Sjokkresultat i det franske presidentvalget

PARIS (Dagbladet): Høyreekstremisten Jean-Marie Le Pen slo knockout på statsminister Lionel Jospin og går videre til andre valgomgang i det franske presidentvalget mot Jacques Chirac. Resultatet slo ned som en bombe klokka 20 i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seint i går kveld var sjokkresultatet klart. Chirac lå an til å få 19,9 prosent av stemmene, Le Pen 17 og Jospin 16,5. Han trekker seg nå fra all politikk. Mens den egentlige seierherren Le Pen presenterte følgende visjon for sine landsmenn:

- Ikke vær redde for å drømme. Jeg appellerer til alle franskmenn om å gripe denne sjansen til nasjonal gjenfødelse. Franskmennene ønsker å stanse forfallet i vårt land, sa han.

Men drømmen om å bli president er likevel langt unna.

Sjanseløs

- Franskmennene ville ikke lenger at landets framtid begrenset seg til en konkurranse mellom Chirac og Jospin. Dette er et stort nederlag for dem. De har styrt Frankrike dårlig, nå håper folk på endring, sa Le Pen. Den 73 år gamle ringreven nøt sin store triumf fra sitt hovedkvarter i Saint-Cloud utenfor Paris.

Likevel ligger Le Pen dårlig an foran andre valgomgang om to uker. En meningsmåling tatt opp i går gir Chirac 78 prosent av stemmene i andre og avgjørende valgomgang, mot Le Pens 22.

Resultatet slo ned som en bombe klokka 20 i går kveld.

- Dette er et tordenskrall. Det er en fare for demokratiet og for Frankrike, sa Jospin i går kveld, da han kunngjorde at han nå trekker seg fra all politikk etter det ydmykende nederlaget.

- Det er en skam for Europa, sa en kommentator på fransk TV i går kveld.

- Det er en katastrofe for Frankrike, sa finansminister Laurent Fabius.

I kveld er det venstrevelgerne som gråter, for dette er ikke det Frankrike de kjenner.

Det er et sjokk, selv om meningsmålingene de siste dagene begynte å antyde muligheten.

Delt venstreside

Hovedgrunnen til Le Pens utrolige resultat er at nesten hele valgkampen har dreid seg om utrygghet og økende kriminalitet.

Dagen før valget skjedde et nytt overgrep mot en gammel mann som ble blåst voldsomt opp i mediene. Vold er blitt banalisert, som franskmennene sier.

En annen forklaring er spredningen av stemmer på venstresida. Med tre trotskister, en grønn, en kommunist og en uavhengig mistet Jospin mange stemmer. Han ble anklaget for å være en for lunken sosialist, ikke rød nok. Det var fordi han i begynnelsen av valgkampen styrte for langt mot sentrum, med tanke på valget til Nasjonalforsamling i juni.

- I morgen kommer Frankrike til å våkne opp med hangover, sier de grønnes representant Noël Mamhre.

- Frankrike må ikke oppleve det samme som Tyskland i 1933, sier Mamhre.

Franske demokrater samler seg nå bak Jacques Chirac. Han gjorde ingen god score, med snaue en femtedel av stemmene. Men han er plutselig siste skanse mot høyreekstremismen.

Hjemmesitterne var som ventet svært mange, nesten 29 prosent.

Proteststemmene, til høyre og til venstre, utgjør til sammen over en tredjedel av stemmene, åtte millioner franskmenn.

OVERRASKENDE VINNER: Høyreekstremisten Jean-Marie Le Pen jubler over seieren i første runde i presidentvalget, og mottar her hyllesten fra sine støttespillere i går kveld. - Det er en skam for Europa, sier franske kommentatorer.