WHO

Sjokkrapport: - Et dypt svik

WHO-ansatte som håndterte ebolautbruddet i Kongo anklages for seksuelle overgrep.

BEKLAGER: WHO beklager tirsdag etter å ha lest rapporten. Arkivfoto: Denis Balibouse / AP / NTB
BEKLAGER: WHO beklager tirsdag etter å ha lest rapporten. Arkivfoto: Denis Balibouse / AP / NTB Vis mer
Publisert

En ny rapport har sjokkert Verdens helseorganisasjon (WHO). Deres ansatte var blant 83 hjelpearbeidere som skal ha begått seksuelle overgrep mot kvinner og jenter mens de håndterte ebolautbruddet i Kongo.

Overgrepene, som inkluderer ni påstander om voldtekt, ble begått av både nasjonale og internasjonale hjelpearbeidere mellom 2018 og 2020, skriver BBC. Tirsdag beklaget WHO-ledelsen til ofrene.

- Vi i WHO er forferdet og hjerteknust over funnene, sier Matshidiso Moeti, WHOs regionale direktør for Afrika, under en pressekonferanse.

DIREKTØR: Matshidiso Moeti, regional direktør ved WHO. Foto: REUTERS/Denis Balibouse/ NTB
DIREKTØR: Matshidiso Moeti, regional direktør ved WHO. Foto: REUTERS/Denis Balibouse/ NTB Vis mer

På Twitter skriver hun at «seksuell utnyttelse og overgrep er uakseptable menneskerettighetsbrudd og et dypt svik mot WHOs kjerneverdier», samtidig som hun takker kommisjonen.

Etterforskere har funnet «klare strukturelle feil» og «individuell uaktsomhet» etter å ha undersøkt anklager om seksuelle overgrep fra WHO-ansatte i Kongo. Dette kommer fram i en ny, uavhengig rapport, utarbeidet av en spesialkommisjon.

Den fikk i oppdrag av WHO å undersøke påstandene etter en rapport som kom i september i fjor. Den hevdet at FN-ansatte som ble sendt til Kongo under ebolakrisen i 2018-2020, hadde gjort seg skyldig i overgrep mot kvinner.

Kommisjonen intervjuet flere titall kvinner som skal ha blitt tilbudt arbeid i bytte mot sex, eller som ble utsatt for voldtekt. Granskerne har identifisert mer enn 80 angivelige tilfeller av seksuelle overgrep under Ebola-krisen. Dette inkluderer anklager mot 20 WHO-ansatte.

2019: Helsearbeidere på jobb på et behandlingssenter for ebola i Kongo. Foto: AP Photo/Jerome Delay / NTB
2019: Helsearbeidere på jobb på et behandlingssenter for ebola i Kongo. Foto: AP Photo/Jerome Delay / NTB Vis mer

Ifølge rapporten skal overgrepene ha ført til 29 graviditeter, og noen av gjerningspersonene insisterte angivelig på at kvinnene skulle ta abort.

Rapporten på 35 sider maler et dystert bilde. Den noterer blant annet det store omfanget av overgrep mot kvinner i et fattig land, som under ebolakrisen var ekstra sårbare. Kvinnene som skal ha vært utsatt for overgrep, fikk heller ikke den nødvendige støtte og hjelp som de burde ha fått etter slike opplevelser, heter det i rapporten.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus sa under pressekonferansen at rapporten «er fryktelig lesning». Han understreket også at overgriperne må stilles til ansvar.

- Jeg beklager for hva som ble gjort med dere av personer som er ansatt av WHO for å tjene og beskytte dere. Det er min øverste prioritet at gjerningspersonene ikke skal bli unnskyldt, men skal stilles til ansvar, sa Ghebreyesus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer