Sjokkrapport om skandalehelga i Göteborg

OSLO/STOCKHOLM (Dagbladet/Expressen): 15 nordmenn forteller om vold og vilkårlig fengsling i en rapport om politiarbeidet under EU-toppmøtet i juni. Svenske myndigheter vil bruke rapporten i oppryddingen etter skandalehelga i Göteborg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 20000 mennesker strømmet til Göteborg i juni i år, for å demonstrere mot USAs president George Bush og EU-toppmøtet i byen. Tusenvis av kastede brustein og mørbankede og skutte demonstranter lå igjen i gatene etter toppmøtet.

15 av nordmennene som deltok, har nå skrevet en rapport om sine opplevelser. De har tre ting til felles:De ble kastet i varetektsfengsel for opptil to dager, sammen med hundrevis av andre.De deltok ikke i voldelige demonstrasjoner da de ble fengslet.De skildrer en by som var preget av kaos og angst.

Mange av dem som i dag gir ut rapporten «Göteborg - 15 norske beretninger fra EU-toppmøtet» rakk ikke engang å pakke ut slagordene før de ble buret inn.

Slått ned

Flere ble fengslet etter å ha kjørt feil i trafikken, andre etter å ha møtt politi i trange bakgater.

Kirsti Hyldmo bodde på Hvitfeldska gymnasiet sammen med flere hundre andre demonstranter. Torsdag 15. juni ble hele bygningen omringet a v politiet, og ingen kom ut. Da var det ennå ikke holdt en eneste demonstrasjon i Göteborg.

- En mann som sto utenfor sperringene, løp vekk fra politiet. Fem politimenn løp etter, køllet ham ned og pågrep ham, forteller Hyldmo, som fulgte beleiringen fra utsiden.

Hyldmo og hundretalls fredelige demonstranter ble hun ble plutselig omringet av politifolk, pågrepet og fengslet lørdag kveld. Svensk lov gir folkemengder en sjanse til å spre seg. Den sjansen ga ikke politiet.

Oppsikt i Sverige

Den regjeringsoppnevnte Göteborgskomiteen kommer sammen til uka, for å granske politiets framferd. Rapporten vekker oppsikt hos komitélederen.

- Her er det åpenbar, hard kritikk av politiets måte å behandle folk på. Vi vil behandle rapporten til uka, og vurderer å dra til Oslo for å møte forfatterne, sier leder Petra Lundh.

SLO FØRST:</B> Göteborgspolitiet blir gransket etter EU-toppmøtet 14-17. juni
<B>TRUER FRI YTRING:</B> Kirsti Hyldmo og Berit Kristoffersen ble kalt «jævla terrorister» og buret inne i Göteborg. Politiet oppførte seg som i USA på 60-tallet, sier professor Thomas Mathiesen.