Coronaviruset

Sjokkstrategi mest effektiv

I Norge og i de fleste europeiske land vaksineres de eldste og mest sårbare først. Dette er ikke en effektiv strategi, viser ny forskning.

MILEPÆL: USAs president, Joe Biden, var tilstede da coronavaksine nummer 50 millioner ble satt torsdag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tirsdag kaller helseminister Bent Høie inn til pressekonferanse om vaksinestrategien.

I Norge, som i de fleste andre land i Europa, har strategien handlet om at de eldste og folk i risikogrupper skal få coronavaksine først.

En ny studie fra den amerikanske forskningsorganisasjonen RAND har undersøkt hvor effektive ulike vaksinestrategier er i kampen mot coronaviruspandemien.

Overraskende

Forskerne har sett på folks kontaktnettverk og brukt en matematisk modell for å beregne hvor effektive ulike vaksinestrategier er i å få bukt med smittespredningen.

Resultatene går på tvers av strategien de fleste vestlige land sverger til, for forskernes konklusjon er like overraskende som tindrende klar:

Den beste måten å beskytte de mest sårbare på er å vaksinere de mest aktive - altså yngre, friske personer som har mange nærkontakter.

Dette omfatter selvfølgelig helsearbeidere, men forskerne trekker også fram skoleelever og studenter som eksempler på grupper det ville være hensiktsmessig å vaksinere tidlig.

«Vår forskning indikerer at USA kan være bedre i stand til å beskytte sårbare mennesker ved å vaksinere personer med mange nærkontakter framfor å vaksinere sårbare mennesker direkte», skriver forskerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer