Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokktall for Erna: Mister trolig halve ordførerstaben

I det siste kommunevalget før Erna Solberg ble statsminister, fikk Høyre 119 ordførere.
Nå er hun heldig om hun sitter igjen med drøyt 40.

KRISETALL: Etter kommunevalget i 2011 satt Høyre igjen med 119 ordførere. I 2015-valget fikk Høyre 74. Nå kan antallet Høyre-ordførere bli halvert sammenliknet med sist valg. Her er Solberg i Tromsø. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
KRISETALL: Etter kommunevalget i 2011 satt Høyre igjen med 119 ordførere. I 2015-valget fikk Høyre 74. Nå kan antallet Høyre-ordførere bli halvert sammenliknet med sist valg. Her er Solberg i Tromsø. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Vis mer

Statsminister Erna Solberg (H) hadde som mål at halvparten av landets innbyggere skulle bo i en Høyre-kommune etter valget.

Nå - snart to uker etter valget - er det klart at Høyre har sikret seg ordføreren i 28 kommuner så langt.

Blant disse er den nye storkommunen Sunnfjord i Sogn og Fjordane, Asker og øykommunen Frøya i Trøndelag.

I kommunevalget i 2015, fikk Høyre til sammenlikning 74 ordførere, og i 2011-valget fikk de hele 119.

Doktorgradstipendiat Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø sier det er alvorlige tall for Høyre.

- De får ikke makta i Oslo, ikke i Tromsø, ikke i Trondheim, ikke i Stavanger, sannsynligvis ikke i Bergen, og Kristiansand vet jeg ikke helt. Det blir krevende for dem. Skal Høyre være et bredt folkeparti, hjelper det ikke å stå sterkt i Asker og Bærum, sier Stein.

Raus prognose

Etter forespørsel fra Dagbladet har han utarbeidet en prognose som viser at Høyre - i tillegg til de 28 kommunene de allerede har innkassert ordføreren i - vil kunne få 14 flere ordførere i de snaut hundre kommunene som fortsatt ikke har avklart ordførerspørsmålet per i dag.

Det tilsier 42 ordførere.

Hvis prognosen slår til, vil Erna Solberg ha mistet nær halvparten av sine ordførere - og Stein sier han ikke vil bli overrasket om det går enda dårligere enn som så, fordi mange av Høyres naturlige samarbeidspartnere også har gjort dårlige valg.

Prognosen er utarbeidet med bakgrunn i historiske data og partienes oppslutning - og tar heller ikke hensyn til samarbeidskaos på borgerlig side.

Dermed står også byer som i dag framstår usannsynlige, som Oslo, Stavanger, og Bergen oppført som kommuner hvor Høyre har medium sannsynlighet til å ta makta.

- Oppsiktsvekkende

- Ernas målsetning var at halvparten av innbyggerne i landet skulle bo i en Høyre-kommune, og det når du ikke med dette resultatet. I 2011-valget gjorde Høyre et kjempebra valg, som ble en slags bærebjelke for Høyre inn mot 2013-valget. Dette er tall som vil være oppsiktsvekkende på Høyres Hus, og som gjør at de må tenke gjennom framover hva de skal gjøre, sier Stein.

De to eneste kommunene hvor prognosen mener det er «svært sannsynlig» at Høyre vil få ordføreren, er Høyre-bastionen Bærum, og Masfjorden i nye Vestland.

I begge disse kommunene endte Høyre med over førti prosent oppslutning.

Høy sannsynlighet er det også for at Høyre får ordføreren i Våler i det nye storfylket Viken.

Ellers er det medium til lav sannsynlighet for at Høyre får ordføreren i de gjenværende kommunene.

Høyre-nestleder Bent Høie synes det er trist at Høyre ikke får påvirke utviklingen i flere norske kommuner, men er ikke veldig overrasket.

- Rødere kommuner

- Jeg vil ikke kalle dette oppsiktsvekkende tall, med det valgresultatet Høyre og borgerlig side fikk. Nå skal vi evaluere valgkampen og fortsette arbeidet med å utvikle politikk som svarer på de utfordringene Norge står overfor, sier Høie i en epost til Dagbladet.

Der skriver han at konsekvensen er at det er «rødere kommuner, med mindre satsing på kunnskap, høyere eiendomsskatt, og mindre valgfrihet i eldreomsorgen og skole».

Noe av ordførerskrellet skyldes ifølge Høie at både MDG og Sp, valgets to store vinnere, flere steder har valgt å samarbeide med venstresiden i stedet for høyresiden.

- Høyre vil fortsatt være et bredt folkeparti med ordførere og varaordførere over hele landet. Mange steder, som i Oslo og Bergen, er vi største parti, men flertallet har tippet feil vei mange steder, sier han.

- Både MDG og Sp gjorde gode valg, og til tross for at spesielt MDG hevder å være blokkuavhengige, tenderer de til å velge venstresiden. Også Sp har valgt rød side mange steder, skriver han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media