Sjokkrapport: - Brutal sannhet

Spesialsoldater fra Australia har begått opp mot 39 drap på sivile og ikke-stridende i Afghanistan, konkluderer en gransking av mulige krigsforbrytelser.

Australias forsvarssjef Angus Campbell la torsdag fram en rystende rapport om australske soldaters handlinger i Afghanistan. Foto: Mick Tsikas / pool via AP / NTB
Australias forsvarssjef Angus Campbell la torsdag fram en rystende rapport om australske soldaters handlinger i Afghanistan. Foto: Mick Tsikas / pool via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Australias øverste militære sjef innrømmet torsdag at det var troverdige bevis for at soldater i landets spesialstyrker urettmessig har drept sivile, ikke-stridende og personer som var tatt til fange eller såret.

- Til folket i Afghanistan. På vegne av det australske forsvaret beklager jeg på det sterkeste for lovbrudd begått av australske soldater, sa general Angus Campbell, som anbefaler at de involverte blir tiltalt for krigsforbrytelser.

Den fire år lange granskingen avdekket 23 tilfeller av det som omtales som ulovlige drap i Afghanistan i perioden 2005 til 2016.

I alt 19 aktive soldater kan bli tiltalt og mulig straffet som følge av funnene i granskingsrapporten, skriver The Sydney Morning Herald.

«Giftig konkurranse» avdekket

Den omfattende rapporten er hemmeligstemplet, men offentlig tilgjengelig som en oppsummering. Rapporten er basert på mer enn 400 intervju med soldater og offiserer i spesialstyrkene SAS og Commando, støttepersonell, tolker og sivile afghanere.

Granskingen avdekker en «giftig konkurranse» og en «selvsentrert krigerkultur» blant Special Air Service Regiment (SAS). Det førte ifølge Campbell til at noen soldater tok snarveier og ignorerte og tøyde reglene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer