Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkrokkering - ny regjeringskabal

Bondevik hadde funnet fram storslegga når han først skulle gjøre endringer i Regjeringen. Ut går Aud Inger Aure og Ragnhild Queseth Haarstad inn kommer tidligere sykepleierleder Laila Dåvøy. I tillegg får Norge sin første kvinnelige forsvarsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med bestemte skritt inntok statsminister Kjell Magne Bondevik Regjeringskvartalets pressesenter nøyaktig klokka 12 i formiddag. I flere dager har han hatt den nye regjeringskabalen klar, men han har måttet holde kortene tett til brystet. For i dag ba Aud Inger Aure om å få slippe justisministerjobben på grunn av helsa.

- Justisminister Aud Inger Aure er friskmeldt i dag, men har etter råd fra legen bedt om avskjed i nåde, og det har jeg innvilget, med det åpnet Bondevik en av de mer omfattende regjeringsrokkeringene på lenge.

Få av de oppmøtte var synlig overrasket. Overraskelsen ble litt større da Bondevik fulgte opp med at også kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad fikk lov til å slutte. Da ble det klart at noe større var i gjerde.

Dette er de nye i Bondeviks regjering.

ODD EINAR DØRUM (V)

Tidligere samferdselsminister blir ny justisminister. Få hadde trodd at Dørum skulle få denne jobben. De aller fleste gjetninger gikk ut på at Dagfinn Høybråten skulle overtales til å ta justisministerjobben, men at han ikke var særlig villig.

- Jeg gjorde ingen reelle forsøk på å overtale Høybråten, var Bondeviks kommentar.

Dørum blir den første mannlig justisminister på 18 år. Etter at Bjørn Skaug (Ap) forlot departementet i 1981 har Norge alltid hatt kvinnelige justisministre.

- Det er på tide at en mann gjeninntar denne bastionen, bemerket Bondevik med glimt i øyet.

ELDBJØRG LØWER (V)

Tidligere arbeids- og administrasjonsminister blir Norges første kvinnelige forsvarsminister. Ifølge Bondevik består hans regjering av mange allround-statsråder som kan ta styre mange departement. Løwer er visstnok en av dem. Hun har vist interesse for forsvarssaker, og vært styremedlem i Forsvarets Forskningsinstitutt.

DAG JOSTEIN FJÆRVOLL (KrF)

Tidligere forsvarsminister blir ny samferdselsminister. Fjærvoll gjorde sine regjeringshoser grønne tidligere i vinter da han svært åpenhjertig erklærte at han så avgjort var interessert i å fortsette i regjering, dersom det skulle komme til endringer. Det er ikke helt passende for en statsråd.

- Hans høyttenkning har ikke influert på min avgjørelse. Den har hverken hjulpet ham, eller hindret ham, bemerket Bondevik om Fjærvolls kandidatur.

I tillegg skal forholdet mellom Fjærvoll og forsvarssjefen ikke vært av de aller hjerteligste, men det kjente Bondevik ikke til.

LAILA DÅVØY (KrF)

Da navnet til den tidligere sykepleierlederen ble lest opp kom det til kollektivt hakeslepp blant ellers så blaserte politiske journalister. Dåvøy blir ny arbeids- og administrasjonsminister. Hun ledet sykepleierne til rekordhøyt lønnsoppgjør i fjor. Til våren blir hun nødt til å forklare dem hvorfor de ikke kan få ei krone mer.

- Jeg har kjent Laila siden hun var politisk rådgiver i Kulturdepartementet i Syse-regjeringen for 10 år siden, forklarte Bondevik.

Hun var også med i den første regjeringskabalen som Bondevik la i 1997, han ville ikke fortelle hvorfor hun ikke var aktuell i Regjeringskvartalet før i dag.

ODD ROGER ENOKSEN (Sp)

Alle visste at den nyvalgte Sp-lederen skulle inn i regjeringen. Han blir ny kommunalminister, men han blir ikke ny visestatsminister.

- Anne Enger Lahnstein vil fortsatt være første visestatsminister, på Enoksens oppfordring, sa Bondevik.

ANNE ENGER LAHNSTEIN (Sp)

Etter at kulturministeren trakk seg som Sp-leder i helga får hun nye oppgaver i regjeringen. I oljeminister Marit Arnstads fødselspermisjon, skal Lahnstein både være kulturminister, og bestyre Olje- og Energidepartementet.

- Jeg fant ut at hun trengte flere oppgaver, kommenterte Bondevik tørt.

Maktforskyving

Den nye Bondevik-regjeringen innebærer en endring i maktbalansen mellom de tre koalisjonskameratene. KrF ga fra seg Justisdepartementet til Venstre, et departement det vanligvis knyttes stor prestisje til.

- Man skal være forsiktig med å gradere makt, og huske på at en statsråd er ikke bare en sjef for et departement. Han er også medlem av et regjeringskollegium, mente statsministeren.

Han avviste samtidig alle spekulasjoner om at finansminister Gudmund Restad var på vei ut.

- Han har ikke vært med i planene om endringer. Jeg har hatt disse planene siden midten av forrige uke, men det var først i går kveld at kabalen ble endelig klar. Det er en stor tilfredsstillelse å se at det fortsatt er mulig å overraske dere, smilte Bondevik underfundig før han trakk seg tilbake.