Sjokktall om influensasmitte

I nesten ti prosent av alle legebesøk den siste tida har pasienten fått diagnosen influensa. Til vanlig ligger tallet på 0,7 prosent. Årets influensaepidemi er den verste på åtte år. Det viser tall Statens Institutt for Folkehelse offentliggjorde i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste influensatallene ble offentliggjort klokka 0940 i dag. Det er dyster lesning for alle som frykter å bli sengeliggende med høy feber og vondt i kroppen. På landsbasis har hele 9,7 prosent av alle som oppsøker lege influensa.

- I fjor var tallet 6,9 prosent på det verste. Vi er godt forbi fjorårstoppen, som for øvrig lå rundt gjennomsnittet for hvor mange som blir syke av influensa. Vi må tilbake til 1991-92 for å finne tilsvarende tall. Dette er trolig den verste influensaepidemien på åtte år, men helt sikre er vi ikke før i ettertid når alle tallene blir klare, sier assistentlege Bjørn Iversen ved Statens institutt for folkehelse til Dagbladet :på nettet.

Toppen trolig nådd

- Vi tror rundt 500 000 mennesker vil bli syke i løpet av de seks til åtte ukene influensasesongen varer. Men toppen er sannsynligvis nådd. Eller vi når den i løpet av uka, sier Iversen.

Verst er det i Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag. Der blir det påvist influensa i 14,6 prosent av alle legebesøk. Så følger Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane med 11,6 prosent, Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark og Oppland med 9,3 prosent, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder med 8,7 prosent. Minst syke er folk fra Nordland, Troms, Finnmark og Svalbard. Der er tallet bare 4,1 prosent.

- Influensaen traff oss på verst tenkelige tidspunkt. Den slo til i juletida, da mange reiser mye og besøker slekt og venner, sier Iversen.

Her finner du Folkehelsas influensa-info

Helseregion 1: Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark og Oppland.Helseregion 2: Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder.Helseregion 3: Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.Helseregion 4: Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag.Helseregion 5: Nordland, Troms, Finnmark og Svalbard.