Norsk industri har lagt bak seg en tøff måned. Foto: Eivind Yggeseth.
Norsk industri har lagt bak seg en tøff måned. Foto: Eivind Yggeseth.Vis mer

Sjokktall fra norsk industri

- Industriproduksjonen falt utfor et stup i august, slår Handelsbanken fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Sesongjusterte tall fra SSB viser at industriproduksjonen falt 6,2 prosent fra juli til august.

Falt utfor et stup

«Industriproduksjonen falt utfor et stup i august». Det er den krystallklare dommen fra analytikerne i Handelsbanken.

Handelsbanken forventet en nedgang på 0,7 prosent mens konsensus forventet en nedgang på 0,5 prosent.

- Trenden, målt ved tre måneders glidende gjennomsnitt, så ut til å stabilisere seg noe gjennom juli, men dagens tall viser at det er for tidlig å snakke om bunnen for industriell produksjon, slår Handelsbanken fast i en rapport.

Én måned

Fallet kommer etter en klar oppgang fra juni til juli. Flere næringer bidro til nedgangen, men de største bidragene kommer fra bygging av skip og oljeplattformer, maskinindustri, data- og elektrisk utstyrsindustri.

Noe av nedgangen i august kan ifølge byrået også knyttes til mer ferieavvikling i august i år enn i foregående år.

I motsatt retning trakk næringsgruppen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri, der produksjonen økte kraftig.

Tre måneder

Samtidig viser sesongjusterte tall at industriproduksjonen hadde nedgang på tydelige 2,8 prosent i perioden juni-august 2016, sammenlignet med 3-månedersperioden før.

Den petroleumsrettede leverandørindustrien hadde samlet sett et fall på kraftige 7,9 prosent i denne perioden, og er hovedårsaken til nedgangen. Lav aktivitet og permitteringer preger næringene.

Blant annet falt maskinindustri, sammen med maskinreparasjon og -installasjon, med henholdsvis 11,3 og 10,1 prosent. Data- og elektrisk utstyrsindustri hadde også en kraftig nedgang.

Noe av nedgangen blir motvirket av sterk vekst innenfor næringsgruppen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri, en oppgang som særlig kan knyttes til svært stor produksjon av farmasøytiske produkter.

12 måneder

Videre viser kalenderjusterte tall at norsk industriproduksjon falt 0,6 prosent fra juli 2015 til juli 2016.

Redusert aktivitet i maskinindustrien, i tillegg til i maskinreparasjon og -installasjon ble i perioden motvirket av høy produksjon innenfor metallindustri, så vel som i trelast- og trevareindustri.

Estimerte tall fra Eurostat, statistikkkontoret i EU, viser at industriproduksjonen i land i eurosonen var uendret i samme periode.

Andre økonominyheter:
Prisrekord på 3-roms leiligheter i Oslo og Romerike
Disse bilene får mye lavere avgift