Sjokkrapport om drivhuseffekten

I dag presenteres FNs rapport om drivhuseffekten. Den byr på skremmende lesning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten slår ifølge den svenske avisa Expressen fast at vi innen hundre år kan vente oss drueavlinger i nord året rundt, ørken i Spania og at isbreene i Alpene vil smelte.

Nå er det ikke nytt at drivhuseffekten påvirker klimaet vårt. Men rapporten som legges fram i Geneve i dag er den mest detaljerte oversikten over konsekvensene av klimaforandringene verdensdel for verdensdel.

Rapporten er ifølge den svenske avisa et konsentrat av rundt 700 forskeres arbeid. Ettersom innholdet kan få store politiske konsekvenser, er linje for linje blitt gransket før offentliggjøringen.

Nyhetsbyrået AP har fått tak i et utdrag som oppgis å være mye likt den endelige rapporten:

  • I Afrika kommer ørkenspredningen til å fortsette og regnet til å minske. Kysten i Nigeria, Senegal, Gambia og Egypt kommer til å rammes hardest av økende vannstand og erosjon.
  • Tropiske stormer og høyere vannivå kommer til å drive titalls millioner mennesker på flukt i lavtliggende og kystnære områder i Asia. I de nordre delene av av verdensdelen, for eksempel i store deler av Russland, blir det mer nedbør ettersom temperaturen stiger.
  • Nord-Amerika klarer seg rimelig bra, men Florida og Atlanterhavskysten risikerer å rammes hardt av høyere vannstand og stormer.
  • Tørke og flom i Sør-Amerika kommer til å gi dårligere avlinger og økt risiko for malaria- og kolera-epidemier.
  • Rundt polene får klimaforandringene store konsekvenser som kommer til å holde seg i flere hundre år selv om drivhuseffekten minker. Når innlandsisene smelter påvirker det havnivået over hele verden.

Men forskerne har foreløpig ikke noe forslag til hvordan verdens makthavere kan stoppe utviklingen. FN-rapporten som omhandler tiltak kommer først i mars.

Les mer om klimarapporten på hjemmesiden til Intergovermental Panel on Climate Change

<B>ØRKEN I SPANIA: Rapporten slår fast at ferieparadiset Benidorm vil ende opp som en ørken om 100 år.