Sjokkrapport om drivhuseffekten

I dag presenteres FNs rapport om drivhuseffekten. - Utslippskontroll kan ikke løse problemene. Vi må begynne å tenke på skadebegrensning, sier FN-ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Rapporten slår ifølge den svenske avisa Expressen fast at vi innen hundre år kan vente oss drueavlinger i nord året rundt, ørken i Spania og at isbreene i Alpene vil smelte.

- Drivhuseffekten vil føre til noen positive endringer i Nord-Europa, men samlet sett vil konsekvensene for regionen være negativ. Flere vil bli utsatt for negative enn positive virkninger av drivhusekketen, sier Jim McCarthy i FNs klimapanel IPCC til Dagbladet.no.

Blant de positive effektene er at avlingene på enkelte jordbruksprodukter vil øke. Men dette er bare en forbigående effekt som vil oppheves av videre temperaturøkning.

- Temperaturøkningen ligger an til å bli to til ti ganger så rask som den var i det 20. århundre. Og da må vi huske at temperaturendringene i siste halvdel av forrige århundre hadde stor innvirkning på miljøet. Arktiske økosystsmer er blant de som vil ha problemer åmed å tilpasse seg så raskt, sier McCarthy, som tror dette vil kunne bety store endringer for fiskeriene.

Detaljert oversikt

Det er ikke nytt at drivhuseffekten påvirker klimaet vårt. Men rapporten som legges fram i Geneve i dag er den mest detaljerte oversikten over konsekvensene av klimaforandringene verdensdel for verdensdel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer