Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkranerne dømt

Dømt for flere grove ran og tyverier. Tatt etter biljakt gjennom park i Oslo.

DRAMATISK: Da to ranere truet til seg klokker og smykker formillioner av kroner med pistol, la politiet i Oslo ut på jakt. Nå er de dømt. Se den dramatiske pågripelsen. Video: Politiet. Redigering: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Tre svenske menn er dømt til henholdsvis fire år og ti måneder, fire år og et år og en måneders fengsel etter flere grove ran på østlandsområdet.

De tre mennene ble til slutt pågrepet etter en dramatisk politijakt etter at de hadde ranet Thune gullsmed og urmaker i Stortingsgata i Oslo 29. juli 2019.

- GRUSOMT: To ranere stjal med seg klokker og smykker verdt flere millioner kroner. I ettertid har de ansatte på gullsmeden alle slitt med psykiske ettervirkninger. Video: Monsen / Rydning Vis mer

En politipatrulje oppdaget dem ved Vulkan-området, og pågrep dem etter en dramatisk biljakt gjennom en park og over en gangbru. Den dramatiske videoen av politijakten og pågripelsen ble publisert av Dagbladet da rettssaken mot de tre mennene pågikk i Nedre Romerike tingrett på Lillestrøm.

Av dommen kommer det fram at de hadde fått med seg klokker for litt over seks millioner kroner fra Thune.

Sjokkbrekkene

Blant de øvrige sjokkbrekkene mennene var tiltalt for, enten sammen eller ved to av dem, var:

  • Et tilslag mot Right Price Tiles på Hvam på Skedsmo 19. oktober 2018, der gjerningspersonene rygget en Volvo 850 inn gjennom inngangspartiet før de forsøkte å stjele en safe med kontanter. De lyktes ikke og safen ble liggende igjen utenfor butikklokalet.
  • Natten til 25. oktober 2018 skjedde det igjen et sjokkbrekk, denne gangen på Strømmen, hvor en Volvo 850 var blitt kjørt med stor kraft inn i inngangspartiet til gullsmedforretningen Harry Walløe.
  • Grovt ran av en ansatt på Bunnpris Skårer 15. oktober 2018. Den ansatte forklarte i retten at han var blitt ranet at to utenlandske maskerte menn med øks idet han var i ferd med å åpne safen for dagen. Han forklarte at safen måtte åpnes ved hjelp av to koder med ca. et minutts mellomrom, og at han delvis ble holdt nede i et nakkegrep mens ranerne ventet på at safen skulle åpne seg. Deretter tok de det som var av kontanter.
  • Grovt tyveri fra en minibank på Skjetten.
LURES: Politiet i Bergen advarer mot slike tyverier. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

«Mobile vinningskriminelle».

De to mennene som ble pågrepet etter flukten på scooter etter Thune-ranet erkjente straffskyld for forholdet, og de ble følgelig også dømt for dette. Retten konkluderer med at mennene kom til Oslo med eneste hensikt å begå ranet, og at de må betraktes som «mobile vinningskriminelle».

Pistolen de brukte under ranet var en modifisert knallpistol. De ansatte oppfattet den som ekte.

Alle tre nektet straffskyld for øvrige tiltalepunktene, men ble dømt for minibank-tilslaget på Skjetten.

I retten frafalt aktor siktelsen mot en av mennene for tre av tiltalepunktene. En av de andre tiltalte ble frifunnet for tre andre tiltalepunkter, men han ble dømt for tilslaget mot Right Price Tiles-butikken. To andre tiltalte ble frikjent for dette tiltalepunktet.

Retten slår fast at det grove ranet av Thune var det mest alvorlige tiltalepunktet.

- De to ranernes opptreden under ranet av Thune Gullsmed og Urmaker var utvilsomt svært skremmende, både fordi det ble løsnet skudd og truet med en pistol som de fornærmede oppfattet som ekte, og på grunn av voldsomt bråk da montrene ble knust. Flere av de fornærmede som søkte tilflukt på bakrommet, fryktet for sitt liv og var redde for at ranerne, heter det i dommen.

- Skulle ta seg inn på bakrommet, der det ikke var noen fluktmuligheter. Samtlige av de fornærmede har i ettertid hatt søvnproblemer og har måttet bruke sovemedisiner. Flere har vært sykmeldt i perioder. Alle har hatt behov for samtaler med psykolog og fått problemer med utrygghet og frykt for mørke, heter det videre.

Ønsker å anke

Forsvareren til mannen som ble dømt i et år og en måned sier at klienten hennes har fått forkynt dommen, og ønsker å anke på posten han er funnet skyldig i.

- Jeg har orientert han om dommen. Nå skal vi sette oss ned og ta dommen til etterettning, og forbrede en anke, sier advokat Ida Andenæs til Dagbladet.

Øyvind Bratlien er forsvarer for mannen som ble dømt til fengsel i fire år.

- Klienten min er kjent med dommen. Vi er veldig fornøyde, men kommer til å anke deler av dommen, forteller han til Dagbladet.

Dagbladet har ikke lykkes med å komme i kontakt med Christian Flemmen Johansen, som forsvarer den tredje mannen som ble dømt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!