Coronaviruset

Sjokktall om dobbeltinfeksjon

Covid-19 og vanlig influensainfeksjon samtidig mer enn dobler dødsrisikoen, viser ny forskning.

HØYERE RISIKO: Mennesker som er smittet med både covid-19 og vanlig influensainfeksjon samtidig mer enn dobler risikoen for å dø. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mennesker som er smittet med både vanlig influensa og coronaviruset SARS-CoV-2 løper mer enn dobbelt så høy risiko for å dø sammenliknet med mennesker som bare har covid-19, viser en analyse utført av Public Health England (PHE).

PHE har gjennomgått tilfeller fra januar til april 2020. Resultatene viser også at personer med de to virusene samtidig har større risiko for et alvorlig sykdomsforløp, heter det i en nyhetsartikkel i anerkjente British Medical Journal (BMJ).

De fleste tilfeller av såkalt koinfeksjon var blant eldre mennesker.

Dataene framkommer av en ennå ikke fagfellevurdert studie, publisert i medRxiv, men resultatene fra studien er tydelig noe britiske helsemyndigheter fester lit til.

CORONA: Møt hunden Kössi, som kan lukte seg fram til om du er smittet av Covid-19. Video: AP / Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer

- Bevis

Tallene ble gjort offentlige da PHE nylig lanserte et utvidet influensavaksinasjonsprogram for England som vil være rettet mot 30 millioner mennesker i vinter, skriver BMJ.

- Det foreligger nå bevis som tydelig antyder at koinfeksjon med influensa og covid-19 gir dårlige utfall. En av disse sykdommene kan for øyeblikket forebygges med vaksine, og det er det veldig viktige poenget, uttalte den britiske smitteverneksperten Jonathan Van-Tam på pressekonferansen.

Forskerne har sett på 19 256 personer som ble testet for både influensa og SARS-CoV-2 fra 20. januar til 25. april 2020.

Blant disse hadde 58 personer både vanlig influensa og coronavirusinfeksjon. 25 av disse pasientene, eller 43,1 prosent, døde.

20 av dem var over 70 år gamle.

BEROLIGER: Høstferien er ikke i fare, beroliger helsedirektør Bjørn Guldvog under dagens pressekonferanse om coronasituasjonen. Vis mer

Mer enn doblet risiko

Forskerne har beregnet at sjansen for dødelig utfall var 2,27 ganger så høy hos dem med koinfeksjon sammenliknet med personer som hadde SARS-CoV-2 alene.

Forfatterne mener dette antyder «mulige synergistiske effekter» hos koinfiserte mennesker.

Videre fant forskerne at risikoen for å teste positivt for coronaviruset var 68 prosent lavere blant personer med påvist vanlig influensa.

PHE understreker at dette er i samsvar med nylige funn fra New York, hvor under 3 prosent av personer som testet positivt for SARS-CoV-2 hadde koinfeksjon med influensa, mens 13 prosent som testet negativt for SARS-CoV-2 var influensapositive.

- Alvorlige problemer

Yvonne Doyle, medisinsk direktør for PHE, er tydelig i sitt budskap:

- Det er bevis som tyder på at influensa, covid-19 og andre virus kan konkurrere med hverandre. Hvis du får begge deler, er du i alvorlige problemer, og menneskene som har størst risiko for å bli koinfisert, kan være de menneskene som tåler det dårligst, sier Doyle.

Hun mener PHEs data gir «et viktig signal» om behovet for å beskytte seg mot influensa i år.

Helsedirektoratet sier folk i risikogrupper i Norge også blir anbefalt å vaksinere seg mot vanlig influensa i år.

NYE FUNN: Hos pasienter som har dødd av coronaviruset har det blitt rapportert funn av en klar, flytende gelé, melder P4 Västerbotten torsdag morgen. Vis mer

- Ikke overraskende

- Det er ikke overraskende at dobbelinfeksjon med influensa og covid-19 gir økt dødelighet, spesielt blant intensivpasienter. Særlig for eldre mennesker kan influensa medføre alvorlig sykdom, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet og fortsetter:

- Å få covid-19 samtidig eller i etterkant av influensa vil derfor være en stor belastning på kroppen, ikke minst på respirasjonssystemet. Dette er en av grunnene til at personer i risikogruppene anbefales å ta influensavaksine i år.

Nakstad mener god vaksinedekning også vil redusere antallet innleggelser i sykehus og behovet for coronavirustesting.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer