Sjokktall om jordas vann: - Enormt

Ifølge en ny rapport nærmer det seg vannkrise i hele 17 land.

KNUSKTØRT: Dette bildet viser tørken i Sentral-Europa i 2018, sett fra den internasjonale romstasjonen. Nå viser en ny rapport at hele én fjerdedel av jordas befolkning står overfor ei vannkrise. Foto: ESA / Alexander Gerst / NTB Scanpix
KNUSKTØRT: Dette bildet viser tørken i Sentral-Europa i 2018, sett fra den internasjonale romstasjonen. Nå viser en ny rapport at hele én fjerdedel av jordas befolkning står overfor ei vannkrise. Foto: ESA / Alexander Gerst / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det vil si at til sammen en fjerdedel av verdens befolkning står overfor ei vannkrise, da India, Iran og Botswana er blant landene som kan rammes.

- Det er enormt, sier seniorforsker ved CICERO, Øyvind Hodnebrog, til Dagbladet.

Det er World Resources Institute (WRI) som har publisert de sjokkerende tallene, skriver New York Times. Tallene viser at disse landene bruker mer enn 80 % av vannet de har tilgjengelig årlig.

Den vannkrisa som en gang var utenkelig, har blitt realitet, sier forskerne ifølge CNN.

- Vannmangel er det største krisa som ingen snakker om. Konsekvensene er der så alle ser dem, i form av usikkerhet rundt mat, konflikter og migrering, og økonomisk ustabilitet, sier president for WRI, Andres Steer, til CNN.

To onder

Klimakrisa gjør det hele verre. Regnet blir mer uberegnelig, og da blir også vanntilgangen det. Og jo varmere jorda blir, jo mer vann damper opp fra vannreservatene, mens etterspørselen etter vann blir stadig større.

Det blir to onder for byene som rammes verst. En tørkeperiode kan bli katastrofal.

Landene som ser ut til å bli verst rammet, er de som fra før er svært avhengige av grunnvann. Her har flere allerede merket akutt vannmangel, som for eksempel Sao Paulo i Brasil, Chennai i India og Cape Town i Sør-Afrika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer