Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkrens av kropp og sjel

BUDAPEST (Dagbladet): Varmt kildevann strømmer ut og fyller de mange offentlige badestedene som har gjort Budapest til et mål blant reisende gjennom flere hundre år. Dagbladet testet de varme badene som renser både kropp og sjel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen med respekt for seg selv kan ha vært i Budapest uten å ha tatt et termalbad i et av byens ti bad. Et ekte termalbad er en opplevelse for livet. Termalbad betyr at vannet kommer direkte fra varme kilder i jordas indre. Ofte blir det også kalt romerbad eller tyrkisk bad. Og flere av termalbadene i Budapest stammer fra tida da tyrkerne dominerte byen på 1600-tallet.

Dagbladet hopper i det på byens mest kjente bad, det såkalte Gellertbadet, som ligger langs Donaus vestre bredd.

Her vandrer jeg inn i en stor søylehall, og blir vist inn til høyre hvor herrebadene ligger.

God hygiene

Med forsiktige skritt bærer det ned i dusjen. Badene setter mye inn på å holde god hygiene, så alle må dusje før man kan gå inn i det aller helligste: De oppvarmede badene.

På hver side ligger to store bad. Vannet i det ene holder 36 grader, mens det andre er to grader varmere. Forsiktig synker jeg ned i det varmeste av badene og føler varmen spre seg i kroppen.

Etter svømming og avslapping i det varme kildevannet bærer det over i iskulpen. En fysisk og psykisk sjokkopplevelse når kroppen møter isvannet etter å ha kommet direkte fra varmekildene.

Hutrende og med klaprende tenner går jeg til dusjene og massasjeavdelingen. I et spartansk rom med en enkel benk venter den kraftige og strenge massøren på meg. Vel nede på benken gyver han løs på stive og vonde muskler. Kroppen skriker av smerte, mens massørens hender elter den såre ryggen.

Da jeg forlater Gellertbadet etter å ha levert laken og lendeklede, føler jeg meg som et nytt menneske. Termalbadet virker positivt på sjel og kropp. Jeg er klar til å oppleve Budapest.