Sjokktall om jordas vann: - Enormt

Ifølge en ny rapport nærmer det seg vannkrise i hele 17 land.

KNUSKTØRT: Dette bildet viser tørken i Sentral-Europa i 2018, sett fra den internasjonale romstasjonen. Nå viser en ny rapport at hele én fjerdedel av jordas befolkning står overfor ei vannkrise. Foto: ESA / Alexander Gerst / NTB Scanpix
KNUSKTØRT: Dette bildet viser tørken i Sentral-Europa i 2018, sett fra den internasjonale romstasjonen. Nå viser en ny rapport at hele én fjerdedel av jordas befolkning står overfor ei vannkrise. Foto: ESA / Alexander Gerst / NTB ScanpixVis mer

Det vil si at til sammen en fjerdedel av verdens befolkning står overfor ei vannkrise, da India, Iran og Botswana er blant landene som kan rammes.

- Det er enormt, sier seniorforsker ved CICERO, Øyvind Hodnebrog, til Dagbladet.

Det er World Resources Institute (WRI) som har publisert de sjokkerende tallene, skriver New York Times. Tallene viser at disse landene bruker mer enn 80 % av vannet de har tilgjengelig årlig.

TØRT: Her er deler av elva Loire i Frankrike helt uttørket i slutten av juli. Frankrike ble blant annet rammet av en hetebølge i forrige måned. Foto: LOIC VENANCE / AFP
TØRT: Her er deler av elva Loire i Frankrike helt uttørket i slutten av juli. Frankrike ble blant annet rammet av en hetebølge i forrige måned. Foto: LOIC VENANCE / AFP Vis mer

Den vannkrisa som en gang var utenkelig, har blitt realitet, sier forskerne ifølge CNN.

- Vannmangel er det største krisa som ingen snakker om. Konsekvensene er der så alle ser dem, i form av usikkerhet rundt mat, konflikter og migrering, og økonomisk ustabilitet, sier president for WRI, Andres Steer, til CNN.

TØRT: To hester leter etter gress på Korsika. Foto: PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP
TØRT: To hester leter etter gress på Korsika. Foto: PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP Vis mer

To onder

FORSKER: Andrew Steer. Foto: UNEP
FORSKER: Andrew Steer. Foto: UNEP Vis mer

Klimakrisa gjør det hele verre. Regnet blir mer uberegnelig, og da blir også vanntilgangen det. Og jo varmere jorda blir, jo mer vann damper opp fra vannreservatene, mens etterspørselen etter vann blir stadig større.

CICERO-FORSKER: Øyvind Hodnebrog. Foto: Cicero
CICERO-FORSKER: Øyvind Hodnebrog. Foto: Cicero Vis mer

Det blir to onder for byene som rammes verst. En tørkeperiode kan bli katastrofal.

Landene som ser ut til å bli verst rammet, er de som fra før er svært avhengige av grunnvann. Her har flere allerede merket akutt vannmangel, som for eksempel Sao Paulo i Brasil, Chennai i India og Cape Town i Sør-Afrika.

Øyvind Hodnebrog, seniorforsker ved CICERO senter for klimaforskning, sier vi har sett antydninger allerede.

- For eksempel var Cape Town nær «Day Zero» i fjor, men klarte så vidt å unngå det. Det har vært mye snakk om vannmangel før, og nå vokser byene, og det brukes mer av grunnvannet. Det er naturlig at det går i den retningen, sier Hodnebrog til Dagbladet.

LEMPES UTI: 96 millioner svarte plastballer skal beskytte Los Angeles' drikkevann. Video: Reuters Vis mer

«Day Zero» er dagen der alle brønnene er tømt og byen er tom for vann. Dagbladet omtalte også tidligere denne sommeren at Chennai går tom for vann.

Ifølge rapporten vil Mexico City, en av byene der tilstanden er mest kritisk, synke hvis de fortsetter å bruke grunnvannet i så stor grad som i dag. Grunnen består nemlig i stor grad av leire.

SISTE DRÅPE: Her bærer noen innbyggere i Chennai i India vannrester fra en vannreservoar i nærheten. Foto: Arun Sankar/AFP
SISTE DRÅPE: Her bærer noen innbyggere i Chennai i India vannrester fra en vannreservoar i nærheten. Foto: Arun Sankar/AFP Vis mer

Kan bli dødelig

Hodnebrog sier at dette har en slags sammenheng med klimaendringene, men at den ikke kommer til å føre til at alle steder i verden får mindre vann.

- Det vil variere veldig ut ifra hvor man er på kloden. Samtidig, når det blir varmere og flere hetebølger kommer, får vi mer fordampning og etterspørselen vil bli større, sier han.

Han sier at vannmangel i ytterste konsekvens kan bli dødelig, men at man først og fremst må legge ned restriksjoner på vannforbruket og frakte vann til seg. Får man ikke gjort det, kan det bli tomt for vann, og konsekvesene deretter.

Marit Flood Aakvaag, seniorrådgiver for katastrofeforebygging og klimatilpasning i Redd Barna, sier at verden allerede merker godt til klimaendringene og vannmangel.

- Vannmangel påvirker barn og deres familier mange steder i verden på forskjellige måter. For eksempel, må jenter gå lengre for å hente vann, der de blit utsatt for flere risikoer. Gutter må gå lengre med dyrene for å finne vann, og kan som jentene gå glipp av verdifull skoletid, sier Aakvaag til Dagbladet.

Sykdom

Det vil også påvirke matsituasjonen kraftig, sier Aakvaag. Et nøkkelord er reint vann.

En av de store risikoene er sykdom etter ekstremvær, og barn er spesielt sårbare for for eksempel kolera. Barn har et mindre utviklet immunsystem enn voksene og har en leke-atferd som gjør at de ofte er mer utsatt for vannbåren smitte

- Hvis tørken fortsetter gjennom flere år, så blir det vanskelig for familiene å komme seg på beina igjen, også økonomisk. Det kan igjen føre til at de migrerer på jakt etter bedre levekår, sier Aakvaag.

Hun fortsetter:

- KIarer vi å redusere utslipp med 50 prosent de neste ti årene, og unngå en to graders oppvarming av kloden, kan det føre til at 50 prosent færre mennesker lide av klimarelatert vannmangel enn om vi fortsetter med dagens utslipp og temperaturen stiger med 2 grader.

Krise i India

Rundt halve India står overfor en drikkevannskrise ettersom monsunregnet har sviktet, skriver India Today.

Avisa viser til en rapport som slår fast at «day zero» for 21 indiske byer vil komme neste år.

- I år er det Chennai. Men Bangalore, Hyderabad og Delhi står overfor liknende vannmangel, sier Samrat Basak, vannekspert ved instituttet for verdensressurser i India, ifølge Washington Post.

Chennai er hjem til rundt ni millioner mennesker. De tre øvrige byene er til sammen hjem til rundt 60 millioner mennesker.