Sjokkrapport om ungdomsledighet

Til tross for stor etterspørsel etter arbeidskraft, har arbeidsledig norsk ungdom mellom 18 og 24 år fortsatt store problemer med å komme i arbeid. Det er den oppsiktsvekkende konklusjonen i Nordens første undersøkelse om ungdomsledighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Undersøkelsen er med på å understreke brutaliteten i det nye norske arbeidsmarkedet, sier tidligere leder av UNGforsk, Tormod Øia til Dagbladet.

Undersøkelsen er finanisert av Nordisk Ministerråd, og er gjennomført som en survey blant unge arbeidsledige i alderen 18-24 år i alle nordiske land. Arbeidsledighetskriteriet er minst tre måneders sammenhengende arbeidsledighet i løpet av første halvår i 1995. I hvert land har forskerne sett på 2000-4000 unge arbeidsledige.

Nedslående resultater

- Dette var overraskende nedslående resultater. Vi hadde forventet at en større andel av ledige ungdom hadde kommet seg ut i arbeidslivet, sier forsker Torild Hammer ved forskningsinstituttet NOVA. Hammer har vært koordinator for prosjektet.

Da dataene ble hentet inn var ungdomsledigheten i Norge på omtrent samme nivå som på Island og i Danmark, altså rundt 12 prosent. Men norsk ungdommer ligger dårlig an i forhold til mange av deres nordiske jevnalderende.

- Norsk ungdom har gjentatte ledighetsperioder, og det skyldes blant annet spesielle strukturer i det norske arbeidsmarkedet. For eksempel går norske ungdom ofte inn i bransjer med midlertid ansettelse, sier Hammer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer