Sjokkstudie: 98 prosent berørt

En omfattende studie initiert av britiske The Guardian får forskere til å se rødt. Likevel er det håp i sikte.

FORURENSNING: Det ropes varsko om stadig økende luftforurensning, ifølge en ny omfattende studie. Mer eller mindre hele Europa er i faresonen, skal en tro forskningen. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: NadyGinzburg / Shutterstock / NTB
FORURENSNING: Det ropes varsko om stadig økende luftforurensning, ifølge en ny omfattende studie. Mer eller mindre hele Europa er i faresonen, skal en tro forskningen. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: NadyGinzburg / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I samarbeid med en rekke forskere med spesialfelt på forurensning, har den britiske storavisa The Guardian kartlagt områdene i Europa hvor eksponeringen av PM2.5-partikler, på norsk kjent som «svevestøv», er mest utbredt.

Funnene sjokkerer og blir betegnet som «alvorlig»: Hele 98 prosent av den europeiske befolkningen puster inn helseskadelig luft.

- Isolert sett er det ingen grunn til bekymring, beroliger klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen overfor Dagbladet.

Studien viser til at luftforurensningen trolig kan være medvirkende årsak til nærmere 400 000 dødsfall hvert år.

- Folkehelsekrise

Mer enn 1400 målestasjoner på bakken, så vel som omfattende satellittbilder har vært viktige og presise verktøy for å kunne gi et mest mulig nøyaktig bilde av omfanget, ifølge Guardian.

Verdens helseorganisasjons (WHO) toppverdier for maksimal anbefalt eksponering er grunnelementet i studien. Verdiene bør ikke overskride mer enn 2.5PM per kubikkmeter.

Bare to prosent av europeere er derfor å anse som «trygge» - dersom en bare betrakter tallenes tale blindt.

- Dette er en svært alvorlig folkehelsekrise, hevder Roel Vermeulen ved Universitetet i Utrecht, som er forskningsleder for studien.

- Når ikke null

Forskningsleder ved Cicero, Kristin Aunan, har luftforurensning som hovedfagsfelt. Hun forklarer at nulltallet er svært ambisiøst.

- Guidelines fra WHO er basert utelukkende på helserisiko. Vi ser helserisiko fra og med null, og det kommer vi aldri ned på, sier hun til Dagbladet, og legger til:

- Partikkelforurensning knyttet til naturlige utslipp beregnes å øke i tråd med global oppvarming. Skogbranner er ett eksempel.

Selv om vi er langt unna situasjonen i de verste landene hva gjelder luftforurensning, mener hun at vi fortsatt bør ta forholdsregler:

- Vi er veldig langt unna situasjonen i land som for eksempel Kina. Konsentrasjonsnivåene i Norden er lave, og vi er kommet et godt stykke på vei, men vi bør likevel fortsette å redusere utslipp.

Store variasjoner

Selv om de samlede dataene trolig ikke gir stort annet enn dystopiske assosiasjoner, skal det understrekes at land og landområder varierer betydelig i omfang.

Øst-Europa kommer desidert verst ut med luftforurensning på nivåer på mer enn fire ganger anbefalt inntak. Nord-Italia kan vise til liknende tall.

Til tross for en forlokkende landsomfattende kollektivbillett til 49 euro i Tyskland, kan de ifølge studien «skilte» med at så mye som tre fjerdedeler av befolkningen lever i områder med mer enn det dobbelte av anbefalingene.

Norden, med unntak av våre venner i sør, kan imidlertid vise til gode tall. Island kommer best ut med svært lav eksponering.

I Norge kommer østlandsområdet verst ut. Likevel er det ingen områder som overstiger stort mer enn en og en halv ganger maksanbefalingen til WHO. Resten av landet kan i all hovedsak vise til tall som er innenfor anbefalingene.

- Kan unngås

Internasjonalt opererer WHO med tall på 6.7 millioner dødsfall hvor omgivelses- og husholdningsforurensning er hovedårsak.

EU-parlamentet stemte nylig for å vedta et forslag som skal sørge for at anbefalingene ikke blir overskredet, ifølge avisa.

Trafikk, industri, husholdningsoppvarming og landbruk er som regel hovedgrunner til PM2,5.

- Alle disse dødsfallene kan unngås. Estimater innebærer ikke eventuelle helseskader av annen forurensning ei heller millioner av tilfeller av ikke-dødelige sykdommer, sier miljøekspert Hanna Boogaard ved US Health Institute.

- Ingen fare

Tross dyster lesning mener eksperter at vi kan puste lettet ut - og inn - i Norge. Klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen, mener at Norden samlet sett arbeider såpass målrettet mot klima og forurensing at det er liten grunn til bekymring.

OPPLØFTENDE BESKJED: Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt mener det ikke er grunn til bekymring i vår del av verden. Foto: Meteorologisk institutt
OPPLØFTENDE BESKJED: Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt mener det ikke er grunn til bekymring i vår del av verden. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer

- Dette er ofte lokal eller regional luftforurensning, og har i all hovedsak effekt på berørte områder, sier han, og understreker samtidig at PM2.5 er en god indikator for partikkelforurensning.

- Land og kommune jobber tett sammen, og det blir konstant foretatt systematiske målinger for å begrense denne type forurensning, supplerer han.

Til bekymrede nordmenn har han en oppløftende beskjed:

- Jeg vil heller tro at situasjonen vil bedre seg i vår del av verden, nettopp fordi vi jobber målrettet. Det vi ser i norsk og nordisk sammenheng vil ikke påvirke været noe særlig. Det er med andre ord ingen fare.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer