Sjokkresultat i presidentvalget i Litauen

Svært overraskende vant tidligere statsminister Rolandas Paksas presidentvalget i Litauen søndag over sittende president Valdas Adamkus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vilnius Paksas, som i fjor dannet det liberale demokratiske parti, vant valget med 54,91 prosent av stemmene mot 45,09 prosent til Adamkus, ifølge landets valgkommisjon.

- Jeg har forstått problemene i landet vårt, og jeg vet hvordan de skal løses, sa Paksas (46) etter at seieren var klar.

Stemmene fra landets 2.015 valglokaler viste at 776.764 litauere ga sin stemme til Paksas, mens Adamkus (76) kun fikk 637.908 stemmer.

Overraskende

Valgresultatet kom som et sjokk på svært mange. Meningsmålinger før valget ga Adamkus en så betryggende ledelse at de fleste observatører mente at valget var avgjort på forhånd.

Men sent søndag kveld måtte sittende president Adamkus erkjenne valgnederlaget.

- Jeg vil gratulere den kommende presidenten. Grunnlaget er lagt og jeg tror Paksas vil føre Litauen videre i samme spor, sa Adamkus til litauisk TV.

Paksas, som er 46 år gammel og har vært statsminister to ganger, appellerte til høyresiden i valgkampen med et kompromissløst program om lov og orden og løfter om bedre levekår for alle.

Paksas, som er utdannet ingeniør, har vært statsminister to ganger tidligere, i 1999 og i 2000. Han har også vært ordfører i hovedstaden Vilnius.

- Løs kanon

Kritikere hevder Paksas er en populist og sammenligner han med Frankrikes Jean-Marie Le Pen. Leder av Institutt for internasjonale studier i Litauen, Raimundas Lopata, kaller Paksas en løs kanon som lover enkle løsninger på alle problemer.

- Vi lever i to «Litauener». Tapere, pessimister og nostalgiske mennesker har flokket seg om Paksas, sier Lopata, som hevder valget av Paksas vil gjøre det vanskeligere for Litauen å bli EU-medlem.

Men Paksas avviser alle anklager om at han er en radikal populist.

- Enkelte kaller meg Le Pen, andre kaller meg en populist, demagog, fascist eller radikal, sier den nyvalgte presidenten, som insisterer på at alle merkelappene er misvisende.

Paksas sier han vil opprettholde landets utenrikspolitisk kurs, og at målet er EU- og NATO-medlemskap. I tillegg vil han heve innbyggernes levestandard og gjenopprette lov og orden.

Lav deltakelse

Den 76 år gamle Adamkus, som bodde i eksil i USA mens Litauen var del av Sovjetunionen, har stor oppslutning fra sentrum og høyresiden. Han har nettopp gjennomført vellykkede skritt for litauisk medlemskap i EU og NATO.

Da valglokalene stengte klokken sju søndag kveld hadde kun 51 prosent av velgerne trosset 20 kuldegrader og avgitt sin stemme, opplyser landets valgkommisjon.

I første valgrunde i desember fikk Adamkus 35,1 prosent og Paksas 19,4 prosent.

NTB-DPA-Reuters