lommelegen er den vanligste formen for kreft i nyrene hos voksne. De skriver at forekomsten av nyrekreft er økende, både i Norge og internasjonalt.

- Nyrekreft utvikler seg vanligvis relativt langsomt, og kan ofte være uten symptomer i tidlig fase når svulsten ikke er så stor. For at svulsten skal gi direkte smerter eller kjennes ved undersøkelse av magen må den ofte bli av en betydelig størrelse, skriver nettstedet.

Tegnet, som kanskje forbindes mest med nyrekreft, er synlig blod i urinen. Dette er noe som alltid skal utredes videre, ifølge Lommelegen.

Klar advarsel

Den 53 år gamle pasienten hadde store hevelser i mageregionen, men han skal ikke ha lagt merke til det - eller ignorerte det tross smerten.

- Teamet vårt fjernet den kreftinfiserte nyra. Heldigvis trengte ikke pasienten ytterligere behandling, for kreften hadde ikke spredt seg til andre organer. Vi har advart ham mot å ignorere oppfølgingen, sier urologene.

EKSTREMT: Natasha Crown har allerede utført fem rumpeoperasjoner. Nå planlegger hun sin sjette. Video: Instagram / Youtube / DailyStar. Reporter: Celina Morken Vis mer

Purnachandra Reddy, som er avdelingsleder og sjefsurolog ved AINU, har klar advarsel til folk. Han sier at antall tilfeller urologisk kreft øker over hele verden.

- Dette må tas på alvor! Vi utfører rutinemessige operasjoner for urologiske ondartede svulster. Sykehuset vårt er godt utstyrt med en kirurgisk robot og laparoskopi som letter kirurgi gjennom nøkkelhull, sier Reddy, og fortsetter:

- I motsetning til tilfellet med 53-åringen, så kan en pasient som blir diagnostisert på et tidlig stadium få fjernet svulsten ved hjelp av kikkhullsoperasjon, uten å måtte ofre den friske delen av nyren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer