Sjokkregning etter coronatest

Amerikanske Jaden Janak måtte punge ut nesten 40 000 kroner for én coronatest.

SJOKKREGNING: Jaden Janak fikk bakoversveis da han så regningen på nesten 40 000 kroner etter én coronatest. Her avbildet i en annen sammenheng. Foto: Ilana Panich-Linsman / NYT /NTB
SJOKKREGNING: Jaden Janak fikk bakoversveis da han så regningen på nesten 40 000 kroner etter én coronatest. Her avbildet i en annen sammenheng. Foto: Ilana Panich-Linsman / NYT /NTB Vis mer
Publisert

- Jeg følte meg lurt, og jeg ble veldig sint.

Det sier amerikanske Jaden Janak etter at en skyhøy corona-regning dumpet ned i postkassa hans tidligere i år.

Like etter at Janaks bestemor døde med covid-19 i fjor, fikk han selv beskjed om at han også kunne være smittet. Han reiste derfor til sykehuset for å ta en test.

Det kostet ham dyrt, skriver nyhetsbyrået CBS.

Punget ut

Janak tok en hurtigtest på et sykehus i hjemstaten Texas - en test han selv trodde var kostnadsfri.

Først flere måneder seinere kom sjokket, da han plutselig mottok regninger på til sammen 4000 dollar. Det tilsvarer i overkant av 36 000 norske kroner.

Han fikk først tilsendt en regning på 2700 dollar, markert legevakt og laboratorieavgifter. Seinere kom en legeregning på 1300 dollar.

Forsikringsselskapet lovet Janaks å dekke coronautgiftene. Men det kom aldri noen sjekk fra dem, og Janak måtte derfor kjempe mot sykehusets regninger og gebyrer i nesten ett år, ifølge CBS.

- Hva om dette skjer med noen andre som tror det er deres eget ansvar for å betale regningene? Hvordan skal de klare å få endene til å møtes?, sier Janak til nyhetsbyrået.

Ikke alene

Barry og Jaime Constanzo fra South Caroline hadde en liknende opplevelse i september. De testet seg ved Conway Medical Center etter at de utviklet coronasymptomer. Begge testene var negative.

I ettertid fikk de regninger på til sammen 570 dollar - omtrent 5000 norske kroner - etter at forsikringen deres allerede hadde betalt testkostnadene.

- De forteller deg at du ikke er smittet, så spør de deg om hvorfor du er her før de ser i ørene, nesa og munnen din - og før du vet ordet av det har du fått en regning som ikke er coronarelatert, sier Barry Constanzo til CBS.

OMIKRON: Omikron-varianten har for første gang blitt påvist i Norge. Vis mer

Conway Medical Center hevder at paret selv har skyld i regningene, ettersom de skal ha testet seg på akuttavdelingen og ikke ved sykehusets gratis drive-through teststasjon.

- Vi er juridisk forpliktet til å gjennomføre medisinske undersøkelser og behandlinger før vi kan skrive ut pasienter fra akuttavdelingen. De blir undersøkt av helsepersonell på legevakta og faktureres deretter, forklarer sykehuset.

- Forvirrende

I fjor ble det vedtatt en ny lov som pålegger forsikringsselskaper i USA å dekke tester og andre behandlinger knyttet til covid-19.

- Likevel dukker det stadig opp eksempler som dette. Det kan trolig forklares med at helsevesenet vårt er veldig komplisert og forvirrende, sier professor og grunnlegger for Center on Health Insurance Reforms, Sabrina Corlette.

Corlette forklarer at forsikringsselskapene i utgangspunktet er pliktig å dekke hele testbeløpet, men legger ikke skjul på at hun har hørt om noen som har lagt til ekstra avgifter, som for eksempel «legevaktgebyrer».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer