Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkpriser på leiemarkedet

- Rimelige utleieboliger er snart historie. Leieprisene kommer til å øke enda mer. Myndighetene har vært klar over denne utviklingen, sier leder Lars Aasen i Leieboerforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fritjof (76) blir tvunget på gata

- Norge er det eneste landet jeg vet om, hvor hele utleiesektoren nå er markedsbasert. Mange utleiere bryr seg ikke om hva som er markedsleie, de bare tar den prisen de mener leiligheten er verd. Selvfølgelig ønsker de å få så mye penger for leiligheten som mulig. Alt handler om å tjene mest mulig penger og det offentlige går ofte foran som dårlige eksempler. Oslo kommune, for eksempel, øker i år sine leieinntekter med 60 millioner kroner, sier Aasen.

Har skylda

Han gir den nye husleieloven som trådte i kraft fra nyttår, skylda for de galopperende prisene. En hovedregel her er at en kontrakt skal gjelde for minimum tre år. Utleier kan i kontraktsperioden ikke heve leia mer enn konsumprisindeksen, og det må gå ett år mellom hver prisregulering.

- Utleierne er blitt redde for at markedet skal stige mer enn den fastsatte leia. De kliner til med høyere pris når en ny kontrakt skal inngås, sier Aasen.

- De fleste som leier er ikke økonomisk i stand til å kjøpe bolig. Loven rammer sosialt skjevt. Særlig rammer den mellomgruppa i samfunnet, og ungdom og enslige. Markedsprisen er den prisen en utleier maksimalt kan få. Vi har et stort leiemarked som til nå ikke har vært basert på markedspris, men på det utleier har ment har vært riktig. Nå skrus denne bunnen opp.

- De proffe utleierne har skjønt at det lønner seg å bygge små leiligheter for å tjene mest mulig penger. Det er på slike leiligheter utleien har gått mest opp, men det er ikke slike leiligheter Oslo kommune trenger, sier Aasen.

Foreningens advokatfullmektig Knut Hellan Hansen sier foreningen nesten daglig ser eksempler på urimelig høye utleiepriser. Mange har ikke råd til å fornye kontraktene sine.

Her er eksempler på prisøkninger fortvilte leietakere har fortalt om de siste dagene.

Kraftige hopp

  • Hybler i Oslo på 25 kvadrat leies nå ut for 5500 kroner måneden. Det betyr over 200 kroner per kvadrat i måneden.
  • En liten ettroms ble satt opp fra 1900 kroner måneden til 5300 kroner.
  • Månedsleia ble hevet 3000 til 7000 kroner for en annen.

- I de to siste eksemplene er Oslo kommunale boligbedrift, som leier ut til folk med dårlig råd, utleier. Ved prisoppjustering oppfordres klienten til å søke om bostøtte. De som ikke får det, har ikke råd til å bo der lenger. For dem som innvilges støtte, betyr det at kommunen dytter penger fra en etat til en annen. Klønete, mener Hellan Hansen.

RYSTET: Leder Lars Aasen i leiboerforeningen.