Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkrapport: En av ti kvinner i Norge har blitt voldtatt

Nesten en tredel har aldri fortalt om voldtekten til noen andre.

OPPSIKTSVEKKENDE TALL: Siri Thoresen, Ole Kristian Hjemdal overrekker justis- og beredskapsminister Anders Anundsen en ny rapport  om vold og voldtekt som ble presentert onsdag morgen. Undersøkelsen er gjennomført av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OPPSIKTSVEKKENDE TALL: Siri Thoresen, Ole Kristian Hjemdal overrekker justis- og beredskapsminister Anders Anundsen en ny rapport om vold og voldtekt som ble presentert onsdag morgen. Undersøkelsen er gjennomført av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få kvinner utsatt for voldtekt var til medisinsk undersøkelse eller behandling den første tiden etterpå. Nesten en tredel har aldri fortalt om voldtekten til noen andre.

Tallene framkommer av en fersk rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). De har gjennomført en landsomfattende studie av utsatthet for vold, seksuelle overgrep, trakassering, tap, omsorgssvikt og andre vanskelige livsforhold.

Onsdag formiddag ble rapporten overrakt justisminister Anders Anundsen (Frp), med helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) til stede.

Mens 1,1 prosent av de spurte mennene sier de er blitt voldtatt, svarer 9,4 prosent av kvinnene det samme. Av de kvinnene som har opplevd voldtekt, var fire av ti redd for å bli alvorlig skadet eller drept, og tre av ti fikk fysiske skader.

Likevel gikk kun 11 prosent av kvinnene til undersøkelse eller behandling etter overgrepet, og hele 29 prosent fortalte aldri til noen hva som hadde skjedd.

(NTB)

Hele Norges coronakart