Palmeolje i biodrivstoff

Sjokktall om biodrivstoff: Nesten halvparten laget av palmeolje

Tall fra Miljødirektoratet viser at 46 prosent av biodrivstoffet som omsettes i Norge er basert på palmeolje. - En varslet klimabombe, mener Zero.

STORPRODUSENT: Indonesia står for nesten halvparten av biodrivstoffet som blir produsert i Norge. Produksjonen er svært skadelig for miljøet, og fører til enormt utslipp av klimagasser. Her fra en palmeoljefabrikk i Indonesia. Foto: AFP PHOTO / CHAIDEER MAHYUDDIN / NTB Scanpix
STORPRODUSENT: Indonesia står for nesten halvparten av biodrivstoffet som blir produsert i Norge. Produksjonen er svært skadelig for miljøet, og fører til enormt utslipp av klimagasser. Her fra en palmeoljefabrikk i Indonesia. Foto: AFP PHOTO / CHAIDEER MAHYUDDIN / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Miljødirektoratet legger i dag fram tall for bruk av biodrivstoff - drivstoff framstilt av biologisk materiale - i Norge i 2017.

Regjeringen vil øke andelen biodrivstoff i veitransporten til 40 prosent innen 2030. Dagens krav er 20 prosent biodrivstoff innen 2020, og Norge er allerede på god vei med en andel på 18,8 prosent.

Men bruken kommer med en hake. Konvensjonelt biodrivstoff i stor grad er basert på palmeolje. Palmeolje er spesielt omstridt fordi plantasjene truer med å utrydde regnskog og andre naturområder, og dermed skaper mer klimautslipp.

46 prosent palmeolje

Tallene Miljødirektoratet i dag presenterer viser at store deler av biodrivstoffet - 46 prosent - i Norge baserer seg på nettopp palmeolje.

Økningen har vært stor siden 2016, og tallene viser at 18,8 prosent av drivstoffet som ble omsatt i Norge i 2017, er biodrivstoff.

Palmeoljeandelen er svært omstridt. En SSB-rapport konkluderte i fjor vår med at regjeringens varslede bruk av mer såkalt konvensjonelt biodrivstoff vil øke verdens klimautslipp med flere titusen tonn CO₂.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer