Sjokkpresidenten satte inn styrker for å ta terrorist på FBIs «most wanted»-liste. Nå er over 100 drept

- Viktig at vi ikke kaller det for ei gruppe som er en del av IS, men en gruppe som selv hevder å være del av IS.

IS: Mennesker og grupper tilknyttet IS har infiltrert nøkkelområder i byen Marawi i Filippinene. Minst 103 har dødd i voldelige sammenstøt på under ei uke, og tusenvis er på flukt. Myndighetene kjemper om å ta tilbake kontrollen over byen. Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Alle fikk sjokk og løp inn i husene sine, sier Chico Usman til CNN.

I løpet av den siste uka har minst 103 personer mistet livet i Marawi City på øya Mindanao sør i Filippinene. Ifølge Usman, som bor i området, skal krigere som hevder å være IS-tilhengere ha inntatt byen på ettermiddagen 24. mai.

Han forteller at svarte IS-flagg med påskriften «Gud er den eneste guden» plutselig fantes på hvert eneste gatehjørne.

- Jeg befinner meg i Iligan City, omtrent 25 kilometer unna hjemmet mitt i Marawi. Alle flyktet som følge av bombingen utført av regjeringsstyrkene. Deler av Marawi er okkupert av IS-tilhengere, samtidig som myndighetene gjennomfører luftangrep, sier Chico Usman til Dagbladet.

I dag melder filippinske myndigheter ifølge Reuters at de er i ferd med å gjenerobre Marawi som er okkupert av islamistiske militanter på dag sju.

Skal bruke samme flagg

Ifølge Usman har gruppa tidligere kalt seg for Maute-gruppa, men de skal nå hevde at de tilhører IS og at de svarer til IS-lederen.

- Myndighetene kaller gruppa for terrorisgruppa Maute. Selv kaller de seg «Daula Islamia». Andre kaller dem IS på grunn av det svarte flagget med en påskrift som er den samme som IS i Irak og Syria bruker, forteller han.

En kriger tilsluttet en terroristgruppe som hevder å ha koblinger til IS planter et flagg på en bygning i den filippinske byen Marawi. Foto: Chico Usman
En kriger tilsluttet en terroristgruppe som hevder å ha koblinger til IS planter et flagg på en bygning i den filippinske byen Marawi. Foto: Chico Usman Vis mer

Ifølge den filippinske tv-kanalen ABS CBN er det Maute-gruppa som for tida kriger med regjeringsstyrker i Marawi. Tidligere seniorkonsulent i det nasjonale sikkerhetsrådet, Ashley Acedillo, sier til kanalen at det foreløpig ikke finnes tegn til at IS anerkjenner gruppa som del av et større terrornettverk.

- Du kan si at de samarbeider når en av IS-nettstedene eller IS-lederen selv går ut og sier at dette er en av deres grupper. Jeg har ikke sett at det har skjedd med åpne kilder. For øyeblikket er det viktig at vi ikke kaller Maute for en gruppe som er en del av IS, men en gruppe som selv hevder å være del av IS, sier Acedillo.

Kampene sør på Filippinene startet tirsdag forrige uke da myndighetene forsøkte å ta Isnilon Hapilon, en filippinsk militant som hevdes å være leder for IS i Sørøst-Asia.

Hapilon er blant annet etterlyst av FBI som «most wanted terrorist». FBI skriver at de tilbyr en belønning på opp til fem millioner dollar, i overkant av 40 millioner norske kroner, for den som har informasjon som fører til Isnilon Hapilons pågripelse eller domfellelse.

- IS får stadig mer innflytelse

- Det finnes ganske mange ulike muslimske grupperinger sør i Filippinene. Mindanao har vært muslimsk siden 1400-tallet og har fungert som muslimsk region i landet over lang tid. I løpet av de siste 100 årene har kristne grupperinger tatt over mer og mer. I dag er 70 prosent av dem som bor på Mindanao kristne og de blir omtalt som «settlers». De muslimske grupperingene kjemper for selvstyre på øya, noe som har vært deres kampsak, sier Filippinene-ekspert og programsjef i hjelpeorganisasjonen Caritas Norge, Knut Andreas Lid, til Dagbladet.

I 2014 inngikk filippinske myndigheter og den islamske bevegelsen Moro Islamic Liberation Front (MILF), en utbrytergruppe av Moro National Liberation Front (MNLF) og den største muslimske opprørsgruppa i landet, en fredsavtale. Denne avtalen er signert, men ligger nå til behandling i kongressen der den må godkjennes.

Foto: Chico Usman
Foto: Chico Usman Vis mer

- Abu Sayyaf er jo den mest kjente og mest ekstreme av terrororganisasjonene i landet. Al-Qaida får stadig mindre innflytelse, mens IS får stadig mer innflytelse i landet. Det har skifta litt, i likhet med utviklingen i andre områder. Det nye nå er at det er snakk om fremmedkrigere. Abu Sayyaf er utelukkende filippinske.

Hørt om IS det siste året

Første gang Lid hørte om IS på Mindanao var for et drøyt år siden.

- Før det var det bare al-Qaida. Abu Sayyaf har nesten vært som en familiebedrift, drevet av en klan, med handlinger som skal være like mye økonomisk og personlig motivert, som ideologiske. Det er nok noen i Abu Sayyaf som ikke er imot fremmedkrigerne, så lenge de støtter gruppas interesser, som jo er å styrke kontrollen i området.

Abu Sayyaf har rundt 200 medlemmer. Knut Andreas Lid har tidligere uttalt at han tror terrororganisasjonen sto bak borføringen av norske Kjartan Sekkingstad i september 2015. Sekkingstad ble løslatt 18. september 2016, og Lid mistenkte at noen hadde betalt løsepenger for løslatelsen, noe som seinere ble bekreftet av familien til hans avdøde kone på Filippinene.

- Islamistgruppa er avhengig av penger for å kjøpe våpen og støtte til den lokale befolkningen. I tillegg er det lite forhandlingsgrunnlag blant slike grupper, sa Lid om Abu Sayyaf, som blant andre støtter Al-Qaida og IS, i fjor.

Forventer større grupperinger

- Det har vært en del kamper der nede tidligere, men ikke mellom IS og filippinske myndigheter. Det startet da regjeringsstyrkene skulle arrestere noen av lederne. Tidligere har det vært konflikter på mellom andre grupper, særlig sør på øya rundt Zamboanga City hvor en annen utbrytergruppe tok kontroll over byen.

Og det som nå skjer i Marawi City har også skjedd i Zamboanga: De fleste av innbyggerne flykter i en kortere periode, men vender etter hvert hjem igjen.

- Folk frykter for sine egne liv og for å havne i kryssilden. Når regjeringsstyrkene går inn forventer man at det skjer krigshandlinger. Å nedkjempe disse gruppene etter hvert som de trekker seg ut er vanskelig, og i tida framover forventer man å se at terrorgrupperingene blir styrket og får tilslutning av fremmedkrigere. Når fredsprosessen stagnerer, vokser andre terrorgrupper seg større.

Norge har siden 2001 tilrettelagt for forhandlinger mellom den kommunistiske opprørsbevegelsen NDFP og filippinske myndigheter.

- Det er to konflikter som raser parallelt her. Den muslimske foregår i sør og vest, mens kommunistene herjer i Nord. Det er helt klart verst i sør fordi fattigdommen er mye større blant de muslimske grupperingene i sør. Det er mye korrupsjon, noe man vil forsøke å motvirke med fredsavtalen. Øya Mindanao har alltid vært mest nedprioritert hva gjelder utvikling, noe som igjen har sammenheng emd det vi ser i dag, sier Lid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer