Sjokkrapport etter katastrofebrann

I en ny rapport Bellona legger fram påstander om at Equinors sparetiltak er skyld i katastrofebrannen på Melkøya tidligere i høst. - Dette er svært alvorlig, sier Frederic Hauge til Dagbladet. Equinor avviser funnene i rapporten.

BRANNEN: Brann i produksjonsanleggene på Melkøya utenfor Hammerfest tidligere i høst. Bellonas rapport hudfletter Equinors håndtering. Foto: Bjarne Halvorsen / NTB
BRANNEN: Brann i produksjonsanleggene på Melkøya utenfor Hammerfest tidligere i høst. Bellonas rapport hudfletter Equinors håndtering. Foto: Bjarne Halvorsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en rapport som offentliggjøres onsdag formiddag hudfletter Bellona Equinor og Petroleumstilsynet for brannen på LNG-anlegget ved Melkøya tidligere i høst.

Den 28. september i år oppsto brannen på anlegget for flytende gass (LNG) på Melkøya utenfor Hammerfest. Brannen er blitt omtalt som en av de mest alvorlige hendelsene i norsk petroleumshistorie.

«Ledelsen i Equinor har drevet anlegget på sparebluss på bekostning av anleggets integritet og folks sikkerhet», skriver Bellona i rapporten som Dagbladet har fått tilgang på.

Rapporten oppfordrer også ledelsen ved anlegget på Melkøya til å vurdere sin egen stilling som følge av brannen.

- Dette er en svært alvorlig sak. Vi har gjennomført denne granskningen for å bistå politiet. Rapporten viser hvordan Equinors systematiske innsparinger har ført til svært alvorlige episoder, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Dagbladet.

- Dette er bare påstander fra Bellonas side?

- Dette er en foreløpig granskningsrapport, det er riktig. Alle kan selv gå inn i rapporten og granske sakens dokumenter. Alle kildene vi har benyttet er villig til å snakke med politiet, sier Hauge videre.

- Grov systemsvikt

Gjennom sin gransking hevder Bellona å ha avdekket en rekke bakenforliggende årsaker til brannen, blant annet grov systemsvikt, inkompetanse og sviktende tilsyn fra statlige myndigheter.

  • Redusert vedlikehold. Bellona hevder i rapporten at kostnadsbesparelser hos Equinor medførte redusert vedlikehold av utstyr ved Melkøya-anlegget.
  • Svak risikoforståelse hos Equinor gjennom at utfordringer med feilen som medførte brannen skal ha vedvart over tid, men ikke fikset.
  • For lite relevant kompetanse på LNG-anlegget, ifølge Bellona.
  • Feil Petroleumstilsynet avdekket ble ikke fulgt opp. De siste åra avdekket tilsynet flere titalls feil ved anlegget på Melkøya, men i en tilsynsrapport publisert 16. november blir det kjent at mange feil ikke ble utbedret.
  • Petroleumstilsynet får også refs for å ikke ha fulgt opp mangler ved sentrale deler av brannberedskapen som ble avdekket i tilsyn.

Equinor: - Ikke grunnlag

Bellonas rapport konkluderer med at det er tilfeldigheter som vindretning og årstid som gjør at ikke brannen på anlegget på Melkøya ikke kostet liv og medførte evakuering av Hammerfest by.

Men Equinor er ikke enig i rapporten fra Bellona.

- Bellona har ikke grunnlag for å konkludere om grunnlaget for brannen. De har ikke vært på anlegget eller åstedet for brannen. De har heller ikke hatt tilgang til all informasjon. Dette er informasjon som granskningsgruppen til Equinor og Petroleumstilsynet har fått tilgang til, sier Eskil Eriksen, pressetalsperson i Equinor til Dagbladet.

- Equinor har ikke hatt tilgang til Bellonas rapport, men basert på informasjon vi har fått gjennom media så ser vi at rapporten inneholder feil i hendelsesforløp og årsaksforhold. Vi jobber fortsatt med å avklare fakta rundt brannen og årsakene til den. Når vår granskningsgruppe har konkludert, vil vi ha full åpenhet rundt den, fortsetter Eriksen i Equinor.

Store deler av Hammerfest var uten strøm i en periode som følge av brannen 28. september.

Krever svar fra Tina Bru

SVs Lars Haltbrekken sier Stortinget nå må få svar fra Equinor og regjeringen.

- Brannen på Melkøya var en av de desidert alvorligste hendelsene i norsk oljehistorie. Stortinget må få full redegjørelse fra olje- og energiministeren og arbeids- og sosialministeren om hva som har skjedd og hva regjeringen har tenkt å gjøre for å forhindre at dette oppstår igjen, sier Haltbrekken til Dagbladet.

- Equinor har sagt de skulle rette feil, uten å ha gjort det. Det er et soleklart brudd på det tillitsbaserte forholdet mellom oljeselskapet og tilsynsmyndighetene. Tina Bru må svare på hvilke konsekvenser hun mener dette skal få for Equinor, fortsetter han.

I går bekreftet Petroleumstilsynet at det på tilsyn i 2017 ble funnet utfordringer med kapasitet for personell som er kvalifisert for å utøve vedlikehold på elektriske anlegg. I et tilsyn i høst fant Petroleumstilsynet tilsvarende utfordringer for teknisk støtteavdeling innen elektro- og instrumentdisiplinene.

I ferd med å utbedre feil

Equinor sa i en melding at selskapet er i ferd med å utbedre forholdene.

- Vi tar tilbakemeldingene i P-tils tilsynsrapport på største alvor, sier direktør for Equinors landanlegg Grete B. Haaland.

- Vi vil gå grundig gjennom tilbakemeldingene og vil svare på påleggene og lukke avvikene. Flere av de avvikene som P-til oppgir i rapporten har vi igangsatt eller allerede gjennomført tiltak for, og vi skal jobbe med å lukke det som gjenstår med kvalitet innen de frister som avtales med P-til, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer