Sjokkpåstand om mystiske spor

En ekspedisjon bestående av indisk militærpersonell kom tilbake fra sin Himalaya-tur med disse bildene.

FOTSPOR: Den indiske hæren la i går ut disse bildene, og hevder de stammer fra den mytiske yetien. Foto: Indian Army / REUTERS / NTB Scanpix
FOTSPOR: Den indiske hæren la i går ut disse bildene, og hevder de stammer fra den mytiske yetien. Foto: Indian Army / REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Legenden om den avskyelige snømannen, eller yetien, er av det seiglivede slaget, men så langt har ingen klart å bevise dens eksistens.

Inntil nå, om man skal tro den indiske hæren.

Mandag la de nemlig ut et knippe bilder på sin Twitter-konto med nesten seks millioner følgere. På bildene kan man se det som ser ut som spor i snøen, og det som skal være den indiske ekspedisjonen til fjellet Makalu som ligger på grensa mellom Nepal og Kina.

Innlegget har fått massiv oppmerksomhet, og blant andre nyhetsbyrået Reuters har plukket opp historien.

BØLGEN: Turistene ved bresjøen Jökulsárlón på Island må løpe vekk. Video: Stephan Mantler / Newsflare Vis mer

«Beast from the east»

Under tittelen «Beast from the east» («Udyret fra øst», journ.anm.) skriver de at fotsporene på bildet skal være om lag 80 x 40 centimeter store. Samtidig påpeker de at den indiske hæren glemte å redegjøre for hvordan et mytisk beist, som etter alle solemerker ikke eksisterer, kan etterlate fotspor i utgangspunktet.

Flere har også kommentert under bildet at de ikke helt kan skjønne hvorfor det ser ut til at beistet har ett bein, eller om sporene kan være laget av noen på truger.

Andre trekker paralleller til kjempen Wun Wun fra tv-serien «Game of Thrones» og til den gang den kjente og kjære tegneseriefiguren Tintin gjestet Tibet.

Makalu er, med sine 8485 meter over havet, verdens femte høyeste fjell og ligger i en ødemark som lenge har blitt overvåket av dem som tror yetien eksisterer.

Fotavtrykk

I 2008 fant et team med japanske eventyrere det de hevdet var spor etter Den avskyelige snømannen i Dhaulagiri-fjellene i Himalaya.

- Fotavtrykkene var rundt 20 centimeter lange, og liknet på et menneskes, sa lederen for det japanske yeti-prosjektet Yoshiteru Takahashi til nyhetsbyrået AFP.

Ekspedisjonen lyktes ikke med å fange den avskyelige snømannen på film, men teamet mente fotavtrykkene var bevis nok.

- Jeg og mine kolleger har lett i Himalaya i årevis, og vi kjenner igjen avtrykkene til bjørn, rådyr, ulv og snøleopard. Dette avtrykket stammer ikke fra noen av disse, sa Takahashi.

- Vi er overbeviste om at dette er ekte. Fotavtrykkene og historiene de lokale forteller oss gjør oss sikre på at dette ikke er innbilning.

Ni kameraer med bevegelsessensorer klarte imidlertid ikke fange bilder av det myteomspunne vesenet, i et område Takahashi personlig hevdet å ha sett Yetien.

- Den sto i en silhuett rundt 200 meter unna. Den gikk på to bein som et menneske og var cirka 150 centimeter høy, fortalte han.

Norsk?

Forskere har også tidligere gjort tester på hår- og pelsprøver funnet i Himalaya. I 2007 ble funn presentert som viste at prøvene var identiske med prøver fra kjevebeinet til en urtids-isbjørn som levde på Svalbard for 120 000 år siden.

Forskerens teori er derfor at yetien egentlig er en type bjørn, en hybrid mellom en brunbjørn og en isbjørn som lever uoppdaget i Himalaya.

- Resultatet er morsomt og overraskende. Vi vet ikke fullt ut hva det betyr, men det betyr ikke at det bor en urtidsisbjørn i Himalaya. Det kan bety at det er en underart av brunbjørnen som stammer fra bjørnen som var stamfar til isbjørnen, eller det kan bety at det har oppstått en nyere hybrid mellom brunbjørnen og etterkommere av urtidas isbjørn, sa forskeren Bryan Sykes da.

INDIA: Da skogvokterne prøver å drive bjørnen tilbake til skogen blir den illsint. Video: Newsflare. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Nye funn

I 2017 ble det gjort liknende prøver på ni funn av tenner og hår i området, og heller ikke den gangen fant man indikasjoner på at de stammet fra yetien. Det skrev The Guardian den gang.

Resultatet fra undersøkelsene deres ble publisert i tidsskriftet The Proceedings of the Royal Society B.

Analysene til Lindqvist og resten av forskergruppa viste at én tann stammet fra en hund. Videre skal et fotavtrykk man knyttet til Yeti, faktisk være fotavtrykket til en brunbjørn, skriver CNN.

Funnene ble gjort i forbindelse med arbeidet med en dokumentarfilm om skapningen.