Sjokkpreget møte med «Freya»

Gry Knudsen visste ikke at det oppholdt seg en hvalross i Oslofjorden. Hun fikk seg derfor en overraskelse da dyret dukket opp ved siden av båten hennes.

PÅ TUR: «Freya» overnattet på Lakseberget i Sandvika natt til torsdag. Bildet er fra tidligere i sommer da hun oppholdt seg i Frognerkilen i Oslo. Foto: NTB
PÅ TUR: «Freya» overnattet på Lakseberget i Sandvika natt til torsdag. Bildet er fra tidligere i sommer da hun oppholdt seg i Frognerkilen i Oslo. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Gry Knudsen fikk seg et realt sjokk da en stor, mørk skapning plutselig dukket opp i vannoverflaten ved siden av båten hennes på Lakseberget i Sandvika onsdag.

Helt uviten om at en hvalross med navnet «Freya» har vært på besøk sørpå i sommer, skvatt hun mildt sagt da hun nærmest sto ansikt til ansikt med dyret.

- Jeg holdt på å fortaue båten. I det jeg skulle ta tauet bak, kom hele hodet hennes opp av vannet. Jeg fikk altså så sjokk, sier Knudsen til Dagbladet.

Det var Budstikka som omtalte saken først.

Måtte gjemme seg

Fiskeridirektoratet fikk melding om at hvalrossen oppholdt seg på en brygge på Lakseberget onsdag. Kommunikasjonsdirektør Nadia Jdaini bekrefter at det er Freya som har tatt turen.

Freya har nærmest blitt rikskjendis i løpet av sommeren, etter å ha blitt observert flere steder langs Norges-kysten. I en periode oppholdt hun seg i Frognerkilen i Oslo, men før nå har det imidlertid vært stille fra hvalrossen en liten stund.

- Jeg gjemte meg nede i båten. Det var skummelt, så jeg ringte politiet og styra fælt, forteller Knudsen.

- ARTIG OPPLEVELSE: Gry Knudsen syntes det var gøy å møte Freya, men er glad hun torsdag morgen la på svøm. Foto: Privat
- ARTIG OPPLEVELSE: Gry Knudsen syntes det var gøy å møte Freya, men er glad hun torsdag morgen la på svøm. Foto: Privat Vis mer

Hun har stort sett vært på sjøen i sommer, og derfor ikke fått med seg Freya-hysteriet.

- Fy søren, hun er stor. Og de tennene, legger Knudsen til.

Hun forteller at hvalrossen lå i båsen der hun selv har båten, men at dyret beveget seg opp på brygga og etter hvert sperret for tilgangen til land. Knudsen syntes det ble for risikabelt å gå for nært og valgte å tilbringe natta på vannet.

Hun føyer til at Freya først virket litt forstyrret, men at hun roet seg raskt.

Svømte av gårde

- Det var hyggelig i dag tidlig. Hun var veldig pratsom på morgenkvisten, så vi snakka nå litt. Hun er veldig søt da, og den divaen, sier Knudsen og ler.

Da Dagbladet slo på tråden i 10-tida torsdag hadde Freya lagt på svøm for ca. en time siden. Det er Knudsen glad for. Hun innrømmer at hun synes Freya var litt for stor til å være på plassen.

- Hun dykka ned og svømte ut av sundet i stor fart. Jeg innbiller meg at hun visste hvor hun skulle. Det var en veldig artig opplevelse, når skrekken ga seg riktignok. Jeg håper hun får et langt og lykkelig liv.

JAGER: Kjendishvalrossen Freya fortsetter å skape kaos i Frognerkilen, og onsdag formiddag kom en padler litt for nær. Video: Ivan Larsson Vis mer

Kort tid etter at Dagbladet var i kontakt med Knudsen kom det melding fra politiet om at Freya befant seg på Kadettangen, og at hun hadde jaget en person som badet.

Ifølge meldingen oppførte hvalrossen seg sint og «hveste».

Fiskeridirektoratet har gjentatte ganger advart om å gå for nær hvalrossen, fordi den kan føle seg truet og gå til angrep dersom den blir forstyrret av mennesker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer